site

Kakitangan Credit Suisse bersedia untuk menyaman pengawal selia Finma berhubung kehilangan bonus AT1

Kakitangan Credit Suisse sedang membuat persiapan untuk menyaman pengawal selia kewangan Switzerland lebih $400 juta bonus yang dibatalkan berikutan penyelamatan bank oleh UBS.

Beribu-ribu pegawai bank kanan Credit Suisse mempunyai sebahagian daripada bonus mereka dikaitkan dengan bon peringkat 1 tambahan kumpulan itu, sekuriti yang telah dihapuskan dalam pengambilalihan yang didalangi oleh pihak berkuasa Switzerland pada bulan Mac.

Firma guaman Quinn Emanuel dan Pallas, yang telah menyaman pengawal selia Switzerland Finma bagi pihak pelabur yang memiliki bon AT1, telah menerima beberapa permintaan daripada pengurus kanan di Credit Suisse untuk mengambil tindakan undang-undang bagi pihak mereka juga, menurut beberapa orang yang biasa perkara itu.

Pada ketika ini, peguam tidak jelas sama ada tuntutan daripada pekerja Credit Suisse boleh disambungkan kepada saman sedia ada yang difailkan terhadap Finma atau perlu dikemukakan secara berasingan, tambah orang itu.

“Kami telah dihubungi oleh pengurus Credit Suisse dari seluruh dunia untuk melihat bagaimana kami boleh membantu mereka,” kata seorang yang terlibat dalam perbincangan itu. “Terdapat banyak pertindihan antara kedua-dua kedudukan, tetapi mereka tidak betul-betul sama.”

Bonus itu bermula sejak 2014 apabila pengarah urusan dan kakitangan peringkat pengarah di bank itu ditawarkan anugerah modal luar jangka sebagai sebahagian daripada imbuhan mereka. Anugerah tidak konvensional direka bentuk untuk meniru AT1, yang boleh ditukar kepada ekuiti atau diturunkan kepada sifar jika bank mengalami kesusahan.

CCA biasanya membentuk kira-kira 10 peratus hingga 15 peratus daripada jumlah bonus dan hak milik pengurus selepas tiga tahun. Mereka juga menyediakan dua pembayaran faedah setahun. Pada 2021, tahun terakhir mereka diberikan, lebih daripada 5,000 kakitangan Credit Suisse menerima mereka.

AT1 ialah sejenis instrumen hutang hibrid yang dicipta selepas kejatuhan kewangan pada tahun 2008 untuk memberi bank fleksibiliti modal yang lebih besar sekiranya berlaku krisis.

Credit Suisse pada mulanya bertanya kepada Finma sama ada CCA boleh dilayan secara berbeza dengan AT1, tetapi pekerja diberitahu tiga minggu lalu bahawa anugerah mereka akan dihapuskan bersama-sama dengan AT1. UBS berkata minggu ini bahawa ia akan menempah keuntungan $400 juta daripada langkah itu sebaik sahaja ia menyelesaikan pengambilalihan.

Pada hari Isnin, kakitangan Credit Suisse telah dimaklumkan bahawa mereka akan menerima bayaran faedah terakhir pada CCA sebelum ia dipadamkan. Bonus telah dipukul dengan cara lain, termasuk anugerah ekuiti kerana harga saham Credit Suisse telah menjunam 93 setiap sejak awal tahun 2021.

Bulan lalu, kerajaan Switzerland mengarahkan bonus untuk kira-kira 1,000 pegawai bank kanan Credit Suisse harus dipotong. Di bawah keputusan itu, bonus ahli lembaga eksekutif dibatalkan, manakala kakitangan satu tahap di bawah mengalami pemotongan 50 peratus. Kakitangan tahap di bawah menerima pengurangan 25 peratus.

Layanan AT1 telah terbukti sebagai salah satu aspek yang paling memecahbelahkan pembelian UBS $3.25bn terhadap pesaingnya. Quinn Emanuel dan Pallas mewakili pelabur dalam saman berasingan yang memegang lebih satu pertiga daripada $17 bilion bon AT1 yang tidak bernilai.

Dalam kemenangan awal bagi pihak yang menuntut minggu lalu dalam apa yang dijangkakan sebagai kes yang sudah lama berjalan, Finma terpaksa mendedahkan dekri yang menghapuskan pelaburan mereka.

Hakim yang menyelia kes itu, yang difailkan di bandar St Gallen di timur Switzerland, memerintahkan pengawal selia menyerahkan dekri itu, memberikan pemegang bon AT1 tempat yang lebih kukuh untuk menentang penurunan nilai.

Credit Suisse, Finma, Quinn Emanuel dan Pallas semuanya enggan mengulas.

singapore result

keluaran sidney

sdy hari ini

nomer togel hongkongkong hari ini

keluaran hk malam ini