site

Goldman Sachs membayar $215 juta untuk menyelesaikan tuntutan diskriminasi jantina

Goldman Sachs telah bersetuju untuk membayar kira-kira $215 juta untuk menyelesaikan tuntutan diskriminasi jantina yang telah lama dibawa oleh bekas pekerja wanita yang mengatakan mereka secara konsisten dibayar lebih rendah dan dinilai rendah oleh rakan sekerja lelaki, menurut seorang yang biasa dengan perkara itu.

Kedua-dua pihak bersetuju dengan penyelesaian itu dan kini akan membatalkan perbicaraan yang telah dijadualkan bulan depan di mahkamah persekutuan New York. Dana itu akan diagihkan di kalangan lebih 2,700 peserta dalam tindakan kelas itu, manakala kira-kira satu pertiga daripada kutipan dijangka disalurkan kepada bayaran untuk peguam plaintif.

Pihak yang menuntut asal, bekas pekerja Goldman Cristina Chen-Oster dan Shanna Orlich, pertama kali menyaman Goldman pada 2010. Pada 2018 mereka memenangi hak untuk mengetuai tuntutan mahkamah tindakan kelas atas diskriminasi seks.

Plaintif telah menuduh Goldman atas dasar dan amalan seluruh syarikat yang membawa kepada prospek gaji dan kenaikan pangkat yang lebih baik untuk pekerja lelakinya.

Plaintif mendakwa bank itu “secara sistematik [favoured] profesional lelaki dengan mengorbankan rakan sejawat wanita mereka” dan bahawa “hampir semua peringkat peringkat pengurusannya, [Goldman Sachs] membayar profesional wanitanya kurang daripada profesional lelaki yang mempunyai kedudukan yang sama, walaupun mereka memegang jawatan yang setara dan melakukan kerja yang sama atau hampir serupa dengan hasil yang serupa atau dalam beberapa kes yang unggul”.

Mereka menambah bahawa wanita “dikecualikan daripada peluang kenaikan pangkat” sebahagiannya kerana proses semakan bank membenarkan pengurus, kebanyakannya lelaki, mencalonkan orang yang menyumbang kepada penilaian kakitangan, yang membawa kepada “sistem bahu”.

Goldman enggan mengulas manakala peguam untuk plaintif tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Penyelesaian itu, yang pertama kali dilaporkan oleh Bloomberg, akan menamatkan kes perundangan yang telah lama berjalan sekitar Goldman, yang telah menggariskan perjuangan di Wall Street untuk mempelbagaikan tenaga kerja industri kewangan.

Tahun lalu, seorang lagi bekas pekerja Goldman, Jamie Fiore Higgins, menerbitkan memoir selama 17 tahun di bank di mana dia mendakwa dia mengalami buli, diskriminasi dan manipulasi.

Ketua eksekutif Goldman, David Solomon telah bercakap secara terbuka tentang usaha mempelbagaikan tenaga kerja bank, dan pada 2019 menerbitkan satu set sasaran pengambilan pekerja. Dalam proses pemilihan dwitahunan kumpulan itu untuk status rakan kongsi elitnya, 29 peratus daripada pekerja yang dipilih adalah wanita, rekod tertinggi.

resul togel sgp

pengeluaran sidney ini hari

keluaran sydney hari ini

pengeluaran hk

totobet net sgp hari ini