site

Eropah perlu ‘Frankenstein’ sektor permulaannya

Penulis adalah pengasas Diayaktapak yang disokong FT tentang syarikat permulaan Eropah

Pada permulaan abad ini, pelabur yang melawat dari Marikh mungkin bertaruh besar pada munculnya Jerman sebagai salah satu pemenang revolusi internet. Disesak dengan jurutera terkemuka dunia, jurubank mesra industri dan usahawan yang sibuk, negara ini kelihatan kukuh untuk menukar penguasaan perkakasannya kepada perisian. Tetapi ia tidak menjadi seperti itu. Seperti yang dijelaskan oleh dua laporan baru-baru ini, sekurang-kurangnya satu roda kritikal telah hilang apabila ia datang untuk menukar idea permulaan pintar kepada perniagaan digital global: modal pertumbuhan.

Jerman ketinggalan jauh di belakang AS, China dan UK dalam mencipta unicorn berteknologi, atau syarikat permulaan bernilai lebih daripada $1bn. Walaupun negara ini mempunyai banyak dana pencen gergasi, mereka hanya memperuntukkan sebahagian kecil daripada wang mereka untuk modal teroka, yang menyediakan sebahagian besar bahan api roket untuk permulaan. Di seluruh Eropah, dana VC melabur €77bn tahun lepas, jauh lebih rendah daripada jumlah AS sebanyak €188bn. Tetapi walaupun di Eropah, Jerman kurang wajaran: sebagai bahagian KDNK, pelaburan VC di negara itu berjumlah hanya 0.25 peratus tahun lepas, berbanding 0.33 peratus di seluruh Eropah dan 0.78 peratus di AS.

Adakah ini penting? Lagipun, Jerman kekal sebagai ekonomi yang berjaya dengan ketara dengan asas pembuatan yang kukuh dan sektor eksport yang dinamik. Selain itu, keupayaan untuk mencipta unicorn berteknologi yang berkembang pesat, tetapi selalunya merugikan, mungkin bukan metrik terbaik ekonomi, apatah lagi kejayaan masyarakat. Ramai orang Jerman akan berhujah bahawa Facebook, Airbnbs dan Uber di dunia ini menimbulkan masalah, menghakis nilai komunal dan hak pekerja.

Namun Jerman masih boleh mencipta dan mengawal sektor teknologi yang jauh lebih hebat dengan belajar daripada kebaikan kewangan AS tanpa meniru keburukan yang dianggapnya. Atas sebab kedaulatan dan kemakmuran, Jerman perlu menggerakkan lebih banyak modal pertumbuhan.

Sebagai laporan daripada Persatuan Ekuiti Persendirian dan Modal Teroka (BVK) Jerman dan Yayasan Ekonomi Internet menyatakan, keajaiban ekonomi Jerman pada tahun 1950-an hingga 1970-an sebahagian besarnya didorong oleh pelaburan kukuh dalam syarikat baharu dan perusahaan bersaiz sederhana, cerita dongeng kelas pertengahan. Pada tahun-tahun tersebut, pinjaman bank kepada sektor ini berjumlah 4 peratus daripada KDNK. Tetapi angka yang setanding hari ini hanyalah 1 peratus. Jerman masih hidup dari kegemilangan masa lalunya, dan tidak cukup melabur dalam keajaiban masa depan.

Apa yang lebih menyedihkan ialah pelabur Amerika Utara, yang menyokong kedua-dua VC AS dan Jerman, mempunyai pendedahan yang lebih tinggi kepada syarikat permulaan Jerman berbanding dana pencen negara itu sendiri. Ini bermakna pusat graviti bagi ekonomi Jerman mungkin semakin beralih merentasi Atlantik, menjejaskan kedaulatan teknologi. “Jika anda tidak diwakili dalam pusingan pendanaan peringkat kemudian maka tadbir urus akan dieksport ke tempat asal wang itu,” kata Klaus Hommels, pengerusi dana VC Lakestar.

Ambil Flix, syarikat permulaan yang diasaskan Munich yang menjalankan platform pengangkutan antarabangsa. Menurut analisis oleh firma VC Redstone, dana pencen AS secara tidak langsung memiliki kira-kira 12 peratus daripada Flix, manakala rakan sejawatan mereka dari Jerman memiliki hanya 0.3 peratus. Secara keseluruhan, Redstone menganggarkan bahawa dana pencen AS memiliki 10 peratus daripada unicorn teknologi Jerman, bernilai €47 bilion kolektif, berbanding 0.2 peratus yang dipegang oleh dana pencen Jerman. “Sehingga kami mempunyai asas modal yang lebih kukuh, hasil perniagaan ini akan diedarkan di sana dan bukan di sini,” kata Jeannette zu Fürstenberg, pengasas bersama firma VC La Famiglia.

Sebagai pelabur, zu Fürstenberg berkata dia teruja dengan kumpulan syarikat baru, seperti Celonis, Personio dan Vay, yang menunjukkan bahawa syarikat perisian bertaraf dunia boleh dibina di Jerman. Tetapi dia kelihatan mengagumkan merentasi sempadan ke Perancis, di mana kerajaan berjaya menggerakkan pelaburan institusi untuk sektor teknologi. Inisiatif yang dipanggil Tibi telah membantu mewujudkan kumpulan modal pertumbuhan baharu. “Perancis melakukan kerja yang luar biasa dan banyak yang boleh kita pelajari daripada mereka,” katanya.

Jurutera perisian kadangkala bercakap tentang “Frankensteining” masalah, bermakna mereka boleh menghidupkan projek dengan mencantumkan bahagian badan yang berbeza. Eropah mempunyai peluang untuk Frankenstein sektor permulaannya dengan menggabungkan daya cipta Jerman (yang menawarkan satu pertiga lebih banyak permohonan paten bagi setiap orang berbanding AS), dengan kerancakan suasana pelaburan peringkat awal yang diberi insentif kerajaan UK, dan peningkatan kekuatan institusi pembiayaan skala Perancis.

Satu-satunya perbezaan daripada kisah mitos Mary Shelley ialah “raksasa” Frankenstein ini akan menguatkan, bukannya memusnahkan, penciptanya.

result shp

pengeluar sidney hari ini

sidney totobet hari ini

togell hk

sgp hari ini yang keluar