site

Juruterbang AS mengelak kenaikan pangkat ke kerusi kapten atas kebimbangan kualiti hidup

Menerima kenaikan pangkat yang lumayan kepada kapten mungkin kelihatan seperti keputusan yang mudah bagi juruterbang syarikat penerbangan. Tetapi di United Airlines, ahli kesatuan buruh juruterbang yang terlibat dalam rundingan kontrak yang berlarutan berkata gaji dan status yang lebih tinggi yang disertakan dengan pangkat itu tidak sepadan dengan kos peribadi.

Kapten berkongsi kokpit dengan pegawai pertama, juruterbang kedua dalam perintah yang membantu mereka dengan navigasi dan penjadualan. Tetapi lebih ramai pegawai terawal enggan menjadi kapten kerana ia mungkin memerlukan penugasan penerbangan yang lebih lama dengan notis singkat dan lebih banyak jam panggilan, kata pegawai kesatuan.

“Pandemik mengubah cara ramai pekerja merasakan keseimbangan kerja-kehidupan, dan ia pasti berlaku dengan kumpulan perintis kami,” kata Garth Thompson, kapten dan pengerusi unit United Persatuan Juruterbang Air Line. “Ia akan memulakan bola salji dan menjejaskan rancangan pertumbuhan syarikat yang agak agresif.”

Kebimbangan kualiti hidup diliputi dalam rundingan antara United, salah satu syarikat penerbangan AS terbesar, dan kesatuan juruterbangnya. Mereka mencerminkan peralihan yang lebih luas dalam wabak itu apabila pekerja mencari keadaan kerja yang lebih baik selain gaji yang lebih tinggi.

United mempunyai 5,900 kapten dan 7,500 pegawai pertama yang menerbangkan pesawat, menurut Thompson. Pegawai pertama yang telah menerbangkan jet berbadan lebar di syarikat penerbangan itu selama enam tahun memperoleh kira-kira $210,000 setahun, manakala seorang kapten yang menerbangkan badan sempit selama enam tahun akan memperoleh kira-kira 22 peratus lebih jika mereka terbang dalam jumlah jam yang sama, menurut perunding penerbangan Kit Darby.

Namun peningkatan daripada pegawai kanan pertama kepada kapten junior memerlukan pengorbanan beberapa kawalan ke atas bila dan ke mana mereka terbang, kata juruterbang. Bagi sesetengah orang, peningkatan gaji tidak sepadan dengan gangguan tambahan kepada kehidupan rumah mereka.

Quincy Fleming, pegawai pertama United yang menerbangkan Boeing 777 keluar dari San Francisco, berkata kenaikan pangkat menjadi kapten akan menyebabkan dia akan ditolak beberapa permintaan bercuti dan terpaksa terbang pada hari cuti.

“Apa yang saya enggan lakukan ialah meletakkan diri saya kembali di bahagian bawah mana-mana timbunan kekananan pada ketika ini dalam hidup saya,” kata Fleming. “Saya mempunyai ibu bapa yang semakin tua. Saya ada anak sekolah.”

United merancang untuk menambah 470 pesawat pada tahun-tahun akan datang. Joseph Rohlena, seorang penganalisis Fitch Ratings, berkata bahawa United dari segi sejarah tidak bergelut untuk mengisi jawatan kaptennya. Dia menolak sebarang ancaman daripada kekurangan kapten kepada pertumbuhan syarikat penerbangan itu, dengan mengatakan bahawa ia akan dapat “memberi sumber juruterbang [so] bahawa mereka boleh berkembang ke tahap yang mereka rancangkan”.

Rundingan kontrak dengan juruterbang United bermula pada 2019, dan keahlian mengundi menentang kontrak yang dicadangkan pada November sebanyak 94 peratus hingga 6 peratus. Antara keutamaan kesatuan itu ialah peraturan memberi juruterbang atas panggilan lebih masa untuk tiba di lapangan terbang dan melegakan mereka daripada terpaksa menunggu di lapangan terbang dalam perkhidmatan siap sedia, selain kenaikan gaji.

United berkata ia terus “bekerjasama dengan Persatuan Juruterbang Air Line mengenai perjanjian peneraju industri yang telah kami sediakan”.

Kebimbangan mengenai penjadualan dan keadaan tempat kerja telah menjadi pusat lonjakan aktiviti kesatuan sekerja sejak permulaan krisis Covid-19. Kekurangan buruh telah memberi kuasa kepada kesatuan sekerja untuk menuntut keadaan kerja yang lebih baik, sebagai tambahan kepada gaji yang lebih tinggi, daripada majikan.

Pekerja kereta api kargo hampir melancarkan mogok tahun lepas atas dasar kehadiran yang memerlukan mereka datang bekerja dengan notis sekurang-kurangnya 90 minit, dan dikenakan hukuman hari sakit. Pentadbir hospital terpaksa mengambil lebih ramai jururawat selepas 7,000 di New York City keluar pada Januari, memetik keletihan akibat beban pesakit yang berat.

“Pekerja mahukan beberapa tahap kawalan ke atas masa mereka, dan kemudian mereka mahukan gaji dan faedah yang lebih baik,” kata Rebecca Givan, seorang profesor perhubungan buruh di universiti Rutgers.

Industri penerbangan yang sangat bersatu padu biasanya terlibat dalam tawar-menawar corak untuk juruterbang, di mana piawaian untuk gaji dan keadaan kerja yang ditetapkan di satu syarikat penerbangan menetapkan standard untuk yang lain. Juruterbang di Delta Air Lines mengesahkan kontrak pada Mac bahawa, sebagai tambahan kepada kenaikan gaji sebanyak 34 peratus dalam tempoh empat tahun, sebahagiannya mengehadkan keupayaan syarikat penerbangan itu untuk menugaskan beberapa juruterbang untuk perjalanan yang lebih jauh.

Di American Airlines, juruterbang mencapai persetujuan pada dasarnya pada hari Jumaat selepas empat tahun rundingan. Perjanjian itu termasuk membayar sekurang-kurangnya sepadan dengan Delta, serta penambahbaikan penjadualan, kata Dennis Tajer, seorang kapten Amerika dan jurucakap Persatuan Juruterbang Bersekutu.

Juruterbang Amerika mahu mengehadkan bilangan perjalanan empat dan lima hari yang diberikan kepada mereka kerana mereka tidak suka berjauhan dengan keluarga mereka. Pada masa lalu, perjalanan adalah lebih pendek, tetapi perisian penjadualan yang diperkenalkan pada tahun 2020 telah meningkatkan bilangan tugasan yang panjang. Waktu juruterbang terbang setiap bulan telah meningkat daripada kira-kira 75 sebulan kepada 85 atau lebih, kata Tajer.

“Ini memenuhi piawaian baharu, bukan sahaja untuk pampasan tetapi juga, hampir yang lebih penting, untuk keseimbangan kerja-kehidupan,” katanya.

Di United, pegawai pertama John Young berkata dia enggan melompat ke kerusi kapten kerana perpindahan itu mungkin mengganggu keseimbangan kerja dan kehidupannya. Beliau berkata langkah itu berkemungkinan menyebabkan dia mempunyai lebih banyak masa dalam panggilan, hanya dengan dua setengah jam untuk melaporkan diri ke tempat kerja.

“Melainkan anda berada betul-betul di sebelah lapangan terbang, anda duduk di sana dengan kasut anda,” katanya. “Anda membakar orang.”

totobet data singapura

totobet sdy hari ini

toto sdy

hasil togeĺ hongkong

t0t0bet hk