site

Jurubank wanita memenangi pembayaran £300,000 daripada Commerzbank

Seorang pegawai pematuhan bank wanita telah dianugerahkan pampasan £300,684 selepas pertempuran mahkamah yang panjang dengan bekas majikannya Commerzbank.

Jagruti Rajput, yang bekerja sebagai pengurus kanan di jabatan itu di London, memenangi kesnya di tribunal pekerjaan UK terhadap bank Jerman tahun lepas. Ia memihak kepadanya pada enam aduannya – termasuk salah satu diskriminasi bersalin selepas “bahagian besar” peranannya diberikan kepada rakan sekerja ketika dia sedang bercuti bersalin.

Tribunal menganugerahkan Rajput £201,650 untuk kehilangan gaji, bonus dan bayaran pencen dan £25,000 untuk kecederaan kepada perasaan. Dia juga dianugerahkan bayaran faedah sebanyak £60,071 untuk kerugian kewangannya dan £13,962 untuk kecederaan perasaan, menjadikan jumlah keseluruhan £300,684, menurut keputusan yang diterbitkan pada hari Isnin.

Keputusan itu juga mendapati Rajput mempunyai peluang 60 peratus untuk dilantik sebagai ketua pematuhan pasaran di bank itu pada Oktober 2015 jika dia tidak tertakluk kepada diskriminasi yang menyalahi undang-undang.

Tribunal mendapati Commerzbank secara langsung mendiskriminasi Rajput kerana jantinanya, termasuk insiden pada 2015 di mana seorang rakan sekerja lelaki dianggap sebagai ahli kanan pasukan walaupun jawatan Rajput sebagai timbalan ketua pematuhan pasaran. Ia juga mendapati permohonannya untuk peranan ketua pematuhan pasaran tidak dipertimbangkan secara adil.

Ia memutuskan bahawa sekembalinya dari cuti bersalin pada 2016, Rajput mendapati bahawa elemen “banyak” pekerjaannya telah dipindahkan kepada rakan sekerja lain dan dia tidak digalakkan untuk menghadiri mesyuarat semakan suku tahunan semasa cuti bersalin “kerana andaian yang dibuat tentang perkara yang wanita harus dilakukan semasa cuti bersalin”.

Rajput, yang menyertai Commerzbank pada 2012, telah diberhentikan pada 2020 apabila Commerzbank menjual perniagaan ekuiti dan komoditinya kepada Société Générale.

Dalam perbicaraan tribunal pada bulan Januari untuk mendengar hujah mengenai pampasannya, Elaine Banton, peguam untuk Rajput berkata bahawa tingkah laku Commerzbank telah “menghancurkan” anak guamnya. Dalam kenyataan saksi Rajput yang dikemukakan kepada tribunal, pegawai pematuhan berkata ini dan litigasi yang terhasil telah “memusnahkan saya secara mental”.

Hakim pekerjaan Natasha Joffe membuat kesimpulan dalam keputusan itu pada hari Isnin bahawa peristiwa itu “mewakili kemunduran yang sangat ketara bagi pihak yang menuntut dalam kerjayanya” dan merupakan “memudaratkan yang sangat ketara kepada seorang wanita yang baru pulang dari cuti bersalin kerana mendapati bahawa banyak peranannya telah diserahkan kepada pekerja yang lebih muda dan tidak dikembalikan kepadanya”.

Kes itu mempunyai sejarah yang panjang. Rajput pertama kali memfailkan tuntutan pada 2017 dan memenangi tuntutan pekerjaannya terhadap Commerzbank pada 2018 tetapi bank itu kemudiannya berjaya merayu terhadap sebahagian daripada penemuan tribunal asal — walaupun sebahagian daripada kesnya dikekalkan. Rajput kemudian melawan kes itu sekali lagi dengan perbicaraan semula pada Mei 2022 dan tribunal memutuskan memihak kepadanya pada September 2022 atas tiga dakwaan diskriminasi seks dan satu gangguan.

Commerzbank berkata: “Kami kecewa dengan keputusan tribunal mengenai liabiliti dan berada di peringkat awal rayuan. Bank berusaha untuk menawarkan persekitaran kerja yang inklusif dan tidak bertolak ansur dengan sebarang diskriminasi di tempat kerja.”

Gerard Airey dari Kilgannon and Partners, yang mewakili Rajput berkata: “Jagruti gembira dengan keputusan yang diberikan oleh Tribunal. Ia adalah kempen yang panjang untuknya dan ini adalah kemenangan penting.”

totobet net singapore

pengeluar sidney hari ini

sdy toto

keluar hk

totobet net singapura