site

ETF budaya korporat bertujuan untuk mendapat keuntungan daripada pekerja yang lebih gembira

Berita terkini mengenai ETF

Lawati Hab ETF kami untuk mengetahui lebih lanjut dan untuk meneroka data dan alat perbandingan kami yang mendalam

Dakwaan bahawa aset terbaik syarikat ialah kakitangannya kini telah dibina dalam strategi pelaburan yang memperkasakan tiga dana dagangan bursa yang mencari keuntungan daripada penilaian rendah budaya korporat mesra pekerja.

Dan Ariely, seorang profesor psikologi dan ekonomi tingkah laku di Duke University yang membantu membina strategi yang digunakan oleh Harbour Capital untuk ETFnya, berpendapat bahawa syarikat yang “melakukan perkara yang betul” dalam mewujudkan budaya di mana pekerja berasa benar-benar dihargai dan bermotivasi menikmati peningkatan dalam prestasi kewangan dan harga saham mereka.

“Pekerja yang gembira dan bermotivasi boleh menjana hasil yang lebih baik untuk syarikat dan pelabur,” kata Ariely.

Teori ini juga berpendapat bahawa skandal – seperti yang sedang melanda CBI, penyokong vokal untuk piawaian amalan terbaik di tempat kerja yang kini terlibat dalam dakwaan budaya tempat kerja toksik – memusnahkan nilai.

Pandangan pekerja terhadap syarikat mereka dijaringkan dalam tujuh kategori untuk mencipta penarafan Modal Insan oleh Irrational Capital, butik penyelidikan pelaburan yang diasaskan bersama oleh Ariely dan David van Adelsberg, bekas eksekutif pengurusan dana.

Data untuk membina setiap penilaian diambil daripada pangkalan data proprietari dan tapak web awam, seperti Glassdoor, tempat pekerja menyemak bekas majikan mereka. Tiada data kewangan digunakan dalam penilaian.

Ariely berkata isyarat harga saham paling kukuh diperoleh daripada metrik yang lebih sukar untuk diukur seperti persepsi pekerja terhadap autonomi, keadilan, kepercayaan, penjajaran kepentingan dan keselamatan psikologi. Metrik yang lebih mudah diukur seperti jawatan dan faedah pekerjaan memberikan isyarat prestasi yang lebih lemah.

Amin Rajan, ketua eksekutif perundingan Create Research, berkata pelabur memberi lebih perhatian kepada aspek sosial yang lebih luas dalam tingkah laku syarikat kerana tarikan pelaburan sesebuah perniagaan boleh rosak oleh penyebaran keadaan pekerja yang kurang selamat.

“Ekonomi gig, yang tidak mempunyai cuti sakit bergaji, penjagaan kesihatan atau faedah persaraan, menunjukkan bagaimana amalan pekerjaan yang tidak diingini secara sosial telah memperoleh jubah kesahihan dan menjejaskan kontrak sosial yang telah lama dipegang antara majikan dan pekerja,” kata Rajan.

Kristof Gleich, ketua pegawai pelaburan Harbour Capital, berkata peraturan perakaunan semasa tidak selalunya menangkap nilai pelaburan syarikat dalam jenama, penyelidikan dan pembangunannya atau kakitangannya.

“Ia telah menjadi klise bagi pemimpin perniagaan untuk mengatakan bahawa ‘orang kita adalah aset terbaik kita’. Tetapi ia juga benar kerana kita hidup dalam ekonomi berpengetahuan,” kata Gleich, yang sebelum ini bekerja dalam pasukan pemilihan pengurus di Goldman Sachs dan JPMorgan.

Harbour Corporate Culture ETF (HAPI), ialah portfolio berwajaran permodalan pasaran yang diubah suai bagi kira-kira 150 syarikat AS yang telah memberikan pulangan sebanyak 19 peratus sejak ia dilancarkan pada Oktober 2022. HAPI telah mengumpul $240juta dalam aset yang hampir keseluruhannya dipegang oleh Lembaga Pelaburan Negeri Wisconsin bernilai $143 bilion yang menyelia aset pelaburan pelan pencen awam di negeri barat tengah itu.

Harbour Capital juga menawarkan Corporate Culture Leaders ETF (HAPY), yang menjejaki indeks wajaran yang sama antara 70 hingga 100 syarikat AS dengan nilai pasaran sekurang-kurangnya $1bn yang mempunyai skor Modal Insan terbaik. Ia telah mengumpulkan hanya $10 juta dalam aset dan mengembalikan sedikit mengecewakan -8.5 peratus sejak ia dilancarkan pada Februari 2022, berbanding -4.4 peratus dalam tempoh yang sama untuk SPY, ETF terbesar yang menjejaki S&P 500.

ETF Harbour Capital ketiga berdasarkan kerja Irrational Capital telah dilancarkan hanya bulan lepas dan mempunyai aset $91juta. Ia menjejaki indeks wajaran permodalan pasaran bagi kira-kira 200 syarikat kecil AS dan dikenali sebagai HAPS.

“Faktor pelaburan baharu tidak datang dengan kerap. Modal insan terasa seperti kepingan jigsaw yang hilang,” kata Gleich.

Walaupun pulangan berbeza daripada ETF dalam penawaran budaya korporat Harbour Capital, penganalisis kuantitatif JPMorgan juga telah mengenal pasti hasil kerja Irrational Capital sebagai sumber potensi alfa — pulangan mengalahkan pasaran.

“Faktor Modal Insan mempamerkan prestasi cemerlang jangka panjang berbanding [US equity] pasaran,” tulis Ayub Hanif, seorang penganalisis di JPMorgan, dalam nota penyelidikan pada November.

Ariely berkata Irrational Capital sedang bekerjasama dengan bank untuk membangunkan strategi budaya korporat yang disesuaikan untuk memenuhi keperluan syarikat insurans.

Berita terkini mengenai ETF

Lawati Hab ETF untuk mengetahui lebih lanjut dan untuk meneroka data dan alat perbandingan kami yang mendalam yang membantu anda memahami segala-galanya daripada prestasi hingga penilaian ESG

Bagaimanapun, Greg Davies, ketua kewangan tingkah laku di perundingan Oxford Risk, sebuah perundingan, berkata walaupun masuk akal untuk pelabur memahami budaya korporat untuk membantu mereka mengenal pasti syarikat yang dikendalikan dengan baik, ini bukan jaminan prestasi harga saham masa depan.

“Syarikat yang mempunyai budaya korporat yang kukuh sebenarnya sepatutnya memberikan risiko yang lebih sedikit kepada pelabur,” kata Davies. Bagaimanapun, beliau juga mengingatkan bahawa strategi yang dibina berdasarkan data yang diuji belakang tidak selalu memenuhi jangkaan pelabur selepas mereka mula berdagang.

“Ia adalah satu lompatan untuk mengandaikan bahawa syarikat yang mempunyai budaya korporat yang kukuh akan terus mengatasi prestasi apabila anomali harga telah dikenal pasti. Kami telah melihat contoh lain di mana peluang timbang tara hilang dengan cepat selepas menarik banyak wang baharu,” katanya.

sgp resul

pengeluaran sidney hari ini

pengeluaran sidney

totobet hk hari ini

totobet sgp pengeluaran