site

Datuk Bandar Paris Anne Hidalgo: ‘Kreativiti bandar tidak bergantung pada kereta. Itulah abad ke-20’

Di bahagian utara Paris yang pernah terkenal dengan perhentian kereta api, penagih dadah dan kem pelarian, Anne Hidalgo meninjau beberapa siri kerja pembinaan besar-besaran. Di hadapannya adalah jalan utama dengan kesesakan lalu lintas empat lorong.

“Semua ini huru-hara,” kata datuk bandar. Adakah? “OK, ialah!” Dia menyifatkan jalan raya yang sesak itu sebagai “mengerikan”.

Tetapi di sini di Porte de la Chapelle, seperti di tempat lain di Paris, Hidalgo mempunyai pelan tindakan radikal. Dia mahukan lebih sedikit kereta, jalan yang lebih luas, lebih banyak pokok. “Dan sudah tentu, basikal, kerana tanpa basikal, ia bukan saya!”

Datuk Bandar Paris mengetuai salah satu usaha paling bercita-cita tinggi di seluruh dunia untuk menghalang orang ramai daripada menggunakan kereta. Dia telah menerima konsep “bandar 15 minit”, mereka bentuk semula pengangkutan, perumahan, pekerjaan dan ruang awam supaya penduduk boleh hidup tanpa perjalanan yang lama dan mencemarkan. Paris ialah bandar kedua paling sesak di Eropah selepas London, menurut syarikat analisis Inrix. Tetapi banyak boulevards kini mempunyai aliran penunggang basikal.

Penduduk Paris yang suka memandu merentasi bandar berasa marah. Mereka menuduh Hidalgo menjadikan ibu kota itu kurang senang dan kurang menyenangkan untuk didiami. Beberapa di media sosial menggunakan hashtag #SaccageParis — “Paris Digeledah” — untuk melabelkan foto penanaman pokok yang rosak dan lorong berbasikal, serta apa yang mereka lihat sebagai bertambahnya sampah di jalanan. Lebih memburukkan keadaan, bas Paris, walaupun bukan tanggungjawab datuk bandar, telah dibelenggu oleh kekurangan pemandu sejak Covid-19.

Carlos Moreno, ahli akademik di sebalik konsep bandar selama 15 minit, mengaitkan penentangan kepada orang kaya yang tidak mahu orang miskin menduduki ruang awam. “Ada sedikit perkara itu,” kata Hidalgo. “[But also] ada orang konservatif, yang tidak berminat dengan perubahan, kerana mereka hidup dengan baik, mereka mempunyai flat besar, mereka mempunyai rumah dalam negara. Mereka tidak berkongsi kehidupan orang Paris kelas pertengahan.”

Hidalgo telah bergelut untuk menjual mesejnya kepada orang ramai yang lebih luas: tahun lepas kempen presidennya memenangi hanya 1.75 peratus undian, keputusan yang paling teruk bagi calon parti Sosialis.

Tetapi dunia tidak lama lagi akan mempunyai peluang untuk menilai perubahannya. Paris menjadi tuan rumah Sukan Olimpik 2024. Di mana hari ini terdapat kerja-kerja jalan raya, akan terdapat 60km lorong basikal, membolehkan pengunjung berbasikal ke setiap tempat. Porte de la Chapelle akan mempunyai arena sukan baharu, dengan taman bumbung hijau. Hidalgo mahu kawasan itu “seindah Les Invalides” — merujuk kepada monumen Paris yang ditugaskan oleh Louis XIV. “Rakyat tempatan berhak mendapatkan kecantikan. . . Selalu ada orang berkata, ‘Ya, tetapi bukan sekarang.’ Dan saya berkata, ‘Tidak, orang di sini tergesa-gesa.’”

Ramai ahli politik bercakap tentang perubahan iklim. Tetapi Hidalgo adalah salah satu daripada segelintir yang berkuasa untuk meminta rakyat menerima kesulitan tindakan iklim. Lebih sedikit kereta adalah satu contoh. Satu lagi ialah penghawa dingin. Musim panas Paris semakin melebihi 40C, tetapi untuk menjimatkan tenaga, Perkampungan Olimpik di mana atlet akan tinggal tidak akan mempunyai penghawa dingin. “Mengapa kami fikir kami memerlukan penghawa dingin?” Teknik reka bentuk bertujuan untuk menjamin bahawa, walaupun dalam iklim 2050, bangunan tidak akan melebihi 28C selama lebih daripada 160 jam setahun. “Saya tidak boleh hanya memikirkan kesan kepada atlet selama 15 hari . . . Anda tidak boleh bertindak balas terhadap perubahan iklim tanpa sentiasa, sentiasa, sentiasa dalam fikiran anda.”

Dia juga mahu atlet Rusia dan Belarus dilarang menyertai Sukan Olimpik. Pendirian sedemikian telah meletakkannya di landasan perlanggaran dengan Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa. “Ada tekanan,” Hidalgo tersenyum. “Tetapi mereka mengenali saya.”


