site

Just Eat Takeaway memberhentikan 1,700 kurier dalam pusingan U pekerjaan

Just Eat Takeaway sedang memberhentikan 1,700 kurier penghantaran di seluruh UK dan kembali kepada model gig-ekonomi yang sebelum ini dikatakan ketua eksekutifnya Jitse Groen “mengorbankan masyarakat dan pekerja sendiri”.

Pusingan U datang dua tahun selepas kumpulan penghantaran makanan terbesar di Eropah berusaha untuk membezakan diri daripada pesaing terbesarnya, Deliveroo dan Uber Eats, dengan mengupah kurier di UK dan bukannya bergantung sepenuhnya kepada pekerja gig untuk penghantaran bawa pulang.

“Just Eat UK sedang menyusun semula dan memudahkan operasi penghantarannya sebagai sebahagian daripada matlamat berterusan untuk meningkatkan kecekapan,” kata JET pada hari Selasa. “Sebagai sebahagian daripada proses ini, kami telah mencadangkan untuk beralih daripada model pekerja untuk kurier.”

Langkah itu dibuat ketika syarikat penghantaran makanan berada di bawah tekanan daripada pelabur untuk meningkatkan keuntungan di tengah-tengah kelembapan dalam permintaan berikutan lonjakan yang didorong oleh penguncian sektor itu.

Awal bulan ini, JET melaporkan peningkatan lima kali ganda dalam kerugian sebelum cukai tahun lepas kepada €5.8 bilion, termasuk penurunan nilai €4.7 bilion pada penggabungan Just Eat yang berpangkalan di UK dan Takeaway.com yang berpangkalan di Belanda, dan pemerolehan kumpulan seterusnya Grubhub yang berpangkalan di AS.

Kumpulan penghantaran makanan itu telah mengupah 1,700 kurier di enam bandar di UK sejak melancarkan apa yang dipanggil model “Scoober” di London pada akhir 2020, serta pasukan operasi sekitar 170, yang kebanyakannya juga akan dibuat berlebihan.

Bosnya di UK Andrew Kenny mengakui pada masa itu bahawa kos operasi akan meningkat akibat model baharu itu tetapi berkata menawarkan upah setiap jam, gaji sakit dan caruman pencen adalah “perkara yang betul untuk dilakukan”.

Dalam surat Februari 2021 kepada Financial Times, Groen — yang mengasaskan Takeaway.com pada tahun 2000 — berkata kerja gig “menyebabkan keadaan kerja yang tidak menentu” dan “mengorbankan masyarakat dan pekerja sendiri”.

JET kini akan menggunakan model bekerja sendiri yang sama seperti Deliveroo dan Uber Eats di UK untuk makanan yang dihantar oleh kuriernya sendiri, walaupun banyak pesanan yang dibuat oleh pelanggan melalui pasaran dalam taliannya dihantar oleh kakitangan kedai bawa pulang sendiri.

Syarikat itu masih mengendalikan model Scoober di bahagian benua Eropah.

Just Eat melaporkan penurunan 10 peratus dalam pesanan di UK dan Ireland pada 2022, manakala pendapatan meningkat sebanyak 6 peratus, sebahagian besarnya disebabkan oleh restoran yang menaikkan harga. Syarikat itu telah mengunjurkan bahawa pendapatan larasan akan berkembang daripada €19juta pada 2022 kepada €225juta tahun ini.

Ia berkata “tiada kesan” kepada pelanggan atau rakan kongsi restoran daripada perubahan kakitangan. The Telegraph pertama kali melaporkan langkah itu.

rwsult sgp

pengeluaran sidney tadi siang

info keluaran sydney

angka keluar hongkong mlm ini

singa togel