site

Glass Lewis menggesa pelabur Barclays untuk memveto cadangan gaji eksekutif

Penasihat pemegang saham proksi Glass Lewis telah menggesa pelabur untuk mengundi terhadap cadangan gaji untuk eksekutif tertinggi Barclays berikutan skandal setahun yang telah menyebabkan bank itu menanggung ratusan juta denda dan penyelesaian.

Barclays telah dikenakan penalti oleh pengawal selia pada September kerana secara tidak sengaja menjual $17.7bn produk kewangan berstruktur yang tidak mempunyai kebenaran untuknya. Ia menyelesaikan $361 juta dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS dan mengetepikan £450 juta untuk memberi pampasan kepada pelabur, membantu mengurangkan pendapatan bersih tahunan sebanyak 19 peratus.

Secara berasingan, ia juga memperuntukkan $200 juta untuk menyelesaikan siasatan kawal selia AS ke atas penggunaan apl pemesejan WhatsApp dan Signal tanpa kebenaran pekerja untuk berkomunikasi antara mereka dan dengan pelanggan.

Sebagai hukuman bagi skandal itu dan lain-lain, gaji eksekutif tertinggi dikurangkan dengan gabungan £1 juta, kata bank itu pada Februari apabila ia menerbitkan keputusan setahun penuhnya.

Bonus ketua eksekutif CS Venkatakrishnan dipotong sebanyak £403,000 dan bonus pengarah kewangan Anna Cross sebanyak £166,000.

Bagaimanapun, Glass Lewis membantah anugerah jangka panjang hampir £3 juta yang diberikan tahun lepas untuk bekas ketua pegawai kewangan Tushar Morzaria, bermakna dia telah dianugerahkan lebih daripada dua pertiga daripada pakej gaji berpotensinya.

“Kami percaya pemegang saham boleh menjangkakan jawatankuasa itu akan mengurangkan lagi anugerah ini untuk lebih mencerminkan kesan kewangan dan reputasi isu risiko dan kawalan sepanjang tempoh itu,” tulis Glass Lewis dalam satu laporan. Mesyuarat agung tahunan Barclays akan diadakan di London pada 3 Mei.

Morzaria adalah ketua kewangan selama lapan tahun, sebelum bersara pada April tahun lalu. Beliau juga merupakan ahli lembaga pengarah BP dan Legal & General.

Barclays berkata: “Pertimbangan dan keputusan yang dibuat oleh jawatankuasa imbuhan dinyatakan dengan jelas dan lengkap dalam Laporan Tahunan Barclays 2022.”

Morzaria tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Penghakiman pengerusi Nigel Higgins juga telah mendapat perhatian, memandangkan keputusannya untuk kekal oleh bekas ketua eksekutif Jes Staley, walaupun terdapat bukti e-mel tentang hubungan rapat antara Staley dan pesalah seks yang telah meninggal dunia Jeffrey Epstein.

Higgins kemudiannya telah menjauhkan diri daripada kedudukannya sebelum ini selepas beberapa siri pendedahan dalam kes mahkamah AS yang dibawa oleh Kepulauan Virgin AS dan mangsa Epstein terhadap JPMorgan Chase, di mana Staley pernah menjadi eksekutif tertinggi perbankan swastanya.

Cache e-mel dari masa Staley di JPMorgan termasuk rujukan yang tidak dapat dijelaskan kepada “Snow White” dan “Beauty and the Beast”, manakala yang lain mengandungi apa yang disifatkan oleh tuntutan mahkamah Kepulauan Virgin AS sebagai “foto wanita muda dalam pose menggoda”.

Dalam surat kepada pemegang saham bulan lalu, Higgins menulis: “Tuduhan ini serius dan baharu. Barclays sendiri tidak menerima bukti baharu yang material daripada pengawal selia atau agensi penguatkuasaan undang-undang sejak Encik Staley pergi pada November 2021.

“Lembaga pengarah juga akan mempertimbangkan tindakan selanjutnya yang sesuai,” tambahnya, mengulangi bahawa gaji tertunda Staley kekal dibekukan.

prise sgp

sidney pengeluaran sidney

sidney yang

totobet hk

pengeluaran sgptotobet sgptotobet singapore