site

Kedudukan Pendidikan Eksekutif FT 2023: Eropah di atas

Sekolah perniagaan Eropah mendominasi peringkat teratas penarafan utama FT 2023 bagi program pendidikan eksekutif tersuai dan pendaftaran terbuka — dengan beberapa pengecualian yang menonjol.

Sekolah perniagaan yang beribu pejabat di Eropah menawarkan 11 daripada 12 program terbuka kedudukan teratas — diketuai oleh Iese Barcelona — dan sembilan daripada 12 kursus tersuai terkemuka, direka bentuk secara individu untuk organisasi pelanggan. Tetapi Duke Corporate Education, yang berpangkalan di AS, dengan tegas menyokong aliran itu, mengambil tempat teratas dalam kedudukan tersuai.

Duke CE diikuti dalam jadual tersuai oleh Insead Perancis, HEC Paris, Iese dan ESMT di Jerman. Universiti Michigan: Ross di AS berada di kedudukan keenam, dan Fundação Dom Cabral dari Brazil berada di tempat ke-11.

Antara 12 sekolah terbaik dalam ranking pendaftaran terbuka, Fundação Dom Cabral ialah satu-satunya penyedia bukan Eropah, di tempat ketujuh bersama, manakala institusi bertaraf tinggi lain termasuk Oxford: Saïd, London Business School dan IMD di Switzerland.

Kedudukan Financial Times Executive Education 2023

Iese dan Duke CE

Lihat penarafan utama berkembar bagi program pendidikan eksekutif adat dan pendaftaran terbuka, serta gabungan jadual 50 teratas.

Penyedia Eropah yang diketuai oleh HEC Paris, Iese dan Insead di Perancis juga mengungguli jadual gabungan, berdasarkan prestasi kukuh dalam kedudukan berkembar utama untuk kursus terbuka kepada semua dan untuk program tersuai. Duke CE tidak menawarkan kursus pendaftaran terbuka, jadi tidak dipaparkan di sini.

Pendidikan eksekutif biasanya terdiri daripada program yang lebih pendek, bukan ijazah. Kedudukan FT untuk pendaftaran terbuka dan kursus tersuai tidak menyeluruh: setiap satu menyenaraikan 75 terbaik daripada jumlah 105 sekolah yang mengambil bahagian dalam proses tersebut. Sesetengah sekolah tidak mendapat penilaian yang mencukupi daripada peserta dan pelanggan untuk disertakan, manakala yang lain, termasuk beberapa di AS, enggan mengambil bahagian.

Data menunjukkan kepelbagaian dan kekuatan berterusan penyedia pendidikan eksekutif sekolah perniagaan, walaupun tekanan terhadap belanjawan latihan dan pembangunan daripada majikan dan persaingan daripada penyedia alternatif termasuk syarikat edtech, perunding dan jurulatih.

“Terdapat minat yang semakin meningkat dalam pelaksanaan di kalangan sekolah yang sering mempunyai hubungan serantau yang kuat dengan perniagaan,” kata Andrew Crisp, pengasas bersama CarringtonCrisp, perundingan pendidikan. “Dalam pasaran yang lebih luas, ketidaktentuan ekonomi adalah faktor, di samping pemberhentian dalam sektor teknologi, dengan latihan sering menjadi mangsa awal dalam tekanan perbelanjaan korporat.”

Kursus sering diajar di beberapa kampus untuk memberi pendedahan kepada pelajar kepada budaya yang berbeza dan untuk mencerminkan penyebaran geografi mereka. Sebagai contoh, program Iese sekolah Sepanyol diajar di AS, Jerman dan Brazil, dan HEC di Qatar dan Insead di Singapura dan UAE, di samping operasi Perancis mereka.

Perunding Andrew Crisp berkata kemelesetan ekonomi telah menghimpit beberapa belanjawan latihan

Ketegangan geopolitik di sekitar China dan Rusia telah menyekat beberapa program antarabangsa. Bagaimanapun, Xiang Bing, dekan Cheung Kong Graduate School of Business yang berpangkalan di Beijing, berkata permintaan domestik kekal kukuh, dan dia juga sedang membangunkan kursus yang tertumpu kepada perniagaan “unicorn” di Singapura, Korea Selatan, Dubai, Jepun, Itali dan AS . “Pemacu utama ialah globalisasi kami,” katanya.

