site

Fikirkan kerjaya anda sebagai gunung: berikut ialah cara merancang langkah pertama anda

Sama ada cuti, makan, atau kerjaya anda, jika anda benar-benar tidak kisah ke mana anda pergi, apa yang anda makan, atau pekerjaan apa yang anda lakukan, maka anda tidak perlu merancang. Walau bagaimanapun, anda mungkin mempunyai beberapa idea tentang apa yang anda mungkin mahu lakukan dalam kerjaya anda, walaupun ia belum lagi spesifik atau terbentuk sepenuhnya. Dan tidak mengapa pada peringkat ini untuk mengetahui secara kasar banjaran gunung kerjaya yang perlu didaki, walaupun anda belum meletakkan bendera di bahagian atas satu puncak tertentu.

Anda hanya perlu memikirkan cara untuk mengenal pasti gunung, menyusun laluan ke puncak, dan merancang beberapa langkah pertama untuk sampai ke kem asas. Tanpa rancangan, terdapat peluang yang baik untuk anda mula mendaki tempat yang anda tidak sukai, atau di kawasan yang tidak bermakna untuk anda.

Itu sepatutnya menjadi petunjuk pertama anda dalam memikirkan ke mana hendak mengarahkan rancangan kerjaya anda: apakah aktiviti yang akan memberi makna dan tujuan pekerjaan (dan kehidupan) anda? Tiada jawapan yang betul atau salah untuk ini, dan pendapat rakan atau keluarga anda tidak berkaitan; tujuan anda mungkin untuk menghiburkan orang dengan muzik atau seni, untuk memulihkan habitat, untuk menterjemah kesusasteraan, untuk menyembuhkan orang sakit, menemui penawar penyakit, atau salah satu daripada banyak objektif lain.

Kerjaya adalah permainan yang panjang — mungkin 40 tahun atau lebih — dan tidak mungkin anda akan melakukan perkara yang sama untuk sepanjang masa itu. Oleh itu, jangan bimbang bahawa mentakrifkan tujuan anda sekarang akan mengunci anda kepada pekerjaan atau peranan yang sama selama-lamanya; hanya pertimbangkan apa yang sesuai untuk anda sekarang, memandangkan apa yang anda tahu sekarang, kemahiran dan pengalaman anda, dan apa yang berlaku di dunia. Dalam 10 atau 15 tahun, teknologi dan persekitaran akan berubah, dan peluang baharu akan muncul. Lagipun, pertimbangkan apa yang telah berubah dalam 10-15 tahun yang lalu.

Memandangkan dunia boleh merasakan tempat yang agak tidak pasti, dan boleh dikatakan lebih berubah berbanding guru dan ibu bapa anda, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana sesiapa boleh membuat rancangan yang berguna. Beberapa prinsip panduan boleh membantu. Walaupun robot dan kecerdasan buatan secara beransur-ansur mengambil lebih banyak tugas, orang masih diperlukan untuk menjana idea baharu yang kreatif, untuk memujuk, menjaga dan memberi inspirasi kepada orang lain. Dan orang mengupah orang: walaupun proses permohonan kerja melibatkan robot atau penilaian automatik pada satu ketika, akhirnya seseorang akan membuat keputusan muktamad.

Dunia Kerja: acara dalam talian percuma untuk pelajar

Sertai kami pada hari Isnin 27 Mac jam 2 petang — 3.30 petang BST untuk acara digital yang dihoskan oleh FT Schools, menawarkan lebih banyak nasihat praktikal tentang pembinaan kemahiran dan perancangan kerjaya, serta Soal Jawab secara langsung. Sesi akan tersedia untuk ditonton atas permintaan juga.

Daftar tempat percuma anda di sini

Pertimbangkan bagaimana majikan akan memutuskan siapa yang akan diambil. Mereka akan membayar anda untuk apa yang anda boleh lakukan untuk mereka, apa tanggungjawab yang akan anda pikul dan apa yang akan anda capai. Mereka juga, sebagai orang, ingin menikmati bekerja dengan anda sebagai sebahagian daripada pasukan. Jadi itulah tiga perkara yang ditanya oleh perekrut: bolehkah anda menunjukkan bahawa anda bertanggungjawab, mencapai sesuatu dan akan baik untuk bekerjasama?

Kemungkinan anda sudah boleh menunjukkan tiga perkara ini; subjek atau aktiviti yang tepat tidak penting. Sebagai contoh, anda mungkin setiausaha sekolah atau kelab pelajar, atau ahli aktif pasukan sukan atau kumpulan muzik atau drama — atau mungkin sukarelawan untuk badan amal.

Untuk kebanyakan pekerjaan, anda juga memerlukan “tiket” untuk bermain, dalam bentuk kualiti yang baik, kelayakan yang diiktiraf, seperti perantisan, ijazah kolej dan/atau peperiksaan profesional.

Sebaik sahaja anda mempunyai idea awal untuk gunung mana yang hendak didaki, apakah yang anda lakukan seterusnya?

Ketahui pekerjaan sedia ada khusus yang akan membawa anda ke kem asas. Untuk setiap pekerjaan, apakah yang diperlukan untuk mendapatkannya? Ketahui kelayakan, pengalaman, kemahiran dan minat yang mereka cari dengan membaca iklan pekerjaan dan bercakap dengan orang ramai. Fikirkan tentang berapa banyak risiko yang anda akan gembira untuk mengambil: adakah anda menyasarkan tinggi, mengikut jalan yang paling sukar, atau berasa lebih baik bermain dengan selamat?

Temu bual maklumat boleh menjadi teknik yang berkuasa; mereka memberi anda peluang untuk belajar tentang industri dan berlatih bercakap tentang minat anda. Anda boleh mencari orang untuk ditemu bual dengan bertanya kepada guru, ibu bapa, rakan dan di LinkedIn. Minta orang yang anda temui untuk mengesyorkan satu atau dua lagi kenalan yang perlu anda bincangkan, supaya anda membina rangkaian anda dan mengetahui lebih lanjut.

Untuk apa-apa jenis temu duga atau permohonan kerja, rahsia kejayaan adalah untuk membuat persediaan yang baik dan memikirkan penonton anda. Semua yang anda tulis atau beritahu mereka mesti menjawab soalan mereka dan relevan dengan subjek. Sebelum temu duga, senaraikan semua soalan yang mungkin timbul dan luangkan sedikit masa merancang apa yang akan anda jawab.

Jangan takut untuk mendapatkan bantuan, termasuk daripada ibu bapa dan guru, semasa menyediakan permohonan. Walaupun dunia pekerjaan dan pengambilan mungkin telah berubah sejak mereka seusia anda, mereka mengenali anda dengan baik dan boleh membantu menyemak rancangan, mencabar andaian dan mungkin memberikan beberapa pengenalan.

Ingat, ini adalah kerjaya anda, dan bendera anda di puncak gunung — tetapi nasihat daripada penyokong anda selalunya boleh membantu mengenal pasti laluan yang lebih mudah atau mengelakkan bahaya di sepanjang jalan.

Penulis ialah pengarah perkhidmatan kerjaya Universiti Oxford dan mempunyai ruangan FT dua minggu sekali yang menjawab soalan kerjaya pembaca.

rezult sgp

pengeluaran sidney siang tadi

sdy

info hk malam ini

pengeluaran sgp hari ini