site

ECB menyemak gaji kakitangan apabila ketegangan meningkat dengan kesatuan berhubung inflasi

Persoalan sekatan gaji dalam masa inflasi telah mencapai peringkat Bank Pusat Eropah, yang telah melancarkan semakan gaji kakitangan yang akan mempertimbangkan cadangan untuk kenaikan gaji separa automatik apabila harga meningkat.

Pegawai kesatuan meminta semakan semula selepas bertanding pemberian gaji tahun ini hanya lebih 4 peratus oleh ECB, yang menyebabkan pekerja mengalami pemotongan gaji terma sebenar selepas inflasi purata 8.4 peratus di zon euro tahun lepas.

Tawaran gaji itu adalah dua kali ganda sasaran inflasi ECB dan sejajar dengan pertumbuhan gaji di seluruh zon euro.

Pertikaian itu meletakkan ECB dalam kedudukan yang janggal selepas ia menaikkan kadar faedah buat kali ketujuh berturut-turut minggu lalu untuk cuba menjinakkan lonjakan inflasi terbesar untuk satu generasi, sambil menggesa pekerja dan majikan supaya tidak memacu gaji dan harga terlalu jauh. .

Carlos Bowles, naib presiden kesatuan Ipso yang mewakili kakitangan ECB, memberitahu Financial Times ia “meminta pendekatan yang lebih seimbang” untuk menetapkan gaji kakitangan, seperti “yang ada di Suruhanjaya Eropah”.

Gaji pekerja EU meningkat 6.9 peratus tahun ini, dengan sebahagian daripada kenaikan itu ditentukan oleh mekanisme pelarasan automatik yang direka untuk mengekalkan kuasa beli relatif penjawat awam di seluruh Eropah. Kira-kira 2.5 peratus daripada kenaikan itu juga turun kepada pembayaran yang ditangguhkan dari 2020.

Presiden ECB Christine Lagarde pada Khamis mengulangi amaran awalnya terhadap dinamik “tit-for-tat” di mana pekerja dan majikan cuba mengelakkan kerugian daripada kenaikan inflasi dengan menaikkan gaji dan harga.

Beliau berkata ini akan meningkatkan “risiko sesuatu yang lebih sukar” dengan mengekalkan tekanan harga yang tinggi dan memerlukan “langkah yang lebih aktif dalam dasar monetari”.

Metodologi semasa bank pusat untuk melaraskan gaji semua kakitangannya adalah berdasarkan dinamik gaji di kawasan 20 euro bank pusat negara, Suruhanjaya Eropah, Bank Pelaburan Eropah dan Bank untuk Penyelesaian Antarabangsa.

Kenaikan gaji 4.07 peratus yang diperkenalkannya dari Januari berbanding kenaikan 1.48 peratus setahun sebelumnya, apabila inflasi zon euro ialah 2.6 peratus. ECB berkata pusing ganti kakitangan hanya 1.3 peratus tahun lepas, menunjukkan kebanyakan pekerja tidak terlalu tidak berpuas hati.

Kesatuan itu bertikai dengan ECB berhubung dakwaan bank pusat tidak mengikut metodologi sedia ada dengan betul. Ia juga melancarkan rayuan dalaman terhadap pengiraan di sebalik tawaran 2022, yang ditandatangani oleh 373 pekerja. Bowles berkata rayuan itu adalah “langkah pertama yang membuka jalan kepada kes mahkamah, yang akan kami lakukan dengan pasti”.

ECB berkata: “Setiap tiga tahun kajian semula pelarasan gaji am boleh diminta oleh pihak berkepentingan. Tahun lepas kesatuan sekerja yang diiktiraf memintanya — jadi tahun ini kajian semula sedang dijalankan. Keputusan mengenai GSA diambil oleh majlis pentadbiran ECB.”

Kajian semula itu – hanya yang kedua dalam sejarah ECB – dijangka bertahan selepas akhir tahun ini, di mana ia meramalkan inflasi tahunan akan jatuh daripada 7 peratus pada bulan April kepada di bawah 3 peratus, bermakna sebarang kenaikan gaji berkemungkinan besar. menjadi lebih kecil, tanpa mengira metodologi yang digunakan.

ECB berkata: “Walaupun kami menghormati kepelbagaian pandangan, Ipso tidak semestinya mewakili pandangan majoriti kakitangan ECB.”

Suruhanjaya Eropah berkata pelarasan tahunan gaji kakitangan EU “dikira oleh Eurostat berdasarkan evolusi kuasa beli kakitangan awam negara”.

Jika inflasi melebihi tahap tertentu di Belgium dan Luxembourg, suruhanjaya itu juga boleh memberi kakitangan EU kenaikan gaji pertengahan tahun yang bertarikh ke belakang pada permulaan tahun.

resulf sgp

totobet sdy

pengeluaran sdy

togel hkg 2021 hari ini

pengluaran hk