Banyak kursus pendidikan eksekutif terjejas teruk semasa pandemik kerana majikan memberi tumpuan untuk mengekalkan perniagaan mereka, tetapi mereka telah pulih sebahagiannya apabila syarikat menawarkan latihan sebagai cara untuk mengekalkan dan memotivasikan kakitangan kanan, meneroka strategi baharu, membina pasukan dan meningkatkan kemahiran dalam bidang seperti transformasi digital. Kepimpinan, serta topik termasuk kecerdasan buatan, mengurus pekerja jauh, kemampanan dan kepelbagaian, adalah antara tema yang sering dicari oleh eksekutif.

Walau bagaimanapun, sekolah perniagaan sedang terganggu oleh kedua-dua pengembangan bentuk alternatif penyediaan dalam talian berikutan pandemik Covid-19 dan kemunculan teknologi baharu termasuk AI regeneratif.

Josh Bersin, seorang perunding pembelajaran korporat, berkata beberapa program eksekutif sekolah perniagaan yang dianggap menawarkan latihan “di luar rak” telah “kehilangan kilauan mereka”, tetapi pelanggan korporat “sanggup membelanjakan sejumlah besar untuk program kepimpinan pakar dan tersuai”.

Sambil mengurangkan skop untuk hubungan bersemuka, kursus dalam talian dan hibrid juga telah mengurangkan kos latihan dan mengurangkan halangan perjalanan untuk peserta dan penceramah dari seluruh dunia.

Pelbagai sekolah perniagaan, yang sebahagiannya tidak mengambil bahagian dalam ranking FT, terus berkembang dan menyesuaikan diri, termasuk Chicago Booth, yang memindahkan tonggak Asianya kembali ke Hong Kong selepas beralih seketika ke Singapura semasa wabak itu.

Sekolah bertaraf tinggi mesti diluluskan oleh agensi akreditasi AACSB yang berpangkalan di AS, atau EFMD, rakan sejawatannya yang berpangkalan di Eropah, dan telah melaporkan pendapatan sekurang-kurangnya $1 juta daripada julat program pendidikan eksekutif tersuai atau terbuka mereka pada tahun 2022, bergantung pada kedudukan. Mereka dinilai berdasarkan pelbagai kriteria, termasuk penilaian peserta pada pelbagai faktor termasuk reka bentuk kursus, susulan dan data tinjauan sekolah mengenai kepelbagaian fakulti dan pelajar.

Daripada kursus terbuka, Iese yang mendapat kedudukan teratas didahulukan untuk kepuasan keseluruhan; HEC Paris, menduduki tempat kedua, menduduki tempat teratas untuk reka bentuk kursus, kaedah pengajaran, fakulti dan susulan. Lima sekolah, termasuk Iese, melaporkan keseimbangan jantina 50:50. Universiti Kozminski di Poland mempunyai perkadaran tertinggi pelajar perempuan, iaitu 67 peratus; Institut Pengurusan India di Ahmedabad mempunyai yang paling rendah, iaitu 20 peratus.

Antara kursus tersuai, Duke CE dinilai pertama oleh pelanggan untuk reka bentuk program dan kaedah dan bahan pengajaran, dan Michigan: Ross untuk kualiti fakultinya. Insead mendahului kemahiran dan pembelajaran baharu dan ESMT di Berlin mendapat markah teratas untuk matlamat yang dicapai dan nilai untuk wang.

Untuk program terbuka, sekolah menghantar satu atau dua kursus pengurusan am sekurang-kurangnya tiga hari, dan satu atau dua kursus pengurusan lanjutan sekurang-kurangnya lima hari. Untuk kursus tersuai, setiap sekolah mesti mempunyai sekurang-kurangnya 15 pelanggan, di mana sekurang-kurangnya lima mesti melengkapkan penilaian.

berapa pengeluaran sgp hari ini

pengeluaran sidney sidney

totobet sydney

data hk update

totobet hari ini