site

Buku perniagaan FT: apa yang perlu dibaca bulan ini

‘Think Bigger: How to Innovate’, oleh Sheena Iyengar

Pengarang Seni Memilihdisenarai pendek untuk Anugerah Buku Perniagaan Terbaik FT 2010, Sheena Iyengar terkenal dengan “kajian jem” balas intuitifnya yang banyak disebut, yang mendapati lebih ramai orang membeli jem apabila mereka ditawarkan pilihan yang lebih sempit.

Di sini, profesor Columbia Business School kembali secara ringkas kepada penyelidikan itu tentang akibat negatif daripada menawarkan terlalu banyak pilihan. Tetapi matlamat Fikir Lebih Besar adalah lebih bercita-cita tinggi. Membesar buta, Iyengar menulis bahawa dia sering “tiada pilihan untuk dipilih” dan sentiasa terpaksa “mencipta pilihan baharu untuk menyelesaikan semua jenis masalah kompleks”. Dia dengan teliti menerangkan kaedah inovasi yang dibangunkan dan diajarnya kepada pelajar perniagaan.

Buku ini membentangkan kaedah “nat dan bolt” — enam langkah, daripada memilih masalah yang betul, kepada menggunakan “mata ketiga” kepada idea anda untuk mengesahkan bahawa ia cukup berbeza dan baru.

Sepanjang perjalanan, Iyengar tidak berbelas kasihan tentang beberapa mitos yang melanda kreativiti. Dia menafikan konsep “otak kanan” yang kononnya kreatif dan pemikiran “otak kiri” analitikal, menolak sesi “percambahan fikiran” sebagai “cirit-birit idea” dan memberi amaran kepada para inovator untuk terus berada di landasan yang betul. Cetusan penyelesaian yang berlaku kepada anda semasa anda memperhalusi idea anda harus diketepikan dalam “tempat tercetus”, dia mencadangkan.

Ilustrasi beliau, dari usaha pra-penyejukan untuk ais krim yang lebih murah kepada vaksin BioNTech/Pfizer, menghiburkan, tetapi ini adalah panduan yang sangat praktikal. Mereka yang mencari butiran yang lebih praktikal boleh membeli “buku kerja” teman, tetapi, sebenarnya, Fikir Lebih Besar cukup terperinci untuk pembaca biasa.

‘Kesan Microstress: Bagaimana Perkara Kecil Bertimbun dan Mencipta Masalah Besar — ​​dan Perkara yang Perlu Dilakukan mengenainya’, oleh Rob Cross dan Karen Dillon

Kita semua mempunyai tekanan dalam hidup kita, tetapi bagaimana jika seseorang memberitahu anda bahawa terdapat tekanan yang berbahaya – terutamanya di kalangan mereka yang berprestasi tinggi – anda hampir tidak menyedari, yang mempunyai kesan yang besar pada kehidupan anda?

Rob Cross, profesor kepimpinan global di Babson College, dan Karen Dillon, bekas editor Harvard Business Review dan pengarang bersama Bagaimana Anda Akan Mengukur Kehidupan Anda?melalui penyelidikan mendalam, telah mengenal pasti tekanan mikro, kesan kumulatifnya dan bagaimana kesannya boleh dikurangkan.

Menurut pengarang, tekanan mikro adalah saat kecil tekanan yang dicetuskan oleh seseorang di tempat kerja atau dalam kehidupan peribadi kita. Ia selalunya menjadi rutin sehingga hampir tidak didaftarkan. Masalahnya ialah apabila mikrostres ini terkumpul, “tolnya melemahkan”.

“Microstress sangat berbahaya kerana ia dipanggang ke dalam kehidupan seharian kita pada kelantangan, keamatan, dan kadar yang tidak pernah kita alami,” tulis penulis.

Melalui penyelidikan mereka, yang melibatkan beratus-ratus temu bual dengan berprestasi tinggi merentasi pelbagai syarikat, ia “menjadi jelas . . . bahawa ia tidak pernah satu perkara besar yang menyebabkan orang berasa terharu. Sebaliknya, pengumpulan tanpa henti tekanan kecil yang tidak disedari dalam detik-detik berlalu adalah apa yang secara drastik menjejaskan kesejahteraan orang-orang ini yang nampaknya mempunyai semua itu.”

Microstress, kata penulis, juga cenderung datang daripada orang yang paling rapat dengan kita, secara peribadi dan profesional, jadi “terdapat lapisan komplikasi emosi juga . . . Tekanan mikro meresap ke dalam fikiran kita, melemahkan tenaga kita dan mengalihkan tumpuan kita. Sedikit demi sedikit, ia mencuri nyawa kita.”

