site

Cara terbaik untuk menjadi super schmoozer

Pada hari yang lain, saya hendak pergi ke pesta minuman perniagaan apabila saya membuat penemuan yang menyakitkan.

Menatal melalui e-mel saya untuk menyemak alamat, saya mendapati tarikh acara telah ditukar — ke petang sebelumnya.

“Peluru mengelak,” kata seorang rakan sekerja yang menganggap saya berbesar hati terlepas dua jam bercakap kecil dengan orang yang tidak dikenali sambil menikmati segelas chardonnay yang hangat.

Seperti yang berlaku dia salah. Saya tidak sabar-sabar untuk melihat beberapa tetamu yang saya kenali dari luar negara yang sukar untuk bertemu semula secara peribadi. Secara umum walaupun dia pasti betul.

Salah satu istilah yang paling suram dalam bahasa Inggeris bagi kebanyakan kita ialah “acara rangkaian”. Di antara beberapa kelebihan wabak adalah ketiadaan perkara sedemikian. Tetapi sekarang setelah mereka kembali dengan paksa, reaksi rakan sekerja saya mengingatkan saya bahawa, sebelum Covid, ada orang yang pernah saya kagumi kerana menjadi ahli pergaulan.

Mereka mungkin tidak berada dalam liga Presiden Joe Biden, yang keupayaannya untuk bekerja di bilik adalah hebat. Tetapi mereka tahu cara mengedarkan dengan baik, cekap dan nampaknya dengan mudah. Bagaimana mereka melakukannya? Saya memanggil beberapa orang untuk bertanya dan inilah kesimpulan saya.

Pertama sekali, schmoozer elit berkemungkinan pandai dan secara semula jadi keluar, walaupun kualiti ini sahaja tidak menjelaskan kejayaan mereka.

Kebanyakan yang saya bercakap dengan menegaskan bahawa mereka merasakan semua kebimbangan acara kerja biasa: terkandas seorang diri di dalam bilik orang yang tidak dikenali; mendapat bahu yang sejuk apabila cuba mengeraskan otot dalam perbualan; lupa nama orang.

Perbezaannya ialah mereka melakukan sesuatu yang kebanyakan orang tidak pernah lakukan: mereka bersedia. Mereka berfikir tentang siapa yang akan berada di sana, siapa yang mereka mahu lihat dan jenis perkara yang boleh mereka bincangkan sebaik sahaja mereka memulakan perbualan.

Jika ini seolah-olah mengira ia adalah kerana ia adalah. Tetapi ia mengurangkan kemungkinan anda akan melakukan apa yang saya pernah lakukan pada acara perniagaan di mana saya bertanya kepada seorang lelaki yang baru saya kenali apa yang dia lakukan di syarikat sederhana besar yang dia beritahu saya dia bekerja. “Ketua eksekutif,” katanya.

Ini adalah peringatan bahawa pengadun yang berjaya perlu memperkenalkan diri mereka, dengan betul, untuk mengelakkan lubang perbualan yang janggal itu.

Perkara perbualan itu sendiri jelas juga penting. Di sini, ia membantu untuk menjadi cerah, menawan dan membaca dengan baik tetapi jika anda tidak, anda sekurang-kurangnya boleh belajar untuk mengelakkan tabiat yang lebih menjijikkan dalam fungsi kerja.

Salah satu sebab saya mengesyaki begitu banyak edisi buku terlaris AS, Cara Mengerjakan Biliktelah diterbitkan sejak yang pertama pada tahun 1988 ialah pengarangnya, Susan RoAne, menumpukan seluruh bab kepada orang-orang tersebut.

Antara yang terburuk ialah peniup yang mementingkan diri sendiri yang menggunakan setiap jurang perbualan sebagai batu loncatan untuk memikirkan tentang diri mereka dengan cara yang, seperti yang dikatakan oleh RoAne, “bukan sahaja jelas tetapi juga sedikit menyinggung perasaan”.

Pengadun yang berjaya adalah pendengar yang baik. Mereka juga mengelakkan tingkah laku membosankan rangkaian yang tanpa henti mengimbas bilik untuk pilihan yang lebih baik.

Orang-orang ini sebaiknya dielakkan, yang membawa kepada salah satu perkara yang paling menjengkelkan dalam kerja bilik — mengetahui cara melepaskan diri secara sopan daripada perbualan tanpa menimbulkan rasa tersinggung.

Di sinilah orang yang benar-benar mahir menonjol. Tiada seorang pun pakar yang saya rujuk memikirkan strategi pilihan saya untuk mengumumkan keperluan untuk melawat tandas, satu muslihat selamat yang gagal dengan aplikasi yang diakui terhad. Paling meluluskan satu lagi taktik biasa: bertanya sama ada sesiapa mahu minuman lain dan menuju ke bar. Ini boleh mendorong pemecahan bersih daripada mereka yang ingin melepaskan diri dan walaupun tidak, ini bermakna, seperti yang dikatakan oleh seorang pakar, “meterai telah dipecahkan” dan detasmen lebih berkemungkinan.

Lebih cerdik mempercepatkan proses ini dengan melekat pada orang yang lalu lalang dan memperkenalkan mereka ke dalam perbualan, walaupun ini memerlukan penjagaan dan kemahiran.

Akhirnya, banyak yang boleh dikatakan untuk kejujuran yang mudah. Acara kerja secara amnya melibatkan elemen kerja, jadi tidak mengapa untuk mengatakan dengan tepat apa yang sering diberitahu kepada saya sendiri. “Memang indah untuk bercakap tetapi saya mesti mengejar orang lain sebelum saya pergi. Mari buat ini lagi!”

pilita.clark@ft.com

result.sgp

pengeluaran sidney siang ini

totobet net sydney

togel hkg hari ini keluar

penguaran sgp