site

Cara menggunakan pengalaman anda untuk permohonan kerja yang menonjol

Kebanyakan daripada kita tidak digunakan untuk membuat kerja secara bertulis. Dan ramai di antara kita mungkin mengelak daripada menjual diri dalam temu duga. Tetapi mengumpulkan pengalaman anda yang berkaitan dan membentangkannya dengan berkesan boleh menjadikan aplikasi anda menonjol — dan membuat semua perbezaan.

Ia berlaku untuk Sophie Pender, seorang peguam berusia 26 tahun, yang dengan jelas mengingati saat dia memperoleh kontrak latihan di firma guaman Herbert Smith Freehills. “Ia adalah hari lahir ibu saya — saya masih ingat mendapat panggilan dan hampir tercekik makan bebola daging!” Dia melihat berita itu sebagai ganjaran untuk meletakkan “begitu banyak usaha dan masa”.

Perekrut berkata permohonan yang baik akan mempunyai tiga kualiti: bebas ralat, tepat sasaran dan diperibadikan. Oleh itu, anda perlu memahami apa yang dilakukan oleh organisasi yang anda mohon dan peranan yang diperlukan — dan kemudian gunakan pengalaman anda untuk memperibadikan permohonan anda.

Pender, yang kini berada di firma guaman London, Bates Wells, berkata dia ingin mengikuti pengajian undang-undang pada usia 16 tahun, tetapi ditangguhkan apabila seorang kenalan memberi amaran bahawa terdapat sedikit pekerjaan yang tersedia. Dia belajar bahasa Inggeris di Universiti Bristol tetapi, pada 2017, telah diterima dalam program latihan undang-undang yang ditaja oleh Herbert Smith Freehills, bermula dengan kursus penukaran undang-undang selama dua tahun.

Dalam proses permohonan, dia dapat menunjukkan kemahiran seperti penyelesaian konflik, yang dia pelajari dalam pekerjaan sambilan semasa di sekolah — pertama di McDonald’s dan kemudian di gedung serbaneka John Lewis. “Undang-undang adalah mengenai perkhidmatan pelanggan, menyampaikan perkara kepada pelanggan anda dengan cara yang sangat mudah dihadam,” kata Pender. “Saya fikir bekerja dalam jualan sangat membantu.”

Majikan menasihatkan untuk berundur, menyambungkan titik dan memikirkan di mana anda telah membuat perubahan. Toby Horner, pengurus pemerolehan bakat awal di firma guaman Clifford Chance, berkata calon yang berdaya saing menunjukkan kesan yang telah mereka lakukan di tempat kerja atau dalam aktiviti kokurikulum.

Dunia Kerja: acara dalam talian percuma untuk pelajar

Sertai kami pada hari Isnin 27 Mac jam 2 petang — 3.30 petang BST untuk acara digital yang dianjurkan oleh FT Schools, menawarkan lebih banyak nasihat praktikal tentang pembinaan kemahiran dan perancangan kerjaya, serta Soal Jawab secara langsung. Sesi akan tersedia untuk ditonton atas permintaan juga.

Daftar tempat percuma anda di sini

Pender, sebagai contoh, mengasaskan Kelab 93% di universiti, rangkaian yang bertujuan untuk meningkatkan mobiliti sosial untuk pelajar sekolah negeri. Ini menuntut untuk bergaul bersama kerja, tetapi dia belajar untuk memberi keutamaan dan menyelaraskan dengan sukarelawan lain.

Anda juga boleh mencari hari cerapan, latihan amali dan skim percutian yang dikendalikan oleh syarikat dan badan amal, kata Horner, untuk memberi kelebihan tambahan kepada diri anda dan meningkatkan pemahaman anda tentang maksud bekerja dalam peranan atau industri tertentu.

Perkongsian Perniagaan Mobiliti Sosial menawarkan peluang kepada kanak-kanak berumur 16 hingga 18 tahun dari latar belakang berpendapatan rendah di UK untuk menyertai program wawasan selama seminggu, termasuk lawatan ke pejabat organisasi seperti BBC dan Microsoft, dan menyertai program bengkel ketahanan di kelab sukan profesional.

Seorang peserta program, Muhammad Gangat, 26, berkata meluangkan masa bersama pasukan guaman di syarikat hartanah Landsec mendedahkannya kepada pelbagai kerja dalam profesion guaman. “Saya hanya fikir, wow, setiap hari kelihatan sangat berbeza dan anda jelas belajar banyak. Ketika itulah saya tahu saya mahu menjadi peguam.” Dia kini seorang pelatih di firma guaman Hogan Lovells di London.

“Jangan sekali-kali berkata tidak kepada peluang,” nasihat Gangat, yang bekerja sambilan di gudang semasa di tingkatan enam dan merupakan guru tutorial di universiti. “Cari kerja sambilan, ambil hobi, pelajari kemahiran, bahasa atau hubungi perniagaan tempatan untuk cuba mendapatkan pengalaman kerja.”

Ini mungkin bermakna mengejar peluang di luar negara. Lucy Miller, seorang pegawai polisi berusia 25 tahun di rangkaian masyarakat sivil Human Rights Consortium Scotland, melakukan perkara itu apabila dia menghabiskan setahun belajar di Sydney, Australia, sebagai sebahagian daripada ijazahnya di Universiti Glasgow. Dia memanfaatkan masanya dengan bekerja di pusat panggilan dan sebagai pembantu penyelidik, dan menjalani latihan amal.

“Pengalaman memberi saya rasa tentang apa yang saya patut minta dalam peranan,” katanya. Miller pada asalnya bercita-cita menjadi wartawan yang membuat liputan hak asasi manusia tetapi, dengan mengambil kemahiran di Sydney, menyedari dia boleh terlibat dengan isu-isu ini melalui dasar dan perhubungan awam.

Jika semua ini kelihatan seperti berputar terlalu banyak pinggan, ia membantu untuk memperlahankan dan memberi keutamaan. Tanya profesional di LinkedIn untuk mendapatkan nasihat tentang bekerja dalam bidang tertentu, kata Gaelle Blake, ketua pelantikan tetap untuk UK dan Ireland di firma pengambilan Hays.

Daripada memohon untuk setiap peranan yang anda temui, lebih baik memilih kualiti berbanding kuantiti, kata Anoushka Dossa, pengarah pengambilan pelatih di Creative Access, sebuah badan amal yang menyediakan sokongan kerjaya dan akses kepada industri kreatif UK. “Pertimbangkan pendapatan, faedah, tanggungjawab sosial korporat — semua perkara yang penting kepada anda.”

Perekrut mencadangkan untuk mencatat pengalaman yang sepadan dengan huraian kerja semasa merangka surat lamaran. Permohonan hendaklah “kekal profesional sambil juga menggambarkan keperibadian calon”, kata Blake.

Menjejaki pencapaian anda membantu. Gangat, misalnya, mempunyai buku nota sepanjang hampir sedekad, menyenaraikan pengalaman kerja dan projek yang telah disertainya.

Bagi sesiapa yang bimbang tentang tidak mempunyai pengalaman yang mencukupi, nasihat Horner adalah untuk menjadikannya mudah: “Renungkan apa yang telah anda lakukan dan fikirkan bagaimana anda boleh menggabungkannya dengan cara yang kelihatan menarik.”

data singa php

sdy pengeluaran

sdy togel

hongkong hari ini keluar

penguaran sgp