site

Dikehendaki: orang yang boleh belajar membuat beg tangan €22,000

Di atas meja kerja di atelier Hermès di pinggir timur laut Paris, Lionel Prudhomme menunjukkan prototaip reka bentuk beg edisi terhad baharu yang sedang diusahakan oleh rumah mewah Perancis itu.

Terdapat versi model Kelly klasik dengan panel kayu yang dicat, klac yang dihiasi dengan reka bentuk antara planet yang aneh – yang dijual pada harga €22,000 – dan beberapa lagi yang kulitnya dibentuk menjadi bentuk bulat dalam warna biru cemerlang dan oren pudar.

Bertempat di kompleks kaca dan konkrit moden, bengkel barangan kulit di Pantin ini, salah satu daripada 21 yang Hermès ada di seluruh Perancis, adalah tempat di mana visi pereka diubah menjadi produk.

“Idea itu tiba sebagai prototaip, tetapi kami akan berusaha untuk memperbaikinya supaya ia boleh diterbitkan setiap kali,” kata penyelia atelier itu.

Seperti beg yang dibuatnya, tukang mahir seperti Prudhomme — yang telah berada di Hermès selama tiga dekad dan menganggarkan dia tahu cara membuat sekurang-kurangnya 85 model berbeza — adalah komoditi yang semakin berharga.

Selepas pertumbuhan pesat selama bertahun-tahun, didorong oleh permintaan rakus daripada pengguna China, industri mewah Eropah menghadapi tekanan pengambilan pekerja yang teruk untuk peranan yang merangkumi segala-galanya daripada pembuatan kepada peruncitan dan pengurusan.

“Pekerjaan ini selalunya memerlukan latihan bertahun-tahun, ada yang lebih daripada sepuluh tahun . . . tetapi mereka sering dilihat sebagai kerjaya ‘jalan mati’,” kata Bénédicte Epinay, presiden badan industri Comité Colbert. “Pada masa yang sama kami melihat program latihan untuk kemahiran ini semakin berkurangan, dengan banyak kelas ditutup kerana tidak cukup pelajar.”

Tukang kulit menghabiskan sekurang-kurangnya 15 jam membuat setiap beg Hermès dengan tangan © Alfredo Piola

Seorang tukang jahit kulit

Hermès berkata gaji untuk tukang mula ‘lebih tinggi’ daripada gaji minimum Perancis © Alfredo Piola

Membina dan mengekalkan pasukan pengrajin berkemahiran tinggi merupakan satu cabaran khusus untuk industri di mana penyumberan luar ke negara lain biasanya bukan pilihan untuk mengekalkan kualiti dan simpanan asal yang digunakan untuk mewajarkan harga rak teratas — dalam kes beg Hermès , kadangkala dengan senarai menunggu yang boleh menjangkau bertahun-tahun. Tukang kulit menghabiskan sekurang-kurangnya 15 jam membuat setiap satu dengan tangan.

Gaji adalah rahsia yang dijaga dengan baik, tetapi Hermès berkata gaji untuk pengrajin bermula “lebih tinggi” daripada gaji minimum Perancis dan boleh termasuk saham dalam syarikat dalam jangka sederhana dan panjang.

Purata gaji tahunan seorang tukang di Perancis ialah €25,350, tetapi di LVMH “gaji median dalam profesion ini sangat ketara di atas” paras itu, kata syarikat itu. Skim di mana pekerja boleh berkongsi keuntungan juga “sangat penting” di kebanyakan rumah mereka. Louis Vuitton, sebagai contoh, menawarkan pekerja atelier setara dengan purata 18 bulan gaji setiap tahun berkat program perkongsian keuntungan.

Sebagai perbandingan seorang juruwang bank memperoleh antara €14,000 dan €24,000 secara purata, menurut laman web pekerjaan Glassdoor.

Tetapi dalam beberapa dekad kebelakangan ini, golongan muda di negara pengeluaran utama seperti Perancis dan Itali telah beralih daripada profesion manual dan vokasional, memandangkan generasi kraf yang lebih tua akan bersara.

