site

Darah Biru — di dalam rumah Cazenove

Seorang pelawat ke Cazenove & Co pada tahun 1985 mungkin dimaafkan kerana berfikir bahawa tidak banyak yang berubah sejak 1823 apabila Philip Cazenove, keturunan pembiaya Huguenot dalam buangan, menubuhkan firma broker saham dengan matlamat (sangat berjaya) untuk mengaut keuntungan daripada perindustrian.

Pembrokeran paling atas dan berkait rapat di City of London masih beribu pejabat di rumah bandar Victoria yang besar di belakang Bank of England — semua pendiangan marmar, meja mahogani dan lukisan minyak. Sebelum makan tengah hari, tiga perempat pain bir dihidangkan; selepas itu, pelabuhan dan cerut. Kakitangan dibayar ke dalam akaun Cazenove khas yang mana mereka boleh mengeluarkan wang tunai melalui pentadbir yang membantu yang akan membuat pusingan pada hari Jumaat, bertanya, “Titik wang tunai, tuan?”

Dalam beberapa dekad sejak itu, cara lama melakukan sesuatu telah dibatalkan, bukan sahaja di Cazenove — yang berjaya mengekalkan kemerdekaannya lebih lama daripada kebanyakan pesaing City lamanya — tetapi merentasi Square Mile dan sektor kewangan secara keseluruhan selepas itu. pembaharuan “Big Bang” yang dilancarkan oleh kerajaan UK pada tahun 1986.

Oleh itu, Robert Pickering Darah Biru, sejenis biografi firma itu pada ulang tahunnya yang ke-200, merupakan gambaran yang mencerahkan tentang bagaimana Kota London telah berubah. Ia berkembang daripada ekosistem yang berfokuskan kelab oleh UK, di mana hubungan erat antara syarikat pembrokeran dan perniagaan British yang mereka nasihatkan telah digris oleh sekolah swasta dan alumni Oxbridge yang menerajui kedua-duanya. Pada kemuncaknya pada tahun 2008, apabila kisah Pickering berakhir, ia telah menjadi pusat kewangan terkemuka di Eropah dan dunia, hanya untuk pudar semula sejak itu, terima kasih kepada trauma berkembar krisis kewangan dan Brexit.

Kisah ini lebih berkuasa kerana ditulis oleh lelaki yang merupakan ketua eksekutif firma itu kerana ia berubah sebanyak dalam tempoh beberapa tahun seperti yang berlaku dalam beberapa dekad. Akaun terbitan sendiri Pickering mampu membangkitkan perubahan itu sepanjang karier Cazenove selama 23 tahun — daripada remaja berusia dua puluh hingga ke perombakan struktur dan pemilikannya serta penyingkiran akhirnya.

Terdapat satu keanehan yang ketara: ini adalah buku yang mungkin diterbitkan pada tahun 2008. Ia berakhir dengan pemergian Pickering sebagai CEO pada bulan-bulan awal tahun itu. Apa yang bermula sebagai potret korporat memudar menjadi ketiadaan, tanpa percubaan untuk menceritakan nasib Cazenove dalam 15 tahun berikutnya. Satu kelemahan, tetapi juga mungkin simbol kerelevanan Cazenove yang semakin berkurangan. Hari ini nama itu hanya wujud sebagai sub-jenama Schroders Investment Management, yang membeli Cazenove Capital, dan sebagai sub-jenama British JPMorgan, yang membeli perniagaan teras.

masih, Darah Biru adalah bacaan yang menarik untuk sesiapa sahaja yang berminat dengan sejarah terkini Bandar Raya — terutamanya zaman kegemilangannya pada tahun 1980-an dan 1990-an. Melalui kejayaan dan keperitan Cazenove, yang diceritakan semula dalam bentuk prosa yang jelas dan kadangkala lucu, pembaca diangkut kembali ke beberapa persimpangan utama dalam evolusi Bandar Raya — sama seperti ia diseret daripada cara operasi yang cerewet dan bergayut ke arah yang lebih cekap. , masa depan yang kurang parokial.

Selaras dengan masa, firma itu 20 tahun lalu menukar ibu pejabatnya yang dihormati dengan pangkalan baharu yang anggun di 20 Moorgate. Namun sambutan pembukaan – makan tengah hari bersama Eddie George, ketika itu gabenor Bank of England – adalah satu kenangan klasik. Cazenove mematikan sistem penggera kebakaran bangunan itu, secara sedar membatalkan insuransnya sendiri, untuk menampung tabiat merokok George yang luar biasa, dan apabila gabenor meminta wiski sebelum makan tengah hari, seorang junior telah dihantar ke Tesco Metro tempatan.