Separuh pertama buku ini membawa pembaca melalui pelbagai jenis tekanan mikro: mereka yang menguras kapasiti untuk menyelesaikan sesuatu dan melemahkan emosi kita.

Walau bagaimanapun, keluasan temu bual penyelidikan bermakna pengarang mendapati kira-kira 10 peratus daripada mereka yang berprestasi tinggi telah menemui cara untuk menguruskan tekanan mikro ini dengan berkesan. Oleh itu, separuh kedua buku ini diambil daripada ini, menawarkan strategi untuk membuat pelarasan kecil yang mengurangkan kesan tekanan mikro — khususnya, dengan mengukuhkan hubungan dengan orang lain.

Cross dan Dillon mengenal pasti bahawa kebanyakan orang boleh mencari tiga hingga lima peluang untuk mengalihkan kesan tekanan mikro. Tetapi di mana anda bermula? Pengarang menawarkan nasihat praktikal – dan kita semua boleh mengatasi beberapa tekanan mikro. Mereka memberi kesan kepada kita kerana kita membiarkan mereka. “Begitu banyak tindak balas kami dibuat sendiri, ” kata pengarang.

‘Rangkaian Halimunan Anda: Cara Mencipta, Mengekalkan dan Memanfaatkan Hubungan yang Akan Mengubah Kerjaya Anda’, oleh Michael Urtuzuástegui Melcher

Apabila bercakap tentang kerjaya mereka berkata rangkaian adalah segala-galanya. Tetapi bagi kebanyakan orang, rangkaian menimbulkan penglihatan yang mendorong kebimbangan berjalan ke bilik yang penuh dengan orang yang tidak mereka kenali dan cuba memulakan beberapa jenis perbualan. Pertemuan sedemikian mungkin berkembang menjadi sesuatu jangka panjang tetapi kadar kejayaan berbeza-beza.

Nasib baik, buku ini mengambil pendekatan yang sama sekali berbeza, memfokuskan pada cara memupuk rangkaian profesional yang luas dengan berkesan. Buku ini juga merupakan peringatan yang baik bahawa membangunkan kenalan ialah pertunjukan jangka panjang di mana sambungan berbeza akan surut pada masa yang berbeza.

Melcher menawarkan pendekatan yang sedikit dan kerap untuk membina hubungan melalui 20 minit sehari bekerja “pada” kerjaya anda dan bukannya “dalam” kerjaya anda. Terdapat pelbagai latihan yang membantu pembaca menentukan tindakan khusus yang perlu diambil: audit kerjaya dan perhubungan, sebagai contoh, yang membolehkan pembaca menilai perjalanan kerjaya dan hubungan mereka.

Terdapat juga analisis menarik tentang perkara yang menjadikan perhubungan berfungsi dan cerapan tentang cara membina perhubungan dengan orang yang anda mungkin tidak mempunyai hubungan segera atau mudah. Hubungan yang lemah adalah kunci dan Melcher mentakrifkan bahawa “lemah tidak bermakna tidak penting, tidak mesra, atau sukar dihubungi. Ini bermakna mereka kurang menjadi sebahagian daripada kehidupan harian anda daripada hubungan yang kuat”.

Buku ini sangat praktikal dan boleh dicelup apabila diperlukan. Walau bagaimanapun, sesetengahnya terasa seperti kerja keras. Konsep Melcher tentang “merancang portfolio perhubungan anda” — melukis selari dengan mengurus kewangan — masuk akal, tetapi portfolio perhubungan “kad bingo”, hamparan yang mengkategorikan perhubungan berbeza yang anda miliki dengan orang ramai, agak menggembirakan.

Melcher juga menawarkan teknik berguna untuk menghubungi kenalan yang berbeza, seperti jenis struktur dan bahasa e-mel yang boleh anda gunakan untuk memanfaatkan sambungan lama dari masa lalu atau memulakan sambungan yang baharu sepenuhnya. Dia menyimpulkan dengan peringatan ringkas bahawa “kemajuan datang dalam langkah-langkah kecil yang tetap dan bukannya melalui gerak isyarat yang besar. Selagi anda meneruskannya, anda akan membuat kemajuan besar dari semasa ke semasa.

