site

Jika Rasanya Terlalu Banyak, Mungkin Ialah » Panduan Kemandirian Ibu Menginap di Rumah

[Guest Post by Rebecca Barker]

Adakah anda pernah merasakan bahawa keadaan menjadi terlalu banyak? Naluri ibu itu mungkin betul! Jika ia terasa seperti terlalu banyak, ia mungkin adalah kata-kata untuk dihayati.

Sebagai ibu, kami menguruskan begitu banyak aspek kehidupan keluarga kami. Daripada mereka yang berada di hadapan seperti persekolahan di rumah dan membuat makanan, kepada semua yang berlaku “di sebalik tirai” seperti jadual dan perancangan menyulap…begitu banyak perancangan, kami menguruskan semuanya.

Dengan anda menerajui, lebih kerap daripada tidak andalah yang mengenali terlebih dahulu apabila keadaan menjadi “terlalu banyak”. Ini bermakna, anda juga yang boleh memutuskan apa yang perlu dilakukan seterusnya.

Matlamat harian saya adalah untuk mengutamakan keamanan dan kemajuan. Idea mudah ini membantu saya memfokus dan menilai semula apabila perkara menjadi “terlalu banyak”.

Mengutamakan Keseimbangan Keamanan dan Kemajuan

Sebagai ibu yang belajar di rumah, saya tidak asing lagi dalam menilai semula kurikulum. Walau bagaimanapun, saya sudah biasa menukar perkara setiap tahun. Oleh itu, apabila pelajar darjah satu saya mula menangis kerana matematik pertengahan tahun, naluri pertama saya adalah untuk berterusan. Tetapi, saya mempersoalkan jika itu akan mewujudkan keamanan dan kemajuan. Saya memutuskan ia tidak akan berlaku.

Sebaliknya, saya mengenali tanda kesusahan. Sejujurnya, saya berasa sedikit terpukul sendiri. Ia semakin menjadi terlalu banyak.

Kami mengambil cuti matematik selama seminggu dan bermain permainan sebaliknya. Saya meneliti pilihan kurikulum yang lebih lembut, menyertai kumpulan Facebook, dan bertanya semua jenis soalan. Kami mendapati sangat sesuai, dan pertengahan tahun bermula semula mengikut rentak kami sendiri.

Sekarang, kami bermain permainan, mengulang kaji setiap hari, dan anak perempuan saya sebenarnya tidak sabar untuk melakukan matematik yang menyeronokkan. Perubahan membawa kita kepada keamanan.

Saya suka memberi pujian kepadanya untuk mencapai matlamatnya, dan dia berasa yakin. Perubahan membawa kita kepada kemajuan.

Sebagai seorang kanak-kanak, anak perempuan saya tiba-tiba memutuskan dia tidak akan duduk di meja makan malam bersama keluarga. Keengganan untuk makan ini berakhir dengan kemerosotan besar-besaran, makan malam yang tidak selesa, tiada makanan yang dimakan langsung, dan kekurangan keamanan atau kemajuan yang sama sekali.

Sebagai ibu yang lebih muda, saya panik tentang apa yang perlu dilakukan. Saya bimbang dan tertekan tentang makan malam… sehingga akhirnya saya menemui cara untuk mengajaknya makan. Dia suka makaroni siku mentega. Dia akan berjalan-jalan dan meragut mi mentega. Akhirnya saya menambah kacang dan lobak merah, dll.

Saya harap saya boleh kembali dan memberitahu saya kerja yang hebat! Kerja bagus mencari jalan untuk anak perempuan saya rela makan makanan jari tanpa air mata semasa makan malam… damai. Kerja yang bagus untuk memberi makan kepada gadis kecil saya sesuatu untuk makan malam sama sekali… kemajuan. (Sekarang dia berumur 6 tahun dan masih mencari cara untuk bangun dan merayau-rayau semasa makan malam. Tetapi, dia suka semua jenis makanan.)

Petikan kebaktian.  Teks berbunyi Petikan hari ini "Keamanan bermula dengan satu senyuman," Ibu Theresa.

Keseimbangan dalam Tindakan Membawa kepada Keamanan

Cabaran, masalah dan teka-teki jadual harian semuanya kelihatan bertindan ke ketinggian pergunungan. Seperti adegan di luar Alice di Wonderland, tugas semakin besar dan semakin besar. Jika anda membiarkan mereka bertindan, ia boleh menimbulkan kebimbangan, ketakutan dan emosi yang terharu. Ini selalunya boleh mengganggu suasana seluruh keluarga anda.

TETAPI… Anda tidak bersendirian… ia berlaku kepada kita semua.

Jika Rasanya Terlalu Banyak, Mungkin Begitu

Perasaan bahawa terlalu banyak mempunyai penyelesaian yang mudah.

Kurangkan.

Menilai dan mengutamakan keamanan dan kemajuan. Jika anda berlumba dan nampaknya semakin tidak terkawal, cuma tarik diri dan tanya sama ada anda mahu berada di sini.

Jangan sekali-kali berada di atas penyelesaian yang mudah. Ingatlah untuk berani mencari jawapan terbaik untuk setiap situasi, dan temui kedamaian dan kemajuan di rumah anda.


Rebecca Barker seorang ibu yang tinggal di rumah dan pengarang di belakang Be Brave Mom yang memberi inspirasi kepada ibu setiap hari melalui motivasi ibu. Sebagai ibu bapa bersekolah di rumah kepada dua anak yang hebat, Barker suka membuat kraf, membakar, berkebun dan yang paling penting berehat bersama keluarganya. Dia berharap ruangannya memberi inspirasi kepada anda untuk menjadi ibu yang berani. Lihat halamannya di sini.


Nikmati masa anda di rumah!

Pengeluaran Hongkong

Hongkong Pools

Togel Singapore

Nomor SGP

Pengeluaran Sidney