site

Credit Suisse menarik balik percubaan untuk melindungi bonus kakitangan

Credit Suisse telah berputus asa untuk menyelamatkan bonus kakitangannya yang telah dihapuskan berikutan penyelamatan bank oleh pesaingnya UBS.

Hanya lebih $400 juta gaji tertunda untuk pengurus pertengahan Credit Suisse dikurangkan kepada sifar akibat daripada pengambilalihan yang didalangi kerajaan dan beberapa jurubank sedang menyediakan tindakan undang-undang terhadap Finma, pengawal selia Switzerland, atas kerugian mereka, lapor Financial Times minggu ini.

Credit Suisse telah merayu kepada Mahkamah Pentadbiran Persekutuan Switzerland untuk melindungi bonus, yang dikaitkan dengan bon peringkat 1 tambahan yang turut dihapuskan. Tetapi mahkamah St Gallen mendedahkan pada hari Selasa bahawa bank itu telah menarik balik rayuannya.

“Penarikan diri itu mempunyai kesan menjadikan prosiding yang dimulakan tidak relevan, dan FAC dengan sewajarnya menolak mereka daripada senarai kes,” kata mahkamah, sambil menambah bahawa rayuan lanjut boleh dibuat kepada Mahkamah Agung Persekutuan Switzerland.

Bonus itu bermula sejak 2014 apabila pengarah urusan dan kakitangan peringkat pengarah di bank itu ditawarkan anugerah modal luar jangka sebagai sebahagian daripada imbuhan mereka. Anugerah tidak konvensional direka bentuk untuk meniru AT1, yang boleh ditukar kepada ekuiti atau diturunkan kepada sifar jika bank mengalami kesusahan.

CCA biasanya membentuk kira-kira 10 peratus hingga 15 peratus daripada jumlah bonus dan hak milik pengurus selepas tiga tahun. Mereka juga menyediakan dua pembayaran faedah setahun. Pada 2021, tahun terakhir mereka diberikan, lebih daripada 5,000 kakitangan Credit Suisse menerima mereka.

Credit Suisse enggan mengulas mengenai rayuannya yang ditarik balik.

Sebagai sebahagian daripada percubaannya untuk melindungi bonus kakitangan, Credit Suisse memberitahu Finma bahawa ia tidak bersetuju dengan keputusannya untuk menulis AT1.

Mahkamah juga berkata bahawa ia telah menerima 230 rayuan melibatkan 2,500 perayu terhadap keputusan Finma untuk membatalkan instrumen AT1.

Firma guaman di seluruh dunia, terutamanya Quinn Emanuel di Zurich dan Pallas di London, telah mendaftar pemegang bon yang mewakili lebih satu pertiga daripada $17 bilion yang dilaburkan dalam AT1 apabila mereka dibatalkan.

AT1 ialah sejenis instrumen hutang hibrid yang dicipta selepas kejatuhan kewangan pada tahun 2008 untuk memberi bank fleksibiliti modal yang lebih besar sekiranya berlaku krisis.

Pengerusi UBS Colm Kelleher ditanya pada pagi Rabu mengenai keputusan Finma untuk membatalkan AT1 apabila pengawal selia lain berkata mereka tidak akan berbuat demikian.

“Dengan hormat, baca prospektus,” kata Kelleher pada acara Wall Street Journal. “Ia adalah sangat jelas dalam prospektus Switzerland bahawa daya maju adalah isu menghapuskan – sangat jelas.”

Secara berasingan, kerajaan Switzerland pada hari Selasa mengesahkan rancangan untuk memotong bonus penuh untuk kira-kira 1,000 pegawai bank paling kanan di Credit Suisse untuk 2022 dan 2023.

Di bawah cadangan yang dikemukakan oleh Majlis Persekutuan Switzerland bulan lalu, ahli lembaga eksekutif Credit Suisse akan dibatalkan bonus mereka, manakala kakitangan satu tahap di bawah akan mengalami pemotongan 50 peratus. Kakitangan tahap di bawah yang akan menerima pengurangan 25 peratus.

“Selain itu, Credit Suisse mesti meneliti kemungkinan mendapatkan semula imbuhan yang telah dibayar kepada ahli pengurusan kumpulan sejak 2019, dan melaporkan kepada [Federal Department of Finance] dan Finma mengenai perkara itu,” kata kementerian itu dalam satu kenyataan.

keputusan singapura hari ini

sydney hari ini

pengeluaran sydney

hasil angka hk

togel singapore hari ini