site

Bos yang kesepian mencari peluang dalam krisis terputus hubungan

Bos suka mengadu bahawa ia sunyi di bahagian atas. Sejak kebelakangan ini, mereka bimbang tentang betapa sunyinya di tempat lain.

Dunia sedang berada dalam “krisis terputus hubungan, di mana kesepian, perpecahan dan polarisasi telah menjadi terlalu biasa”, amaran Laxman Narasimhan, ketua eksekutif baharu Starbucks, mengenai panggilan pendapatan rantaian kopi minggu ini.

Beberapa jam sebelum itu, Ketua Pegawai Eksekutif Airbnb Brian Chesky memberitahu seorang wartawan FT bahawa kesunyian mungkin membunuh lebih ramai orang daripada Covid-19. Semasa kami kehilangan diri kami dalam skrin kami, pengasas teknologi California ini risau, “Saya semakin bimbang tentang trajektori yang sedang kita lalui sebagai masyarakat.”

Renungan awam eksekutif tentang kesunyian memuncak apabila pejabat mereka dikosongkan pada bulan-bulan awal wabak itu, kata Nick Mazing, pengarah penyelidikan di penyedia data AlphaSense. Tetapi topik itu berada dalam fikiran CEO sekali lagi selepas pakar bedah Amerika Syarikat Vivek Murthy mengeluarkan nasihat 82 muka surat mengenai satu lagi krisis kesihatan awam: Amerika “wabak kesunyian dan pengasingan”.

Murthy meraih tajuk utama kerana memberi amaran kepada rakyat Amerika bahawa terputusnya hubungan sosial berkemungkinan membawa mereka ke kubur awal seperti menghisap 15 batang rokok sehari. Tetapi dia menyasarkan sebahagian daripada laporannya kepada bos seperti Narasimhan dan Chesky.

Pengasingan sosial merosakkan prestasi dan kepuasan pekerja di tempat kerja, dia memerhatikan, semasa memandu ketidakhadiran yang merugikan majikan AS dianggarkan $154bn setahun.

Sebaliknya, “hubungan yang menyokong dan inklusif di tempat kerja” dikaitkan dengan kepuasan kerja dan inovasi yang lebih tinggi, doktor terkemuka Amerika melaporkan, manakala komunikasi yang lebih baik boleh menghalang keletihan di tempat kerja.

Jadi adakah ini yang seterusnya dalam senarai masalah masyarakat yang Ketua Pegawai Eksekutif rasa mereka patut masuk dan menyelesaikannya? Mereka mungkin tergoda dengan kes perniagaan yang dikemukakan oleh Murthy. Tetapi maklum balas korporat setakat ini mencadangkan naluri untuk menganggap kelesuan ini sebagai peluang pemasaran, bukan seruan untuk bertindak.

Narasimhan mengasingkan diri daripada amarannya tentang kesunyian kepada nada yang “Starbucks menyampaikan sambungan . . . mana-mana tempat, bila-bila masa.” Ikhlas semasa dia berkata, Chesky juga membingkai ketakutannya sebagai penjelasan mengapa Airbnb menggalakkan pengembara untuk tinggal di bilik ganti hos yang mungkin mereka ajak bercakap dan bukannya menempah rumah kedua kosong.

Semasa kami bertukar-tukar rakan di rangkaian sosial untuk pengikut di platform media sosial, dia berkata, dia mahu Airbnb “berkaitan dengan orang dan hubungan” sebaliknya – rangkaian sosial fizikal.

Tetapi jika wabak kesepian berleluasa, yang dipertandingkan oleh sesetengah ahli akademik, maka ia menimbulkan persoalan serius tentang organisasi CEO sendiri.

Yang pertama ialah bagaimana ramai orang berasa tersisih di tempat kerja walaupun pemimpin mereka memperjuangkan kepelbagaian, ekuiti dan keterangkuman. Di syarikat-syarikat seperti Starbucks, pekerja-pekerja yang memperjuangkan pengurusan untuk perwakilan kesatuan sekerja nampaknya tidak merasakan hubungan yang sama seperti yang dilihat oleh CEO mereka.

Majikan yang masih membahaskan tentang gabungan kerja secara bersemuka dan jauh yang akan memberikan pekerja fleksibiliti dan hubungan bermakna kepada rakan sekerja harus mempertimbangkan soalan Murthy sama ada mereka “menghormati sempadan antara masa bekerja dan bukan bekerja” yang membantu pekerja memupuk hubungan bermakna.

Mereka juga harus mematuhi amaran beliau tentang kesan negatif teknologi. Syarikat teknologi pasti akan menghadapi lebih panas kerana pihak berkuasa lebih menumpukan pada risiko ini, walaupun beberapa haiwan peliharaan robot atau dunia maya sebagai penyelesaian.

Tetapi banyak syarikat bukan teknologi sedang melakarkan niaga hadapan di mana kecerdasan buatan dan automasi mengambil lebih banyak tugas manusia. Ketua Pegawai Eksekutif yang mengambil berat tentang tenaga kerja yang terputus harus mempertimbangkan sama ada chatbots dan co-bot benar-benar akan memperbaiki keadaan.

Tanggapan eksekutif terhadap wabak yang baru diisytiharkan ini mesti bermula dengan apa ertinya kepada rakyat mereka sendiri. Mungkin kerana pengasingan mereka sendiri, CEO berisiko kehilangan titik: keutamaan mereka bukan untuk menyelesaikan kegagalan masyarakat, tetapi untuk mencegah kegagalan pengurusan.

result pengeluaran singapore

sdy pengeluaran

totobetsdy

togell hk

totobet.net sgp