‘The Modern Maverick: Mengapa Menulis Peraturan Anda Sendiri Lebih Baik untuk Anda, Perniagaan Anda dan Dunia’, oleh Ed Haddon

Pada tahap tertentu, kita semua mahu berjaya. Tetapi jurulatih, usahawan dan pelabur Ed Haddon percaya bahawa kerana kita meluangkan sedikit masa memikirkan tentang maknanya bagi kita dan memandangkan takrif kejayaan adalah sangat peribadi dan dipesan lebih dahulu, kadangkala kita boleh menerima tafsiran yang tidak sihat dan tidak membantu mengenainya.

Kulit buku untuk The Modern Maverick

Di sini dia membentangkan panduan praktikal untuk cara hidup yang lebih autonomi, dengan refleksi untuk membebaskan “mavericks” dalaman kita dan membina kehidupan yang lebih memuaskan. Idea utama adalah untuk mencari ukuran dalaman kejayaan dan bukannya bergantung pada pengesahan luaran.

Mavericks pada asalnya berada di luar masyarakat. Haddon mengingatkan pembaca bahawa maverick moden adalah evolusi ini: pengiktirafan bahawa walaupun kita mesti menentukan versi pencapaian kita sendiri, maverick sejati mesti memasukkan sumbangan positif kepada orang-orang di sekeliling mereka.

Buku ini dibahagikan kepada empat bahagian utama yang dipanggil proses 4D: temui perkara unik yang anda mampu lakukan; bermimpi tentang apa yang mungkin untuk hidup anda; lakukan dan laksanakan rancangan hebat anda; membangunkan rancangan yang berkembang dan mendalam.

Bab merangkumi gabungan soalan carian, kajian kes, psikologi mesra pengguna, latihan dan idea daripada apa yang dipanggil mavericks lain. Aktiviti yang menarik ialah kecerdasan hidup, alat diagnostik berdasarkan skor yang berfungsi sebagai pemeriksaan, meliputi kawasan seperti tidur, kerja bergaji dan pasangan hidup anda. Skor LQ yang tinggi bermakna kita “sesuai dengan kehidupan”, yang, Haddon percaya adalah asas kehidupan yang hebat.

Haddon berhujah bahawa perasaan seperti kita mengawal kejayaan kita sendiri adalah berkuasa dan kita kurang terdedah kepada pertimbangan orang lain.

‘Pencapai yang Cemas: Tukar Ketakutan Terbesar Anda Menjadi Kuasa Besar Kepimpinan Anda’, oleh Morra Aarons-Mele

Saya pasti ada orang di dunia ini yang tidak dibelenggu kebimbangan. Buku ini adalah untuk kita semua.

Morra Aarons-Mele sendiri telah mencapai banyak perkara, setelah melalui beberapa peranan pemasaran kanan untuk mengasaskan perniagaan perundingan komunikasi yang membantu melibatkan wanita dalam talian melalui media sosial, dan beberapa tahun sebagai penceramah awam. Panduan ini telah berkembang daripada podcast yang berjaya mengenai subjek “pencapai yang cemas”. Aarons-Mele juga mengakui sebagai pemimpin yang mempunyai “kebimbangan klinikal yang kronik”.

Menurut Persatuan Kebimbangan dan Kemurungan Amerika, kira-kira 284 juta orang di seluruh dunia mengalami kebimbangan. Walaupun angka ini mungkin dipandang rendah, ia akan menjadikan kebimbangan sebagai penyakit kesihatan mental yang paling biasa di dunia. Penyelidikan berasingan menunjukkan gangguan kepada kehidupan yang disebabkan oleh pandemik Covid-19 memburukkan keadaan.

Terdapat had untuk perkara yang boleh dilakukan oleh buku ini dan Aarons-Mele menyatakan bahawa mereka yang mempunyai kebimbangan yang teruk harus mendapatkan bantuan profesional.

Pencapai Cemas memberi tumpuan kepada menguruskan kebimbangan di tempat kerja, di mana ia boleh melumpuhkan cita-cita dan keupayaan kita untuk menjadi produktif. Ia juga menawarkan galakan bahawa kebimbangan boleh diubah menjadi daya positif, membolehkan dan bukannya melumpuhkan kita.

Penulis berkongsi kisah pemimpin perniagaan yang telah bergelut dengan kebimbangan, kemudian menjalankan teknik untuk membantu menguruskannya. Ini termasuk menghadapi detik-detik yang menyebabkan kita cemas, mencari masa lalu anda untuk mencari punca ketakutan yang anda rasai sekarang. Ini juga bermakna melepaskan tanggapan bahawa sesiapa sahaja boleh menjadi sempurna dan sebaliknya berusaha untuk memahami kelemahan anda sendiri.

resul agp

pengeluar sidney hari ini

hasil hongkong tadi malam

totobet singapure