site

Identiti digital, hak dan kewarganegaraan di Amerika Latin dan Caribbean: siapa yang kita termasuk dan siapa yang ditinggalkan?

Tiada Orang. Sebuah projek mengenai ketiadaan kewarganegaraan oleh jurugambar Greg Constantine, boleh didapati daripada www.nowherepeople.org

Oleh Eve Hayes de Kalaf (CLACS)

Sepanjang tiga dekad yang lalu, revolusi global senyap telah berlaku yang akan memberi kesan kepada setiap orang yang hidup di planet ini. Sistem pengenalan digital yang meluas dan transformatif telah berkembang menjadi komponen penting dalam kehidupan seharian.

Syarikat teknologi besar, NGO, pakar undang-undang dan kerajaan menerima manfaat ID digital dengan penuh semangat. Hujah asas mereka ialah rakyat, terutamanya golongan miskin berpendapatan, perlu didokumentasikan dengan betul. ID berkesan akan membantu mereka yang termasuk dalam sistem ini membuka kunci hak asasi mereka, sekali gus memudahkan akses kepada perkhidmatan penting negeri seperti penjagaan kesihatan, kebajikan dan sektor kewangan.

Perbahasan mengenai langkah-langkah pengenalan, dan teknologi yang menyokongnya, lazimnya terkandung dalam wacana kepunyaan, rangkuman sosial dan hak sejagat terhadap identiti digital yang sah dan semakin meningkat. Kini komponen utama dalam semua perancangan pembangunan, akses kepada perlindungan sosial bergantung sepenuhnya pada penyaluran bantuan kepada mereka yang memegang ID yang betul. Secara bercita-cita tinggi, Matlamat Pembangunan Mampan (SDGs) menyasarkan untuk menyediakan lebih satu bilion orang dengan bukti bukti kewujudan undang-undang mereka menjelang 2030.

Namun penyelidikan baru muncul menyediakan beberapa pandangan yang tidak selesa tentang penggunaan dan penyalahgunaan ‘penyelesaian’ pembangunan berasaskan identiti zaman moden ini. Awal tahun ini, Privacy International menyatakan kebimbangan bahawa pengenalan digital digunakan untuk mendiskriminasi etnik dan agama minoriti, dengan menyatakan:

Berdasarkan reka bentuk mereka, sistem ini tidak dapat tidak mengecualikan kumpulan populasi tertentu daripada mendapatkan ID dan dengan itu daripada mengakses sumber penting yang mereka berhak..”

Walaupun hari ini usaha berskala besar untuk mendokumentasikan populasi di Amerika Latin dipuji sebagai kejayaan yang memberangsangkan, dari segi sejarah identiti/identiti, bangsa dan pembinaan kepunyaan di rantau ini secara konsisten (semula) dibayangkan, disusun secara hierarki dan/atau (salah) digunakan untuk politik dan keuntungan ekonomi. Rejim penjajah, contohnya, sangat bergantung pada sistem kasta yang kompleks, pengkategorian kaum dan pemutihan (proses memutihkan bangsa). Mereka melaksanakan amalan ini sebagai cara untuk mengawal, menguasai dan memperhambakan populasi. Selama berabad-abad, Orang Asli, keturunan Afro dan miskin pendapatan, terutamanya wanita, secara sistematik dikecualikan daripada keistimewaan kewarganegaraan formal dan dianggap sebagai bukan milik di negara kelahiran mereka.

Buku baharu saya ‘Identiti Undang-undang, Bangsa dan Kepunyaan di Republik Dominican: Daripada Warganegara kepada Warga Asing’ menyerlahkan beberapa batasan dan masalah dengan pelancaran amalan pengenalan secara besar-besaran. Saya menggambarkan bagaimana usaha untuk menyediakan bukti kewujudan undang-undang kepada penduduk menyebabkan ratusan ribu (sebahagian besarnya) warganegara keturunan Haiti dikecualikan daripada pendaftaran awam Dominican. Amalan ini bukan sahaja menjejaskan populasi yang tidak didokumenkan tetapi juga mempunyai kesan yang ketara kepada orang yang telah memegang beberapa bentuk ID kebangsaan yang dikeluarkan oleh kerajaan. Walaupun orang yang dilahirkan oleh pendatang Haiti mempunyai tuntutan yang sah untuk diiktiraf sebagai Dominican, termasuk kertas kerja untuk membuktikan status ini, pihak berkuasa enggan memberikan mereka kad pengenalan biometrik baharu. Seorang wanita memberitahu saya tentang masalah yang dia mula hadapi apabila pegawai pendaftaran enggan mengiktiraf kesahihan kewarganegaraan Dominikanya dan sebaliknya secara retroaktif (semula) mengkategorikannya sebagai warga Haiti:

