site

Datawatch: Kuasa harga korporat yang tidak disemak adalah faktor dalam inflasi AS

Margin keuntungan syarikat AS telah mencapai tahap yang tidak dilihat sejak selepas perang dunia kedua.

Terdapat korelasi yang kuat antara bahagian keuntungan korporat yang semakin meningkat dalam keluaran dalam negara kasar dan kenaikan harga mendadak di AS selepas wabak Covid, menurut sebuah kertas kerja yang diterbitkan oleh Universiti Massachusetts.

Setelah mengaut keuntungan durian runtuh di sebalik turun naik harga komoditi dan kesesakan bekalan, syarikat besar telah berani untuk menaikkan harga lagi untuk meningkatkan margin keuntungan.

Mereka mendapati bahawa terdapat sedikit bukti bahawa model yang digunakan untuk menjelaskan inflasi pada tahun 1970-an – seperti lebihan permintaan agregat, pengembangan bekalan wang atau peningkatan kos upah yang mendorong lingkaran – digunakan untuk kenaikan baru-baru ini. Kenaikan harga Covid-19 kebanyakannya disebabkan oleh inflasi penjual, kata mereka. Apabila peningkatan kos sedang dialami oleh semua pesaing mereka, syarikat berasa selamat untuk meneruskannya dengan menjangkakan “perjanjian tersirat” bahawa pesaing akan melakukan perkara yang sama.

Federica Cocco dan Keith Fray

Carta kami yang lain pada minggu ini. . .

Pengenalan kerja jauh akibat pandemik telah membantu meningkatkan kadar kelahiran, khususnya dalam kalangan wanita yang lebih kaya dan berpendidikan.

“Walaupun penurunan kadar kesuburan yang berpanjangan di seluruh dunia maju menyukarkan untuk optimistik secara keseluruhan tentang trajektori kelahiran masa depan, peningkatan kerja jauh adalah satu faktor yang nampaknya membantu mendorong ke arah lain, sekurang-kurangnya dalam beberapa subkumpulan penduduk,” kata pengarang analisis yang dijalankan oleh Economic Innovation Group, sebuah badan pemikir yang berpangkalan di AS.

Peningkatan kadar kelahiran akan memberikan rangsangan penting kepada pertumbuhan ekonomi, dan mengimbangi perubahan demografi seperti populasi yang semakin tua.

Kajian itu juga mendapati bahawa pekerja jauh yang belum berkahwin adalah lebih berkemungkinan daripada mereka yang tidak bekerja dari jauh untuk merancang untuk berkahwin pada tahun hadapan. Ini mungkin kerana pekerja terpencil mempunyai kadar penghijrahan yang lebih tinggi daripada pekerja lain, bermakna mereka yang berminat untuk berkahwin mungkin telah dapat berpindah lebih dekat dengan bakal pasangan.

Federico Coco

Penarafan kelulusan warga Britain terhadap kepimpinan EU, yang meningkat sejak 2013, melepasi 50 peratus pada 2022 buat kali pertama sejak tinjauan bermula. Pada 51 peratus, ini adalah lebih daripada 46 peratus yang meluluskan kepimpinan UK.

Kali terakhir majoriti rakyat Britain meluluskan kepimpinan negara adalah pada 2006, ketika Tony Blair menjadi perdana menteri.

Federico Coco

Majoriti rakyat Britain menyokong mogok oleh jururawat dan pekerja ambulans. Bahagian itu telah meningkat sebanyak 3 peratus sejak Januari, menurut syarikat pengundian Ipsos.

Guru dan pekerja kereta api adalah yang paling ramai disokong, dengan simpati juga meningkat sejak Januari, manakala sokongan telah menurun untuk mogok di sektor lain, termasuk kakitangan kawalan sempadan dan pasport, penjawat awam, kakitangan universiti dan pemeriksa memandu.

Rundingan pada hari Khamis antara menteri dan kesatuan kesihatan menghasilkan tawaran gaji yang menjanjikan. Syarat yang dipertingkatkan dengan ketara untuk jururawat, kakitangan ambulans dan pekerja NHS lain di England telah menimbulkan harapan bahawa pertikaian lain dapat diselesaikan tidak lama lagi.

RMT telah bersetuju untuk mengundi ahli mengenai tawaran yang lebih baik daripada Network Rail dan kesatuan pengajar memulakan perbincangan mengenai gaji, syarat dan beban kerja pada hari Jumaat.

Serena Chan

Krisis tenaga Eropah tidak menghalang pelanggan daripada kereta besar.

Pada bulan Januari, jumlah jualan kenderaan utiliti sukan meningkat 14 peratus tahun ke tahun kepada 464,000 unit — satu rekod 51 peratus bahagian pendaftaran kereta baharu di EU, menurut penyelidik pasaran Jato Dynamics.

Walaupun model petrol dan diesel kekal sebagai pilihan paling popular, menyumbang kira-kira tiga perempat daripada jualan SUV baharu, angka itu menunjukkan permintaan untuk versi hibrid plug-in dan elektrik tulen bagi “Chelsea Tractor” semakin mendapat tempat.

Walaupun pelancaran model elektrik yang lebih hijau, SUV terus menjadi sangat popular. SUV hibrid plug-in, yang menawarkan kompromi antara enjin pembakaran dalaman yang lebih mencemarkan dan kenderaan elektrik tulen yang mahal, telah mengalami minat yang tinggi.

Patrick Mathurin


Selamat datang ke Datawatch — pembaca tetap edisi cetak Financial Times mungkin mengenalinya dari rumah hari minggunya di muka depan.

Adakah anda mempunyai pemikiran tentang mana-mana carta yang dipaparkan minggu ini — atau mana-mana data lain yang menarik perhatian anda dalam tujuh hari yang lalu? Beritahu kami dalam ulasan.

Ikuti perkembangan terkini dengan kewartawanan visual dan data terkini daripada Financial Times:

  • Titik Data. Lajur mingguan daripada ketua wartawan data FT John Burn-Murdoch.

  • Grafik Iklim Minggu Ini diterbitkan setiap minggu di halaman hab Ibu Kota Iklim kami.

  • Daftar ke The Climate Graphic: Surat berita yang dijelaskan, percuma untuk pelanggan FT. Dihantar setiap hari Ahad, di belakang tabir melihat data iklim paling topikal dalam seminggu daripada pasukan pelaporan iklim dan visualisasi data pakar kami.

  • Ikuti Financial Times di Instagram untuk carta dan visual daripada cerita penting.

  • Ikut Data FT di Twitter untuk grafik berita dan cerita dipacu data dari seluruh FT.

data singa hari ini

pengeluaran sydne

info keluaran sydney

togel hkg 2021 hari ini keluar live result hongkong malam ini

totobet sgp hari ini