site

Kekurangan akauntan muda menyebabkan BDO USA menggandakan tenaga kerja luar pesisir

BDO USA merancang untuk menggandakan saiz tenaga kerja luar pesisirnya selepas penurunan bilangan graduan muda menjadi akauntan di AS.

Firma perakaunan itu akan menambah beribu-ribu pekerjaan di luar negara, sebahagian besarnya di India, menurut ketua eksekutif Wayne Berson, di tengah-tengah kekurangan tenaga kerja yang semakin teruk yang menjejaskan perniagaan audit dan cukai AS.

BDO USA, yang menggaji kira-kira 12,000 orang, menyasarkan untuk mempunyai 5,000 orang dalam usaha sama luar pesisirnya “BDO Rise” dalam tempoh lima tahun, Berson memberitahu Financial Times.

BDO Rise sudah mempunyai 2,000 orang di India dan baru-baru ini menambah kira-kira 100 pekerjaan di Afrika Selatan, kata Berson, dengan rancangan untuk berkembang di kedua-dua negara.

“Kami melihat kekurangan bakat yang sangat besar dalam profesion,” katanya. “Walaupun bagus untuk hanya mengupah di dalam negara, anda perlu terbuka kepada tanggapan bahawa mungkin orang lain mempunyai sesuatu yang anda tidak ada, yang boleh anda beli.”

Bos perakaunan AS sedang bergelut dengan persoalan mengapa minat dalam profesion telah menurun, sama seperti mereka perlu menggantikan gelombang baby boomer yang akan bersara.

AS tidak pernah mempunyai lebih daripada 80,000 graduan dengan ijazah sarjana muda atau sarjana dalam perakaunan setiap tahun. Tetapi Biro Statistik Buruh mengunjurkan 136,400 akauntan dan juruaudit baharu akan diperlukan setiap tahun sepanjang dekad yang akan datang.

Firma perakaunan Empat Besar — ​​Deloitte, PwC, EY dan KPMG — semuanya telah mewujudkan kehadiran luar pesisir yang ketara dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terutamanya di India, untuk menyelaraskan operasi mereka dan menyediakan perkhidmatan sepanjang masa kepada pelanggan. PwC US, sebagai contoh, mempunyai apa yang dipanggil “pusat pecutan” di Malaysia, Argentina, China, India, Mexico dan Filipina. Perniagaan Deloitte AS menggaji hampir sama ramai orang di luar AS seperti yang dilakukan di dalam negara.

Trend luar pesisir juga kini diterima oleh firma bersaiz sederhana dan lebih kecil kerana pasaran buruh untuk akauntan terlatih telah mengetatkan.

Gaji permulaan AS untuk akauntan sering gagal untuk dipadankan dengan yang tersedia dalam kewangan atau teknologi, dan profesion itu juga bergelut dengan reputasi sebagai membosankan, yang cuba diatasi oleh badan perdagangan dengan kempen media sosial dan bekerja di sekolah.

Berson berkata golongan muda kelihatan lebih berminat untuk menjadi perunding daripada menyertai profesion yang lebih stabil, tetapi kurang menguntungkan serta-merta, cukai dan audit.

“Generasi akan datang mahu bergerak pantas, mahu teruja dengan pekerjaan mereka. Ramai daripada mereka melihat perkara seperti khidmat nasihat,” katanya.

“Saya seorang juruaudit, bagaimana kalau saya beritahu awak tentang audit dahulu? Kerana saya fikir ia sentiasa lebih baik untuk membasahkan kaki anda, dapatkan alas bedak. Anda perlu mengasah kemahiran anda sebelum anda boleh menjadi perunding kepada sesiapa sahaja.”

Berson, yang berasal dari Afrika Selatan, telah menjadi ketua eksekutif BDO USA selama 10 tahun, dan pengerusi BDO International — rangkaian global firma perakaunan yang berkongsi jenama itu — sejak 2014. Pendapatan tahunan untuk firma AS telah meningkat daripada $618 juta sedekad lalu kepada sekitar $3 bilion, sebahagiannya melalui pemerolehan firma yang lebih kecil di seluruh AS, dan Berson meramalkan $5 bilion dalam tiga hingga empat tahun, sebahagiannya dengan mengembangkan bahagian perundingan perniagaan.

Dia memberitahu FT bahawa dia telah “menentang” mengeluarkan dasar kembali ke pejabat di AS, tetapi mengharapkan pengurus untuk menggalakkan persahabatan dan kerjasama.

“Saya fikir lebih banyak kita melihat orang bersama secara peribadi, lebih baik untuk kerjaya mereka,” katanya. “Saya sering ditanya tentang perkara ini dan saya berkata, ‘kami tidak akan mempunyai polisi yang ditetapkan, tetapi jika saya berada di tempat anda, saya mahu berjumpa dengan orang ramai, saya mahu berada di pejabat, saya’ d mahu duduk dengan pasangan itu, pergi ke mesyuarat dengan dia.’”

result pengeluaran sgp hari ini

hasil pengeluaran sdy hari ini

totobet syd

info keluaran hk

pengeluaran togel sgp