Ahli teori konspirasi sayap kanan telah menyasarkan konsep bandar selama 15 minit, mendakwa idea itu adalah sebahagian daripada plot sosialis untuk mengawal dunia. Pandangan itu tidak dapat mengekalkan hubungan dengan Hidalgo: dia mungkin seorang demokrat sosial, tetapi dia bukan penjahat Bond. Dia adalah sosok yang kecil dan tersenyum, yang kadang-kadang kelihatan seperti dunia lain.

“Saya mempunyai impian, kerana saya dilahirkan di Andalucía [in southern Spain], di mana cara hidup sangat berbeza. Semasa saya kecil, kami – kanak-kanak, datuk dan nenek, semua orang – akan turun ke jalan dengan kerusi kami dan kami akan bermain di sana. Bagi saya, itu seperti ideal.”

Kami bercakap dalam bahasa Sepanyol, bahasa yang kami ada persamaan. Hidalgo berpindah dari Sepanyol ke Perancis sebagai seorang kanak-kanak. Dia menjadi pemeriksa buruh dan timbalan datuk bandar Paris sebelum dia dipilih sebagai datuk bandar pada 2014.

Pada tahun berikutnya, pengganas membunuh lebih daripada 130 orang dalam serangan Paris yang diselaraskan. Terdapat kemasukan pelarian dari Syria. Pada 2016, hujan lebat menyebabkan Sungai Seine pecah tebingnya. “Saya menghabiskan enam tahun menguruskan krisis,” katanya. Masing-masing membuatkan dia mahu “melangkah lebih jauh” dalam mengubah bandar.

Salah satu tindakannya yang paling berani adalah pada tahun 2020, apabila dia memutuskan untuk menutup Rue de Rivoli, jalan utama di tengah-tengah Paris, dipenuhi dengan kedai-kedai mewah, hotel mewah dan muzium, kepada kereta. “Seluruh pasukan saya memandang saya, seperti, Adakah awak marah? Anda mempunyai pilihan raya akan datang.” Pengkritik berkata perubahan itu telah menjejaskan perniagaan. “Tetapi ia adalah satu pembohongan.”


Penduduk Paris turun kira-kira 75,000 orang antara 2014 dan 2020. Penghijrahan, yang berkemungkinan meningkat semasa wabak, nampaknya bukan tanda bandar yang berkembang maju. Tetapi Hidalgo menegaskan “Paris tidak mengosongkan . . . Paris sangat padat. Kami sedang menyahpadatkan bandar itu.”

Dia menyifatkan penurunan populasi itu disebabkan oleh harga hartanah dan kadar perceraian. “Di Paris . . . satu daripada dua pasangan bercerai.” Dia menggesa orang ramai untuk memikirkan bukan sahaja bandar Paris dengan 2 juta orang yang dikendalikannya, tetapi juga tentang “Grand Paris”, kawasan yang lebih luas iaitu 7 juta yang akan dihubungkan dengan projek metro (di belakang jadual). “Kami tidak boleh terus membina dalam [the city of] Paris. Kita perlu membuka sempadan kita.”

“Pembangkang mengatakan orang ramai pergi kerana mereka tidak boleh memandu kereta mereka melalui pusat bandar. Itu bodoh. Apa yang orang katakan ialah mereka memerlukan perumahan yang lebih murah untuk tinggal di Paris. . . Kreativiti bandar tidak bergantung pada kereta. Itulah abad ke-20. Kami berada di 21hb.”

Matlamatnya adalah untuk meningkatkan bahagian perumahan sosial daripada kira-kira 25 peratus kepada 40 peratus menjelang 2026. Ini akan menelan kos €200 juta tahun ini sahaja, termasuk membeli bekas blok pejabat dan mengubahnya menjadi perumahan.

Dia mengkritik platform penyewaan Airbnb, “yang menyebabkan kami kehilangan banyak tempat tinggal”. Adakah dia akan meneruskan referendum yang dijanjikan tentang Airbnb? “Buat masa ini, tidak – kerana Olimpik juga akan datang.” Tetapi kehadirannya di Paris “masih bukan” perkara yang diselesaikan.


Hidalgo juga mengetuai pembersihan sungai Seine, walaupun kelewatan bermakna ia tidak akan dibuka untuk berenang sehingga 2025. Operasi itu melibatkan penyambungan pembetung ke 35,000 rumah di Grand Paris yang sebelum ini membuang air sisa mereka terus ke sungai, dan membina infrastruktur baharu jadi pembetung utama di bandar ini tidak mengalir ke Sungai Seine apabila berlaku banjir. Hidalgo mahu memberikan sungai itu keperibadian yang sah, jadi tindakan undang-undang boleh diambil terhadap mereka yang mencemarkannya.