Kurangnya kesedaran tentang pelbagai peranan yang terdapat dalam sektor mewah adalah isu lain, seperti juga persepsi bahawa sesetengah pekerjaan – terutamanya dalam makanan mewah, minuman dan hospitaliti – melibatkan masa yang panjang, gaji rendah dan skop terhad untuk maju melepasi tahap tertentu. .

Di Perancis, purata 20,000 pekerjaan vokasional tidak termasuk perkhidmatan dan hospitaliti telah tidak diisi setiap tahun selama sedekad lalu dalam sektor mewah, menurut Comité Colbert. Kepakaran yang mempunyai kekurangan terbesar termasuk kouturi, tukang emas dan barangan kulit serta juruteknik penyelenggaraan dan pemandu traktor di ladang anggur.

Sementara itu, permintaan daripada syarikat adalah besar dan berkembang: LVMH, kumpulan mewah terbesar di dunia yang dikawal oleh jutawan Bernard Arnault, merekrut 60,000 orang di seluruh dunia tahun lepas dan sedang mencari untuk mengupah 15,200 di Perancis sahaja tahun ini, termasuk 3,500 pekerja artisan.

Emmanuel Pommier, pengarah operasi barangan kulit Hermès: ‘Untuk mempunyai 250 hingga 300 lagi tukang setiap tahun, kami perlu melatih sekitar 450 hingga 500’ © Valérie Archeno

“Saya ingin mengatakan bahawa kita hanya perlukan penanam wainatau couturier, atau pakar IT, tetapi ia tersebar dengan sangat baik [across all LVMH’s functions],” kata Chantal Gaemperle, ketua HR global kumpulan itu.

Kedua-dua Hermès dan LVMH melakukan jangkauan di sekolah dan kolej, walaupun yang pertama lebih bergantung pada mulut ke mulut untuk menarik calon.

Hermès adalah unik dalam kalangan kumpulan mewah besar Perancis kerana semua pengeluarannya disimpan sendiri seperti program latihan artisannya. Di seberang halaman taman dari prototaip atelier di Pantin, kira-kira 50 pelatih Hermès menghabiskan masa sekitar 18 bulan mempelajari kraf mereka — daripada jahitan pelana hingga memasang paku emas kecil — di bengkel pengajaran sebelum mereka boleh mula bekerja di atelier.

“Untuk mempunyai 250 hingga 300 lagi tukang setiap tahun, kami perlu melatih sekitar 450 hingga 500,” kata Emmanuel Pommier, pengarah operasi barangan kulit Hermès.

Pada tahun 1992 syarikat itu mempunyai 250 tukang dalam bengkel di atas kedai utama Hermès di Paris. Hari ini syarikat itu mempunyai 4,700 tukang kulit sahaja, tersebar di sembilan tapak pengeluaran di Perancis, masing-masing menempatkan sehingga tiga atelier dan sebuah sekolah latihan.

Kebanyakan calon memohon kepada program perantisan secara langsung, kata Pommier, tetapi profil mereka telah berubah selama ini. “Sebelum ini, lebih 16 hingga 18 tahun yang datang kepada kami secara langsung untuk berlatih, tetapi itu boleh dikatakan tidak berlaku lagi. Kebanyakan telah melakukan kerja lain terlebih dahulu selama beberapa tahun sebelum datang kepada kami, yang mungkin kurang mudah tetapi bermakna ia lebih [informed] pilihan.”

Sebaliknya, kumpulan seperti LVMH dan Kering — pemilik Gucci dan Saint Laurent — memilih untuk bekerjasama dengan pengeluar luar dalam beberapa produk dan bekerjasama dengan sekolah vokasional.

Di LVMH, kumpulan itu mula membina rangkaian sekolah latihan rakan kongsi sedekad yang lalu tetapi “menjelang 2020 kami menyedari masih tidak ada bakat yang mencukupi,” kata Alexandre Boquel, pengarah untuk profesion kecemerlangan di kumpulan — jawatan yang merangkumi 280 jenis peranan yang berbeza merentasi pekerjaan perdagangan, tukang dan perkhidmatan serta menyumbang separuh daripada 200,000 tenaga kerja global kumpulan itu.

