site

Kejutan global menguji semangat berdaya tahan Afrika

© Alex Hahn

Sudah menjadi perkara biasa untuk menganggap ekonomi di Afrika lebih terdedah kepada gangguan berbanding wilayah lain. Kewangan kerajaan, perniagaan dan rakyat individu sama-sama telah dipukul oleh kejutan luaran mulai daripada Covid kepada inflasi makanan yang berpunca daripada perang di Ukraine dan landskap kadar faedah global yang diubah. Pemberian pinjaman bank kepada perusahaan Afrika yang lebih kecil kekal mahal.

Institut Kajian Keselamatan menganggarkan bahawa 30 juta orang jatuh ke dalam kemiskinan tegar – ditakrifkan sebagai hidup dengan kurang daripada $1.90 sehari – akibat daripada wabak Covid. Zambia dan Ghana telah gagal membayar hutang, membayangkan kemungkinan masalah akan berlaku di negara lain.

Tetapi satu lagi pemikiran mengatakan bahawa, walaupun terdapat kebimbangan, ekonomi Afrika – dengan sektor tidak formal yang besar dan rangkaian sokongan keluarga – lebih berdaya tahan daripada pesimis memberi mereka kredit.

“Idea bahawa, untuk setiap masalah di dunia, Afrika adalah mangsa seterusnya tidak semestinya begitu,” kata Donald Kaberuka, bekas presiden Bank Pembangunan Afrika, pada forum bulan lalu di Nairobi, yang dianjurkan oleh Yayasan Mo Ibrahim.

Satu kemungkinan ukuran daya tahan itu ialah bakat keusahawanan dan senarai syarikat yang berkembang pesat yang terus muncul dari benua itu. Kedudukan tahunan FT-Statista 2023 syarikat yang paling pesat berkembang di Afrika adalah percubaan untuk menangkap sebahagian daripada kedinamikan itu.

Kedudukan itu, kini dalam tahun kedua, menilai syarikat mengikut kadar pertumbuhan tahunan kompaun mereka dalam hasil antara 2018 dan 2021. Metodologinya, yang tidak mengambil kira kos untuk memperoleh pelanggan atau keuntungan syarikat, lazimnya mengutamakan syarikat pemula berbanding lebih perniagaan yang ditubuhkan.

Dan keputusan tahun ini menunjukkan bahawa perniagaan dalam sektor termasuk fintech, tenaga boleh diperbaharui, penjagaan kesihatan, komoditi dan, sedikit sebanyak, pertanian berjaya berkembang sementara sebahagian besar dunia ditutup.

Seperti pada tahun sulung penarafan itu, Covid nampaknya telah mempercepatkan langkah dalam talian, dengan syarikat yang menyediakan perkhidmatan digital dalam kewangan, pembayaran, kemudahan perdagangan dan penjagaan kesihatan semuanya semakin maju.

Ia juga nampaknya merupakan masa di mana pelabur Lembah Silikon, serta mereka di Asia dan Eropah, menemui potensi dalam senario permulaan Afrika, terutamanya di hab teknologi Lagos, Cape Town, Johannesburg, Nairobi dan Kaherah.

“Ramai kawan saya. . . di Silicon Valley mendapat FOMO [fear of missing out] tentang Afrika,” kata Steve Beck, pengasas bersama Novastar Ventures, firma modal teroka yang berpangkalan di Nairobi. “Mereka mula mengeluarkan wang untuk bekerja di benua itu, terbang masuk dan keluar, dan meningkatkan penilaian.” Beck menyatakan bahawa angka daripada platform teknologi dan pelaburan digital yang berpangkalan di Paris Partech menunjukkan syarikat permulaan teknologi Afrika memperoleh $5.2 bilion pada 2021 — tiga kali lebih banyak daripada tahun sebelumnya.

Itu mendorong penilaian, menarik lebih banyak modal, walaupun terdapat tanda-tanda bahawa pasaran telah menjadi sejuk dengan ketara tahun ini – tempoh yang tidak diliputi dalam ranking – sebahagiannya akibat daripada larian di Silicon Valley Bank.

Dua syarikat Nigeria mendahului senarai terkini. AFEX Commodities Exchange yang berpangkalan di Abuja, yang menyediakan perkhidmatan pembrokeran dan pembiayaan perdagangan untuk komoditi seperti jagung, sorghum, koko dan beras, berada di kedudukan pertama, dengan kadar pertumbuhan tahunan kompaun dalam tempoh tiga tahun lebih daripada 500 peratus.

