site

Dikehendaki: pemimpin undang-undang dalaman yang boleh mentafsir peristiwa dunia

Dalam dunia “polikrisis” – di mana krisis yang saling berkait telah berlaku untuk memberikan cabaran unik untuk perniagaan – ketua pegawai undang-undang semakin tertekan untuk memberikan nasihat strategik tentang peristiwa geopolitik.

“Keperluan untuk penasihat am untuk mempunyai pandangan dunia yang lebih luas adalah sebahagian daripada trend yang berterusan,” kata Nick Hedley, pengasas bersama firma carian eksekutif Hedley May. “Hanya dapat memberikan jawapan undang-undang tidak menjadikan anda sangat berharga kepada seorang ketua eksekutif.”

Hedley menasihati eksekutif syarikat untuk melantik peguam am yang berpengetahuan tentang lima bidang khususnya: geopolitik; perubahan iklim; ketidaksamaan sosial; revolusi teknologi; dan populasi yang semakin tua.

Peguam am perlu mempertimbangkan bagaimana perkembangan sedemikian akan menjejaskan syarikat mereka, katanya. “Mereka perlu memikirkan isu-isu ini, tetapi juga sedar bahawa tiada jawapan yang betul. Mereka perlu mengambil risiko salah, yang memerlukan keberanian.”

Ini juga bermakna dapat mengambil gambaran yang lebih besar tentang semua potensi risiko yang menjejaskan perniagaan.

Mark Gregory, peguam am dan pengarah hal ehwal korporat di kumpulan kejuruteraan UK Rolls-Royce, berkata: “Dengan risiko perniagaan utama kini berada di bawah bidang kuasa fungsi undang-undang — seperti sekatan perdagangan, ESG, keselamatan siber dan privasi data untuk menamakan hanya beberapa — ketua pegawai undang-undang semakin dipanggil untuk menjadi ‘ketua pengimbas ufuk’.”

Risiko ini telah berkembang dengan keperluan untuk mematuhi sekatan perdagangan global ke atas Rusia dan sekatan AS ke atas China.

Tinjauan 2023 oleh Persatuan Peguam Korporat, sebuah kumpulan profesional, mendapati bahawa pematuhan kawal selia global adalah kebimbangan nombor satu bagi 66 peratus peguam dalaman.

Lebih 40 peratus ketua pegawai undang-undang di Asia dan Eropah meninjau menjangkakan perkembangan politik akan menjadi cabaran utama mereka dalam perniagaan — jangkaan dikongsi 32 peratus di AS. Secara umum, tinjauan itu juga mendapati bahawa memberikan nasihat undang-undang kini hanya sekitar 27 peratus daripada peranan ketua pegawai undang-undang.

Bagi sesetengah orang, perkadarannya lebih sedikit. Ketua pegawai undang-undang di sebuah syarikat barangan pengguna antarabangsa berkata: “Peranan saya sekarang adalah sebagai penasihat strategik C-suite. Memberi nasihat undang-undang teknikal hanya 15 peratus daripada tugas saya.”

Firma pengambilan Hedley sedang menjalankan kajian untuk mengukur bagaimana kepimpinan korporat berubah. “Terdapat perbezaan antara kebijaksanaan dan penghakiman,” katanya. “Kebijaksanaan adalah tentang menguasai pengalaman lalu; penghakiman adalah mengenai melihat ke hadapan dan membuat keputusan. Peguam am yang berjaya atau ketua pegawai undang-undang semakin memerlukan yang kedua.”

Ini tidak selalunya begitu mudah untuk peguam yang latihannya secara tradisinya mengajar mereka untuk melihat kembali pada duluan.

“Hari ini, hampir menjadi amalan biasa untuk meletakkan hal ehwal kerajaan dalam bidang kuasa GC,” kata Leigh Dance, pengasas dan pengarah eksekutif Global Counsel Leaders, sebuah forum.

Tetapi, walaupun banyak peguam umum lebih bersedia untuk melibatkan diri dengan rakan sebaya dan mengembangkan pandangan mereka, dia berkata, mereka tidak semestinya mahir dalam menyokong topik geopolitik: “Mereka memerlukan latihan untuk meluaskan pengetahuan mereka dan meningkatkan kemahiran komunikasi mereka.”

Peguam dalaman di Flex, sebuah syarikat reka bentuk dan pembuatan elektronik AS, telah mengubah pendekatan mereka untuk menasihati perniagaan berdasarkan peristiwa geopolitik baru-baru ini. “Kami kini menggabungkan kepakaran undang-undang, dasar dan politik untuk pendekatan holistik,” kata Scott Offer, naib presiden eksekutif dan peguam am di Flex.

Ini membantu pasukan membuat keputusan yang lebih termaklum mengenai risiko, tetapi juga meningkatkan “keupayaan untuk bekerja dengan penggubal dasar dan memahami dengan lebih baik objektif sebenar di sebalik perubahan peraturan”, jelasnya.

Pasukan itu beralih kepada penasihat yang lebih luas, seperti bekas pegawai kerajaan dan perunding risiko geopolitik, untuk membantu mereka menilai senario dalam tempoh tiga hingga lima tahun.

Sebagai tindak balas kepada peraturan perdagangan yang lebih ketat, sebagai contoh, pasukan undang-undang Flex telah menambah kepakaran undang-undang dan geopolitik pada fungsi perdagangan dan hal ehwal kerajaan.

Pasukan undang-undang dalaman yang lain juga telah menjadi pakar dalam perancangan senario dan menjalankan larian kering.

Latihan sedemikian mendedahkan kemahiran dan pengalaman yang paling berharga. Ketika syarikat multinasional mengharungi ketegangan perdagangan China-AS yang semakin meningkat, contohnya, ahli fungsi undang-undang yang berpangkalan di lokasi di seluruh dunia berada pada kedudukan yang baik untuk memberi nasihat tentang nuansa situasi yang berubah dengan pantas.

“Pasukan undang-undang dalaman saya adalah sebahagian daripada perniagaan global tetapi mempunyai konteks tempatan yang tidak ternilai,” kata Barbara Levi, penasihat am kumpulan di bank UBS. “Mereka sering memahami apa yang berlaku di lapangan lebih baik daripada mana-mana sumber lain.”

Pada tahun 2011, Kent Walker, peguam am di Google ketika itu, memberitahu FT bahawa tugasnya adalah untuk “melihat sudut bulat”. Pada masa itu, hanya beberapa peguam umum yang berpendapat demikian. Kini, ketua pegawai undang-undang yang telah melihat peranan mereka berkembang untuk menyentuh setiap bahagian perniagaan, dan menyatakan berapa banyak cabaran perniagaan yang mempunyai komponen undang-undang, cenderung untuk bersetuju.

keluaran hk hari ini tercepat 4d

pengeluaran sidney siang tadi

togel sydnèy hari ini

info keluaran hk

toto bet sgp