site

ECB meluluskan pelan pembelian balik saham UniCredit menjelang AGM

Bank Pusat Eropah telah meluluskan rancangan UniCredit untuk meningkatkan dengan ketara jumlah yang dikembalikan kepada pemegang saham walaupun sektor perbankan mengalami kegawatan baru-baru ini.

Bank terbesar Itali berkata pada hari Selasa bahawa ECB telah menandatangani program pembelian balik saham €3.34bn untuk 2022. Bersama-sama dengan dividen yang dicadangkan, UniCredit akan mengagihkan €5.25bn kepada pelabur, peningkatan 40 peratus pada tahap 2021.

Kelulusan itu merupakan rangsangan penting bagi bank hanya beberapa hari sebelum mesyuarat pemegang saham tahunannya, apabila pelabur perlu meluluskan dividen yang dirancang dan masa program pembelian balik.

The Financial Times melaporkan pada bulan November bahawa UniCredit dan pengawal selia Eropah bertelagah mengenai strategi pengagihan modal yang agresif.

Cita-cita untuk menyerahkan €16 bilion kepada pemegang saham melalui gabungan dividen dan pembelian balik saham telah menjadi tonggak utama strategi ketua eksekutif Andrea Orcel sejak beliau memegang jawatan tertinggi daripada Jean Pierre Mustier pada 2021.

Harga saham UniCredit telah meningkat hampir dua kali ganda sejak Orcel mengambil alih, dengan keuntungan meningkat kepada €6.5bn tahun lepas. Prestasi itu telah menyebabkan beberapa pemegang saham utama bank itu menyokong kenaikan gaji untuk Orcel, yang imbuhan sebanyak €7.5 juta telah menjadikannya salah seorang jurubank dengan bayaran terbaik di Eropah.

Syarikat insurans Jerman Allianz, dana Parvus yang berpangkalan di London dan dana minyak Norway semuanya menyokong cadangan kenaikan gaji 30 peratus lembaga itu untuk Orcel, mengingkari seruan penasihat proksi terbesar dunia untuk mengundi menentangnya.

Di bawah pelan itu, gaji tetap Orcel akan meningkat daripada €2.5 juta kepada €3.25 juta. Jika sasaran untuk tahun ini, termasuk keuntungan dan pulangan atas ekuiti, melebihi, jumlah pakej gajinya akan mencecah €9.75 juta, dengan bonus dibayar sepenuhnya dalam saham tertunda.

Awal bulan ini, penasihat proksi Glass Lewis dan ISS menggesa para pemegang saham untuk menolak cadangan gaji, dengan mengatakan ia akan membawa kepada peningkatan berlebihan dalam imbuhan keseluruhan pengurusan tertinggi bank.

Edoardo Mercadante, pengasas Parvus, pemegang saham kedua terbesar Unicredit, memberitahu Financial Times bahawa “struktur [of the proposed pay package] adalah adil kerana ia berkait rapat dengan sasaran baharu yang disemak dan dinaik taraf. . . Saya tidak faham sensasi di sekelilingnya.”

Pada mesyuarat pemegang saham pada hari Jumaat, pelabur hanya perlu mengundi pada elemen pembolehubah pakej gaji. Lembaga telah memberitahu pemegang saham bahawa ia berhasrat untuk meningkatkan gaji tetap Orcel sebanyak 30 peratus tanpa mengira cara mereka mengundi pada bahagian yang berubah-ubah.

“Kami perlu melakukan perkara yang berbeza daripada bank-bank lain di Eropah,” kata Cole Smead, Smead Capital yang berpangkalan di Arizona, pemegang saham dalam UniCredit. “Kita tidak boleh kedekut kepada eksekutif yang berjaya. Mari kita serahkan kepada bank yang tidak mendapatnya.”

result singapur

pengeluaran angka sidney

totobet sedney

togel hongkongkong keluar

totobet singapure