Beg tangan Hermès dan Louis Vuitton dipamerkan di Sotheby’s di Cologne © Rolf Vennenbernd/dpa/Alamy

“Terdapat perang sebenar untuk bakat kerana pesaing kami juga perlu mengupah ramai . . . Ia memberi manfaat kepada industri, tetapi pasti ada ketegangan dalam pengambilan,” katanya.

Dalam pasaran buruh yang ketat, kumpulan seperti LVMH menyedari bahawa mereka perlu memenuhi keadaan kerja dan membayar — walaupun mereka tidak mendedahkan berapa banyak gaji telah dinaikkan. Gaemperle berkata: “Kami berada dalam pasaran pekerja sekarang . . . jadi kami akan menawarkan sokongan dengan syarat untuk berdaya saing.”

Untuk cuba membayar pampasan, LVMH, Hermès dan Kering telah memulakan program jangkauan di sekolah dan kolej. Di bawah sepanduk LVMH tergantung di luar dewan bandar abad ke-19 Reims, di wilayah Champagne Perancis, barisan ular di sekitar dataran berbatu itu sambil kira-kira 100 orang dari pelbagai umur sabar menunggu. Ini bukan barisan untuk masuk ke butik Dior atau pertunjukan fesyen, tetapi pemacu pengambilan — salah satu daripada lima acara sedemikian yang dirancang oleh kumpulan di sekitar Perancis tahun ini, berikutan kempen serupa pada 2022.

Di dalam, pekerja LVMH cuba menarik pemohon ke pekerjaan dan program latihan yang terdiri daripada pembuatan jam tangan yang baik kepada layanan – di mana Gaemperle menyatakan penurunan dalam calon adalah “agak dramatik” dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Mencari calon yang kuat untuk peruncitan mewah — yang menuntut tahap ketekunan, pembentangan dan pengetahuan produk yang tinggi — juga sangat sukar, katanya.

Set kepala realiti maya digunakan untuk menunjukkan gabungan remaja, dewasa muda dan pekerja pertengahan kerjaya sehari dalam kehidupan pembuat barang kemas di Dior atau jurujual di Louis Vuitton. Kakitangan menjalankan temu duga pantas dan pelawat digalakkan untuk meletakkan CV mereka ke dalam kotak tertutup yang dilabelkan untuk pelbagai jenis peranan.

Matlamat jangkauan adalah untuk membantu memecahkan jurang antara kerjaya vokasional dan profesional dan untuk membantu mengimbangi kekurangan pendedahan kepada pekerjaan ini di sekolah.

“Berbalik kepada revolusi perindustrian, terdapat pembahagian yang dibuat antara jurutera dan tukang . . . ia pecah dan mencipta hierarki yang tidak wujud sebelum ini. Mesej seperti ini masih wujud: Jika anda pandai di sekolah, anda perlu pergi ke universiti untuk belajar, bukan ke dalam pekerjaan vokasional, “kata Boquel.

“Seorang kanak-kanak berusia 15 tahun biasanya boleh menggambarkan kira-kira 10 pekerjaan, kebanyakannya yang dilakukan oleh ibu bapa mereka ketika itu seperti pemain bola sepak dan pengaruh. Kami mempunyai 280 untuk menjelaskan.

Tetapi meyakinkan golongan muda yang cukup untuk memulakan kerjaya sebagai tukang atau pakar oenologi berkemahiran tinggi masih menjadi cabaran. Di Reims, tiga remaja perempuan berlegar berhampiran gerai yang menawarkan latihan dalam pembuatan barangan kulit.

Ditanya sama ada mereka akan memohon, dua kelihatan tidak pasti. Yang ketiga, Ellie, 18, berkata peluang yang ditawarkan adalah “agak bagus, jika anda mahu kekal dalam pekerjaan manual”.

“Tetapi saya akan belajar psikologi tahun depan,” katanya.

keluaran hk hari ini tercepat 4d

togel sdy

sidney totobet hari ini

result hk hari ini

keluarann hk