site

Graduan pandemik bergelut dengan kerja berpasukan dan komunikasi, kata Deloitte dan PwC

Deloitte dan PwC memberi bimbingan tambahan kepada kakitangan UK termuda mereka selepas menyedari bahawa rekrut yang pendidikannya terganggu akibat penguncian mempunyai kemahiran kerja berpasukan dan komunikasi yang lebih lemah berbanding kohort sebelumnya.

Pekerja muda yang menghabiskan sebahagian daripada tahun sekolah atau universiti mereka diasingkan daripada rakan sebaya mereka mendapati lebih sukar untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran kerja, rakan kongsi di firma perunding memberitahu Financial Times.

Para rekrut kurang berkeyakinan melakukan tugas asas seperti membuat pembentangan dan bersuara dalam mesyuarat, kata mereka.

“Ini bermakna terdapat keperluan yang lebih besar bagi majikan untuk menyediakan latihan mengenai kemahiran profesional dan kerja asas, yang tidak diperlukan pada tahun-tahun sebelumnya,” kata Jackie Henry, rakan kongsi pengurusan Deloitte UK untuk orang dan tujuan.

Pengenalan latihan tambahan oleh dua daripada perekrut graduan dan perantis terbesar di UK menunjukkan cabaran yang dihadapi oleh majikan dalam menangani sekatan pandemik kesan jangka panjang terhadap sesetengah orang.

Ian Elliott, ketua pegawai UK PwC, berkata “dapat difahami bahawa pelajar yang terlepas aktiviti bersemuka semasa Covid kini mungkin lebih kuat dalam bidang tertentu, seperti bekerja secara berdikari dan kurang yakin dengan orang lain”. Ada yang “kurang yakin” membentangkan dan bercakap pada mesyuarat, bekerjasama dengan rakan sekerja dan rangkaian, katanya.

Kebanyakan kohort muda “hanya mempunyai pengalaman kerja yang minimum atau maya, dengan kurang pendedahan kepada persekitaran korporat”, kata Henry.

Ada yang kurang yakin dan “ramai sudah biasa bekerja secara terpencil, jadi bergelut dengan kerja berpasukan dan cara mereka [should] bekerja di pejabat dan di tapak pelanggan”, tambahnya.

Henry juga berkata Deloitte “melihat lebih ramai calon yang ingin menangguhkan peperiksaan profesional mereka dan mereka yang bergelut dengan tekanan dalam cara yang tidak pernah kita lihat sebelum ini”.

Kesukaran melatih pekerja baharu telah ditambah dengan kerja hibrid, kata rakan kongsi kanan di sebuah firma perunding, kerana ia mengehadkan peluang untuk belajar dengan memerhati rakan sekerja yang lebih berpengalaman. Seperti kebanyakan firma perkhidmatan profesional, Deloitte dan PwC membenarkan pekerja mereka membahagikan minggu bekerja antara rumah dan pejabat mereka.

Untuk menangani masalah itu, PwC “mempertingkatkan bimbingan yang kami sediakan [to] kakitangan junior”, kata Elliott. Pelan itu termasuk membenarkan beberapa pekerja yang berhadapan dengan pelanggan menghabiskan dua tahun sebagai jurulatih sepenuh masa, membimbing rakan sekerja junior mengenai pembangunan kerjaya, prestasi dan kesejahteraan mereka.

Di bawah skim itu, yang telah pun diuji dalam beberapa bidang perniagaan, jurulatih menerima latihan dan firma akan membiayai mereka jika mereka mengikuti kelayakan kejurulatihan kerjaya formal.

PwC juga akan melancarkan inisiatif bimbingan yang akan menekankan kepentingan latihan bersemuka dan memastikan kakitangan junior “mendapat lebih banyak pendedahan kepada aktiviti bersemuka dengan rakan kongsi dan pengarah”, kata Elliott.

Deloitte juga telah mengambil tindakan untuk membantu menutup “jurang kemahiran” dalam kalangan graduan dan perantis, kata Henry. Ini termasuk program induksi baharu, ditambah dengan latihan mengenai pembentangan dalam talian dan secara peribadi, dan membina rangkaian profesional.

Mulai Julai, peserta baharu juga akan menghadiri program latihan selama seminggu dengan sesi mengenai “ketahanan mental, mengatasi kesukaran dan kepentingan minda”, katanya.

Firma itu memberi bimbingan kepada kakitangan yang lebih muda menjelaskan “faedah . . . daripada datang ke pejabat untuk bekerjasama, rangkaian dan belajar daripada rakan sekerja yang lebih berpengalaman”, tambah Henry.

resu sgp

pengeluaran sdypengeluaran sydneypengeluaran sidney

togel sdy hari ini

hongkong yang keluar malam ini

keluaran hk hari ini tercepat