Moniepoint, sebuah syarikat yang berpangkalan di Lagos yang menawarkan perbankan untuk perniagaan kecil, menilai kedua. Novastar adalah pembiaya awal.

Ketiga ialah Sokowatch Kenya, yang mengetuai senarai pada tahun sebelumnya. Ditubuhkan di Nairobi, syarikat e-dagang membantu peniaga kecil mengakses inventori melalui rantaian bekalan yang lebih cekap di tujuh negara Afrika. Ia baru-baru ini telah membuka pejabat di Zanzibar, yang berusaha untuk menarik perniagaan permulaan.

Kira-kira satu pertiga daripada syarikat Afrika yang paling pesat berkembang, menurut ranking baharu, berada di Afrika Selatan — masih merupakan ekonomi paling canggih di benua itu, walaupun pertumbuhan rendah dan kekurangan tenaga berterusan. Syarikat perlombongan dan logam mendominasi, tetapi syarikat Afrika Selatan lain yang membuat senarai itu berada dalam sektor tenaga boleh diperbaharui, perisian dan penjagaan kesihatan.

Seperti pada tahun sulung, syarikat permulaan mempunyai ciri yang kuat, tetapi tidak memonopoli. Lebih banyak syarikat yang mapan dalam sektor perlombongan – didorong sebahagian besarnya oleh permintaan untuk logam yang diperlukan untuk peralihan tenaga – serta dalam telekomunikasi dan pembinaan juga menduduki 100 teratas. Di luar perlombongan, terdapat kekurangan pengeksport, terutamanya produk nilai tambah , dalam senarai.

Kaberuka mengatakan bahawa membuat perjanjian Kawasan Perdagangan Bebas Benua Afrika 2018 berfungsi adalah kunci untuk mengukuhkan persekitaran bagi syarikat yang membuat dan mengeksport barangan: “Penyatuan tidak pernah mudah,” katanya. “Tanya orang Eropah. Tetapi ia adalah masalah yang perlu kita selesaikan.”

Hafou Touré, pengasas rakan kongsi HTS yang berpangkalan di Abidjan, yang menasihati syarikat kecil dan sederhana mengenai strategi pertumbuhan, berkata satu lagi masalah besar bagi syarikat permulaan dengan cita-cita serantau ialah mengakses modal. Keutamaan pelaburan dipesongkan oleh pelabur asing, katanya.

“Kami sebenarnya tidak mempunyai modal cinta-duit. Apabila anda melihat modal yang masuk ke dalam syarikat baru, anda akan melihat bahawa wang itu datang dari luar,” katanya. “Kami juga memerlukan modal tempatan.”

Sektor Fintech dan IT dan perisian mendominasi kedudukan, tetapi ciri 100 teratas ialah kepelbagaian aktiviti korporat. Syarikat yang paling pesat berkembang termasuk kilang wain Namibia, ladang ikan Kenya, syarikat Afrika Selatan yang menjalankan ujian pendengaran jauh dan syarikat tenaga boleh diperbaharui di Republik Demokratik Congo dan Sierra Leone.

Walau bagaimanapun, Aubrey Hruby, pengasas bersama Rangkaian Pakar Afrika dan pelabur dalam syarikat Afrika peringkat awal, mempersoalkan metodologi senarai yang boleh merangkumi kedua-dua syarikat besar yang ditubuhkan dan syarikat baru, di mana pertumbuhan pantas daripada tahap pendapatan rendah adalah lebih mudah. “Anda tidak boleh membandingkan syarikat perlombongan dengan Moniepoint,” dia berhujah, merujuk kepada perniagaan fintech Nigeria.

Seperti pada tahun sulung, walaupun, senarai itu – yang disusun dengan Statista, sebuah syarikat penyelidikan – adalah latihan dalam anggaran dan tidak mendakwa sebagai muktamad. Tetapi proses penyaringan, yang memerlukan eksekutif kanan menandatangani angka yang dikemukakan harus bermakna kedudukan tersebut menawarkan panduan berguna kepada syarikat dan sektor yang menguruskan untuk menjalankan perniagaan dalam persekitaran yang kompleks dan cepat berubah.

result sgp robintogel

sydney pengeluaran

peng sdy

data pengeluaran hk hari ini

pengeluaran singapura hari ini