Dia tidak boleh mengatakan bila jalan-jalan Paris tidak lagi diliputi dalam kerja-kerja tetapi mendakwa Sukan Olimpik mempercepatkan penambahbaikan. “Dari sini hingga 2025-26 akan ada transformasi yang agak radikal dalam cara orang ramai bergerak [and in housing]. Akan ada ‘sebelum’ dan ‘selepas’ yang boleh dilihat.”

Pengkritiknya, bagaimanapun, mengatakan bahawa jalan raya Paris semakin kotor. “Selalu ada masalah kebersihan di Perancis. [In Paris] perangai orang masih perlu diperbaiki. Masih ada orang yang berkata kepada binmen, kepada pembersih jalanan, ‘Saya membayar cukai saya, tugas anda untuk mengambilnya.’”

Masalah lain ialah skuter elektrik. Tahun lepas tiga orang maut dalam kemalangan membabitkan skuter dan peranti serupa. Hidalgo mengadakan undian pada 2 April sama ada syarikat penyewaan skuter, seperti Lime, harus diharamkan. “Cukup! Kami telah bercakap banyak dengan pengendali skuter. Kami telah meletakkan sekatan. Tetapi kami telah tiba pada satu titik yang tidak mungkin.”

Memegang undi adalah balas kepada pengkritik yang mengatakan perubahannya terlalu atas ke bawah. “Saya fikir orang akan melakukannya [vote for a ban], tetapi saya boleh silap. 2 April akan menjadi latihan demokrasi yang tidak pernah kami lakukan sebelum ini. Ia yang pertama dan ia bukan yang terakhir. Setiap tahun kami akan dapat mengundi sesuatu.”

Cepat-api

Pada tikus di Paris Ya, ada tikus. Para saintis telah memberitahu saya bahawa tikus mempunyai sampah yang lebih besar: mereka mempunyai lebih banyak bayi daripada sebelumnya, dengan perubahan iklim. Dan juga orang makan di luar. Dan banjir pada tahun 2016 apabila banyak yang keluar [of the sewers] dan mereka lebih menyukainya daripada dalam.

Sebab dia suka drama penuh klise Netflix ‘Emily in Paris’ Ianya kelakar. Orang ramai memerlukan sesuatu yang ringan.

Mengapa dia tidak akan menjual stadium bola sepak Parc des Princes kepada Paris Saint-Germain yang dihutang Qatar Bandar itu memerlukan wang. Tetapi apabila mereka menawarkan kami €38 juta, itu satu jenaka, bukan?

Saya merujuk kepada pengalaman berhati-hati UK dengan referendum. Adakah Paris mendapat manfaat daripada Brexit? “Sedikit. Kami sentiasa dibandingkan — tidak begitu baik — dengan London. . . Bila [Vogue editor-in-chief] Anna Wintour datang menemui saya, berkata, ‘Di sinilah tenaga hari ini’, saya rasa [fictional Netflix character] Emily di Paris!”

Bagaimanakah Hidalgo menjelaskan kegagalan kempen presidennya? Bukan dengan menyalahkan mesejnya atau melampaui jangkauan. Dia menyalahkan Presiden Emmanuel Macron kerana membentuk semula politik Perancis, jadi tidak ada “kiri yang munasabah dan kiri yang munasabah” tetapi pusat menentang populis kiri dan kanan. “Saya tahu peluang untuk menang adalah kecil.”

Dia sangat menentang pembaharuan pencen Macron. “Macron banyak bermain dalam kempen pemilihan semulanya mengenai ‘saya atau huru-hara’. Tetapi kita akan mempunyai dia dan huru-hara.”

Sekutu Macron menuduh Hidalgo melakukan salah urus kewangan. “Mereka telah cuba mencekik [us], dan mereka tidak menguruskannya.” Kerana tidak dapat memerah lebih banyak wang daripada kerajaan pusat, dia menaikkan cukai harta tanah.

Perubahan Hidalgo telah mencetuskan kontroversi yang cukup sehinggakan sekutu mempersoalkan sama ada dia boleh memenangi pemilihan semula untuk penggal ketiga pada 2026. Dia berkata dia belum memutuskan sama ada untuk bertanding. Menjelang 2026, untuk semua cita-citanya, Paris hampir pasti tidak akan mengejar lorong berbasikal Amsterdam, atau perumahan awam Vienna, atau mengalami lantunan pasca Olimpik Barcelona. Sama ada ia akan menjadi bandar selama 15 minit mungkin bergantung pada Datuk Bandar seterusnya seperti padanya.

Modal Iklim

Di mana perubahan iklim memenuhi perniagaan, pasaran dan politik. Terokai liputan FT di sini.

Adakah anda ingin tahu tentang komitmen kelestarian alam sekitar FT? Ketahui lebih lanjut tentang sasaran berasaskan sains kami di sini

resukt sgp

sidney pengeluaran

togel sdy hari

keluar hk

totobetnet sgp