Status Pickering sebagai orang luar kepada budaya “Caz” lama — Westminster, bukan Eton; anak kepada pendatang Australia, bukan bangsawan asli — memberi manfaat kepada bukunya, kerana ia seolah-olah memberi manfaat kepada kerjayanya. Seperti yang diceritakannya, Cazenove vintaj penuh dengan toff — “anti-intelektual” tetapi dengan budaya “licik asli” yang menguntungkan.

Penyegaran budaya pertama Cazenove — sederhana — datang melalui pengambilan orang seperti dia. Tetapi meritokrasi jarang sekali melibatkan pengambilan wanita senior. Dalam satu petikan yang tidak ternilai, seorang remaja perempuan JPMorgan, yang berhadapan dengan prospek bekerja dengan Cazenove, mengeluh: “Saya tidak boleh pergi . . . Saya baru melihat kod berpakaian; perempuan kena pakai skirt, tiada seluar. Saya hanya memiliki seluar dalam untuk bekerja.” Tidak jelas sama ada nota kaki Pickering — “Saya tidak tahu dari mana dia mendapat idea ini. Wanita telah dibenarkan memakai seluar di Cazenove sejak awal 1990-an” — sama ada berteka-teki atau tidak.

Pickering nampaknya kadang-kadang malu dengan betapa Cazenove yang tidak dibina semula, tetapi dia sendiri adalah ahli persaudaraan yang telah didaftarkan. Nama — daripada Steve Schwarzman dari Blackstone (“sama pintar seperti sesiapa yang pernah saya temui semasa kerjaya City saya”) kepada gergasi Wall Street yang lain seperti Michael Klein dari Citigroup dan Hank Paulson dari Goldman, dan ramai lagi — digugurkan secara meluas.

Memandangkan masa depan bebas Caz menjadi tidak dapat dipertahankan dalam menghadapi persaingan yang semakin meningkat, terdapat laporan yang panjang tentang pelbagai bidaan saingan — terutamanya daripada Lehman Brothers (satu langkah yang Pickering, secara mengetepikan, berkata akan menjadi “kesilapan yang besar”). Akhirnya, kombinasi yang agak kemas dengan JPMorgan berlaku, bermula sebagai usaha sama, dengan pembelian borong selepas beberapa tahun.

Mungkin pendedahan yang paling mengejutkan ialah betapa malangnya Cazenove dalam menguruskan dirinya sendiri. Terdapat perbincangan yang panjang dan tanpa tujuan dengan bakal pembeli dan pelaksanaan usaha sama yang sentiasa bermasalah.

Darah Biru penuh dengan perincian yang ketara tentang pertembungan budaya antara kuasa besar AS dan broker Inggeris yang sungguh-sungguh. Walaupun beliau bertegas bahawa kebanyakan pengurusannya tertumpu kepada pemotongan kos, tabiat yang berlebihan masih berlaku. Dia mengimbas kembali satu contoh janggal perjalanan ke AS oleh beberapa eksekutif JPMorgan yang berpangkalan di London yang mendapati diri mereka berada dalam penerbangan yang sama dengan beberapa rakan sekerja Cazenove. Menaiki pesawat, kontinjen Cazenove menuju ke kelas pertama, tuan JPM mereka untuk perniagaan.

Kepada mana-mana pemerhati City, salah satu sumbangan terkaya bagi Darah Biru ialah potret watak nama Square Mile yang terkenal, terutamanya David Mayhew, kerusi dongeng Cazenove dan pembuat urus niaga par excellence. Perihalan Pickering tentang daya tarikan Mayhew yang sedikit janggal, hubungan pelanggannya yang tiada tandingan dan perundingan nous, adalah sempurna.

Dalam dunia yang ideal mungkin, Mayhew sendiri – lelaki yang sangat rapat dengan zaman kegemilangan Cazenove – yang akan menulis buku ini. Tetapi ketua eksekutifnya membuat pendirian yang cukup baik.

Darah Biru: Cazenove dalam Era Perbankan Global oleh Robert Pickering, Whitefox £24.99, 416 muka surat

Patrick Jenkins ialah timbalan editor FT

Sertai kumpulan buku dalam talian kami di Facebook di Kafe Buku FT

Data Pengeluaran Hongkong

Data Hongkong

Togel SDY Hari Ini

Result Singapore

Keluaran Sydney