site

Cara berpakaian untuk pekerjaan pertama anda

Jika saya melemparkan fikiran saya kembali ke masa saya menyertai jenama pakaian wanita Wallis — yang merupakan kerja pertama saya, tidak termasuk Pizza Hut dan dapur Warwick Castle — saya masih ingat keseronokan, keterujaan dan ketakutan semuanya menjadi satu. Dan, kemudian, ya Tuhan, apa yang perlu dipakai? Soalan penting untuk dipertimbangkan dengan baik sebelum hari pertama anda.

Fikirkan kembali proses temu duga: bagaimanakah pewawancara berpakaian? Gunakan itu sebagai isyarat pertama anda. Saya tidak mencadangkan anda menyalin dengan tepat apa yang mereka pakai; ia lebih kepada melihat jenis pakaian yang mereka pakai. Adakah ia langsung pintar seperti pembaca berita (jahitan yang dipasang, pakaian syif, sut, tali leher, blazer, baju yang ditekan dan kasut yang digilap)? Atau sangat kasual (fikir Mark Zuckerberg: T-shirt, sweatshirt, hoodie dengan jeans pucat atau seluar peluh dengan rajutan dan jurulatih)? Sebagai alternatif, mungkin ia adalah apa yang dipanggil “kasual perniagaan”. Seluar jeans gelap, sebagai contoh, dengan baju sejuk V-leher dan kemeja tetapi tidak bertali leher; chinos atau seluar kapas, dengan baju dan kardigan, atau banyak pakaian rajut.

Anda mungkin menemui semua gaya pakaian kerja ini bersama-sama dalam satu syarikat, tetapi ini tidak bermakna anda boleh berpakaian seperti yang anda inginkan.

Sebaik-baiknya, minta untuk hadir ke pejabat sebelum anda mula supaya anda boleh diperkenalkan kepada pasukan. Kadangkala kami tidak perasan keadaan sekeliling apabila fokus pada temu duga jadi ini peluang anda untuk melihat pakaian semua orang dan tempat meja anda — berguna untuk mengukur suhu. Tanya pengurus baris anda untuk mendapatkan panduan tentang pakaian yang perlu dipakai jika anda tidak pasti.

Saya benar-benar berharap saya mempunyai panduan tentang cara berpakaian semasa saya memulakan pekerjaan pertama saya. Saya harap perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan ini dapat membantu anda menavigasi permulaan baharu yang menarik ini.

daripada

 • Jika anda telah dihantar kesusasteraan pengambilan atau risalah syarikat (ini mungkin ada di tapak web mereka), semak untuk mengetahui kod pakaian atau petunjuk tentang jenis pakaian yang diharapkan. Adakah terdapat “pakaian turun Jumaat”? Ini biasanya menunjukkan sedikit kelonggaran kod pakaian, dan bukannya memakai barangan yang anda gunakan untuk berselekeh di sekeliling rumah. Juga, lihat jika terdapat garis panduan untuk apa bukan untuk memakai.

 • Jadilah diri sendiri dan, daripada mencuba arah aliran, sasarkan untuk kekal berpihak kepada klasik — sekurang-kurangnya bermula sehingga anda melihat kedudukannya. Saya sedar ini membosankan tetapi ini bermakna anda mempunyai sedikit masa sehingga anda menyelesaikan masalah anda.

 • Mengetahui persekitaran. Adakah ia panas atau sejuk? Sediakan barang sandaran di dalam beg anda sekiranya pejabat itu seperti Sahara (atau anda berada di sebelah radiator) atau penyaman udara menjadikannya beku Artik. Sediakan kardigan atau baju lengan panjang untuk ditukar. Seperti pengakap anak, bersedialah.

Menjahit bulu regangan jaket Jackie © joseph-fashion.com

Blazer bergari

Blazer bergari © uk.theory.com

 • Anda mungkin tidak mempunyai banyak wang tunai untuk dibelanjakan, jadi pinjam, tukar atau utamakan membeli hanya beberapa barangan baharu jika boleh. Saya akan membelanjakan wang saya untuk membeli kasut yang bagus, seperti loafer pintar, brogue, slip-on trainer atau kasut tumit rendah. Lihat Office dan John Lewis untuk gabungan jenama pada harga yang berpatutan, atau peruncit seperti Russell & Bromley atau Oliver Sweeney. Saya juga akan melabur dalam seluar yang disesuaikan, kerana anda benar-benar mendapat apa yang anda bayar dalam jahitan. Berbelanja sebanyak yang anda boleh di sini: cuba Reiss, Theory, Joseph atau J Crew. Sebagai alternatif, cuba tangan terpakai. Kemudian anda boleh menambah tee atau baju, sweater dan blazer jika perlu. Anda mungkin memerlukan sut — bukan akhir dunia kerana ia boleh dipecah-pecah dan dipakai dengan cara kasual yang lebih pintar juga.

Bodoh loafer rantai emas © office.co.uk

Beg tote Amara © whistles.com

 • Bolehkah anda meminjam beg yang bagus, seperti tote bersaiz A4, untuk keperluan anda? Ransel manky itu tidak akan memotongnya, saya takut. Cuba John Lewis, Asos atau Whistles untuk pilihan pintar.

 • Rancang pakaian untuk menampung lima hari (jika anda sepenuh masa) dan putar.

 • Berpenampilan menarik. Ini bermakna pakaian diseterika atau dikukus, dan digantung.

 • Periksa lubang, tanda, atau, Allah melarang, noda. Pastikan kepingan-kepingan itu rapi seperti yang boleh. Orang lain perasan pakaian kami dan anda mahu berasa bangga, bukan tidak selesa.

 • Jika anda memakai solekan, pastikan ia minimum dan senatural mungkin. Anda sentiasa boleh mula menyatakan diri anda apabila anda benar-benar mantap.

 • Semak perkara yang sesuai dengan anda. Jika mereka tidak melakukannya, anda akan bermain-main tanpa henti dan berasa terganggu. Anda perlu tahu bahawa, sebaik sahaja anda berpakaian, anda tidak perlu memikirkannya lagi; maka anda boleh fokus pada persekitaran baharu yang menarik yang anda ada.

tidak boleh

 • Elakkan tee slogan, rajutan atau gasing. Anda tidak mahu menyinggung perasaan sesiapa tanpa perlu pada minggu pertama anda.

 • Jika anda mempunyai berbilang tindikan, anda mungkin mahu mengeluarkannya buat sementara waktu. Tanya sama ada terdapat dasar mengenai tatu — sesetengah syarikat baik dengan mereka, tetapi anda mungkin mahu memastikannya dilindungi.

 • Begitu juga dengan jumlah solekan yang melampau — simpan untuk hujung minggu.

Penulis adalah seorang stylist dan kolumnis FT

Dunia Kerja: acara dalam talian percuma untuk pelajar

Sertai kami pada hari Isnin 27 Mac jam 2 petang — 3.30 petang BST untuk acara digital yang dianjurkan oleh FT Schools, menawarkan lebih banyak nasihat praktikal tentang pembinaan kemahiran dan perancangan kerjaya, serta Soal Jawab secara langsung. Sesi akan tersedia untuk ditonton atas permintaan juga.

Daftar tempat percuma anda di sini

resultsgp

pengeluaran sidney

totobet net sydney

angka hk

result hk