site

Butang tekan kembali, hurrah!

Kali terakhir raja British dinobatkan, pada tahun 1953, kebanyakan kehidupan UK jauh lebih teruk daripada hari ini. Makanannya sangat teruk. Semua orang merokok. Asap tebal dan maut.

Tetapi satu perkara yang mereka ada pada tahun 1950-an ialah tombol, yang saya maksudkan butang, dail dan protuberances fizikal lain yang boleh dipulas atau didorong untuk mengawal apa-apa daripada televisyen ke radio kereta.

Saya teringat ini pada minggu yang lalu apabila saya menyewa kereta di mana hampir setiap butang telah digantikan dengan skrin sentuh sehingga membingungkan saya hampir lari dari jalan cuba menukar stesen radio.

Berita baiknya ialah, di beberapa bahagian industri kereta, butang akan kembali.

Suis fizikal dilaporkan akan kembali dalam SUV dan Volkswagen Porsche Cayenne baharu. Sementara itu, Hyundai dan pembuat kereta mesra butang lain berkata mereka akan menjauhkan diri daripada apa yang disebut oleh pengkritik sebagai skrin sentuh “mengerikan”, “bodoh” dan “mengerikan”.

Berita yang kurang baik adalah bahawa kuasa yang menghapuskan begitu banyak tombol secara sia-sia masih hidup, tidak kurang juga kepercayaan yang lemah dalam keunggulan teknologi baharu. Persoalannya, kenapa? Mengapakah berterusan dengan peranti yang tidak diminta oleh sesiapa dan ramai pemandu secara aktif membenci, terutamanya jika peranti itu mungkin kurang selamat?

Seorang lelaki yang tahu ialah Ian Callum, pereka kereta British yang memenangi anugerah yang merupakan pengarah reka bentuk Jaguar selama 20 tahun sehingga 2019.

Callum, yang juga mereka bentuk untuk Ford dan Aston Martin, memberitahu saya minggu lepas kemajuan skrin sentuh bermula dengan skrin satnav lebih daripada 15 tahun yang lalu. Tesla memperbesarkan trend dengan menjual kereta dengan tidak lebih daripada tablet gergasi pada papan pemuka dalam satu langkah yang memikat ramai rakan sekerjanya.

“Ramai orang pemasaran berfikir ‘Ini adalah perkara yang hebat, ini adalah teknologi moden dan oleh itu kita harus mengikutinya’.”

Callum mengagumi kesederhanaan dan minimalisme reka bentuk Tesla dan sama sekali bukan seorang technophobe. Tetapi dia menghabiskan banyak masa melawan apa yang dikatakannya sebagai “tekanan yang besar” untuk meletakkan kebanyakan fungsi pada skrin sentuh, termasuk pemanasan, penyaman udara, pengudaraan dan banyak lagi. “Saya menentang sehingga saya bersara.”

Kos menjelaskan sebahagian daripada tekanan yang dihadapinya. Pakar berkata skrin boleh jauh lebih murah daripada banyak butang fizikal. Tetapi Callum berkata ini bukan faktor pendorong utama.

Surat berita Working It

Daftar ke surat berita Working It untuk semua yang anda perlukan untuk maju di tempat kerja, dalam peti masuk anda setiap hari Rabu

“Motivasi sebenar adalah teknologi yang kelihatan ini yang sangat disukai oleh orang pemasaran,” katanya, sambil menambah dia sentiasa diberitahu untuk mereka bentuk untuk skrin yang lebih besar dan lebih besar.

Kewaspadaannya tentang pengambilalihan skrin sentuh berpunca daripada pemahaman bahawa sifat sentuhan suis fizikal secara naluri menarik dan anda boleh menggunakan butang dengan mudah tanpa mengalihkan pandangan anda dari jalan.

Ini adalah titik penting. Ia adalah satu perkara jika mengambil sedikit masa untuk memikirkan cara menavigasi skrin sentuh pada mesin basuh, tetapi agak lain jika anda berada di lebuh raya yang sibuk.

Ujian tahun lepas oleh majalah kereta Sweden menunjukkan sebabnya. Mereka mendedahkan pemandu Volvo berusia 17 tahun dengan butang fizikal melakukan 68mph hanya mengambil masa 10 saat untuk menyelesaikan satu siri tugas: menghidupkan radio, menetapkannya ke stesen tertentu, menghidupkan penyahbeku dan sebagainya.

Ia mengambil masa 23.5 saat dalam Tesla Model 3 dan lebih lama lagi dalam BMW iX dan kereta moden lain yang telah kehilangan butang pada skrin sentuh.

Seorang pemandu elektrik MG Marvel R mengambil masa hampir 45 saat, pada masa itu kereta itu telah pergi sejauh 1,372 meter — lebih daripada empat kali jarak Volvo yang lebih tua. (Semua pemandu mempunyai masa untuk mengenali kereta.)

Skrin sentuh mempunyai tempatnya sudah tentu. Tiada telefon pintar boleh berfungsi tanpanya. Tetapi tempat itu tidak semestinya pada ketulan logam berat yang bergerak laju. Tanya Tentera Laut AS. Pada 2019 ia berkata ia akan kembali kepada pendikit fizikal pada pemusnahnya selepas penyiasat mendapati sistem skrin sentuh yang kompleks telah menyumbang kepada perlanggaran maut di Singapura.

Manusia terlatih untuk menghargai kebaharuan, tetapi kita juga boleh memahami risikonya. Rangkaian media sosial telah menunjukkan kepada kami apa yang AI generatif kini mengancam untuk mengesahkan: teknologi baharu tidak selalu membantu malah neutral. Ia bukan selalu kawan kita.

pilita.clark@ft.com

resuld sgp

keluaran sdy unitogel

totobet data sydney

hk keluar mlm ini

totobet hari ini