Saya memberitahu seseorang [waiting for registrations] bahawa saya tidak mahu dokumen daripada imigresen. Apa yang saya akan lakukan dengan dokumen yang dimaksudkan untuk warga asing? Apakah yang perlu saya lakukan jika saya tidak dibenarkan mendapatkan kad pengenalan saya? Kira-kira dua bulan lalu, saya pergi membeli telefon dan mereka tidak mahu menjualnya kepada saya. Mereka memberitahu saya saya tidak boleh mendapatkan kad SIM kerana saya tidak berdaftar [as a Dominican]. Banyak benda yang aku nak buat tapi tak dapat. Saya tidak boleh mendapatkan pekerjaan yang baik dengan kad ini kerana mereka memberitahu saya saya tidak muncul dalam sistem. Saya tidak dibenarkan mengundi.”

Untuk memahami lebih lanjut tentang percambahan dan kesan amalan identiti kontemporari terhadap konstruk kewarganegaraan dan kepunyaan, Pusat Pengajian Amerika Latin dan Caribbean di Sekolah Pengajian Lanjutan, Universiti London, akan mengadakan persidangan dua hari pada 23rd dan 24ke Jun. Dianjurkan dengan kerjasama Institut Ketiadaan Negara dan Kemasukan, ‘(Re)Imagining Belonging in Latin America and Beyond’ akan menangani beberapa tema yang berkaitan dengan identiti, ID digital dan hak kewarganegaraan.

Tema panel termasuk pemeriksaan sosiosejarah amalan pembinaan negara; cabaran kepada takrif undang-undang status, terutamanya untuk populasi keturunan migran dan bukan binari; analisis skandal Windrush baru-baru ini dalam konteks Inggeris dan BUMIDOM dalam Francophone Caribbean; kesan biometrik terhadap hak asasi warganegara; dan penerokaan tentang pelucutan kewarganegaraan, tanpa kerakyatan dan amalan membuat asing di rantau ini.

Untuk mengenal pasti sinergi selanjutnya, ‘(Re)Imagining Belonging in Latin America and Beyond’ akan ditutup dengan panel global yang akan meneroka isu mengenai akses kepada kewarganegaraan di seluruh dunia. Penceramah akan memberikan kertas kerja mengenai ujian DNA sebagai amalan bersempadan di Thailand, penggunaan telefon bimbit untuk menggalakkan pendaftaran awam di Ghana, pengurusan biometrik dan cabaran terhadap kewarganegaraan di Kenya serta masalah dengan Daftar Warganegara Kebangsaan di India.

Imej oleh Katie Chappell, boleh didapati daripada www.katiechappell.com

Dengan mengaitkan isu serantau mengenai pengecualian dan diskriminasi kumpulan keturunan migran dengan langkah global yang direka untuk menggalakkan kemasukan warganegara, persidangan ini akan bergema dengan khalayak akademik dan bukan akademik. Ia akan membantu memudahkan perbincangan mengenai kaum dan kepunyaan, warisan perhambaan, buruh paksa dan identiti pascakolonial di Amerika Latin dan seterusnya, khususnya berkaitan dengan organisasi penduduk yang birokrasi dan pengalaman hidup mereka.

Dalam usia COVID-19, pertikaian mengenai identiti, akses dan hak hanya akan dipergiatkan. Pasport Coronavirus, kad pengenalan untuk apl yang divaksin serta menjejak dan menjejaki berpotensi untuk bukan sahaja menghalang keupayaan kita untuk melancong ke luar negara dengan serius tetapi juga menyekat kebebasan bergerak dalam sempadan kita sendiri. Cabaran mengenai cara warganegara dikenal pasti, yang dianggap layak untuk dimasukkan ke dalam sistem ID dan kumpulan mana yang harus diberi akses kepada vaksin yang menyelamatkan nyawa sudah pasti akan membawa kepada peningkatan ketegangan sebagai tindak balas kepada wabak itu. Oleh itu, sudah tiba masanya untuk penelitian yang lebih mendalam tentang siapa kita termasuk dan siapa yang tersisih daripada revolusi digital ini.

Pengarang
Eve Hayes de Kalaf (@EHayesdeKalaf) ialah Fellow Tunai di Pusat Pengajian Amerika Latin dan Caribbean, Sekolah Pengajian Lanjutan, Universiti London.

Penafian
Pandangan yang dinyatakan dalam artikel ini adalah milik penulis sendiri dan tidak semestinya mewakili kedudukan CLACS atau School of Advanced Study, University of London.

Hongkong Pools

Data Result HK

Togel SGP

Pengeluaran Singapore

Data Pengeluaran SDY

Data Pengeluaran SDY