site

Bos baru John Lewis memberitahu pekerja perniagaan mesti berubah ‘pada kadar’

John Lewis, peruncit yang terkepung ke tengah England, perlu merombak model perniagaannya “pada kadar”, ketua eksekutif baharunya memberitahu pekerja minggu ini.

Komen oleh Nish Kankiwala datang beberapa hari selepas peruncit itu menolak laporan bahawa ia sedang meneroka demutualisasi separa yang kontroversial dalam usaha untuk meningkatkan antara £1 bilion dan £2 bilion pelaburan baharu, ketika ia bergelut dengan hutang yang banyak dan persaingan yang semakin meningkat daripada pesaing dalam talian.

Pengerusi Dame Sharon White dan Jane Cheong Tung Sing, peguam am dan setiausaha perkongsian, berkata pada hari Isnin bahawa siasatan akan dilancarkan ke atas sumber kebocoran kepada media berkaitan rancangan untuk menjual kepentingan minoriti dalam syarikat milik pekerja, yang pertama kali dilaporkan oleh The Sunday Times.

Kebocoran itu telah mencetuskan kritikan daripada ahli politik, dan pekerja semasa dan bekas. Ini termasuk Andy Street, Datuk Bandar Konservatif West Midlands dan bekas pengarah urusan John Lewis, yang berkata meninggalkan model perkongsian akan menjadi “tragedi”.

Beberapa kritikan pekerja terhadap prestasi peruncit dan kepimpinan White telah disiarkan di intranet bersama, dan siaran ini kemudiannya dikongsi dengan wartawan.

Ini adalah “satu pecah amanah yang besar . . . kerana demokrasi kita berkembang maju dalam perdebatan terbuka dan terus terang”, kata White dan Cheong Tung Sing.

Kankiwala, yang dua hari memegang jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif pertama John Lewis, memberitahu kakitangan bahawa “cara perkongsian menjalankan perniagaan perlu berubah untuk menjadikannya lebih cekap dan berpatutan, dan tindakan itu perlu dilakukan mengikut rentak”, menurut kemas kini dalam Warta, majalah dalaman mingguan peruncit, dilihat oleh Financial Times.

White telah berikrar untuk melindungi struktur luar biasa peruncit itu, di mana 74,000 kakitangan semuanya memiliki perniagaan itu, dan perkongsian itu akan “bukan sahaja bertahan, tetapi berkembang maju selama 75 tahun lagi”.

Pengurusan juga ditanya sama ada John Lewis akan tetap dengan keputusannya untuk menggugurkan janji harga “Tidak Pernah Disedari”, satu langkah yang diumumkan tahun lepas. Naomi Simcock, yang menggantikan Pippa Wicks menerajui gedung membeli-belah John Lewis selepas pemergian mengejutnya bulan lalu, berkata langkah itu adalah “keputusan yang tepat” dan “ia telah membenarkannya melindungi keuntungannya”.

Bulan ini, syarikat itu melaporkan kerugian sebelum cukai, termasuk penurunan nilai harta, sebanyak £234 juta pada tahun itu hingga 28 Januari berbanding kerugian £27 juta pada tahun sebelumnya. Jualan jatuh 2 peratus kepada £12 bilion dengan jualan di pasar raya Waitrose, yang menyumbang £7 bilion daripada jumlah itu, turun 3 peratus.

Ia mempunyai £1.7 bilion daripada jumlah hutang bersih pada tahun itu, meningkat daripada £1.4 bilion tahun sebelumnya, tetapi lebih rendah daripada £2 bilion yang dilihat pada 2020. Pinjaman sebanyak £350 juta perlu dibayar balik dalam dua tahun akan datang. Jumlah kecairan berjumlah £1.5 bilion.

John Lewis berkata: “Model perkongsian kami adalah yang menjadikan John Lewis dan Waitrose istimewa dan akan sentiasa berada di tengah-tengah perniagaan kami.”

Ia berkata: “Kami sentiasa menyemak keperluan pembiayaan masa depan kami supaya kami mempunyai pilihan untuk memacu peringkat seterusnya pelan pertumbuhan kami, tetapi tiada apa yang berlaku dalam jangka pendek.

“Pada masa ini kami memberi tumpuan untuk terus memberikan pengalaman terbaik untuk pelanggan kami sambil meningkatkan prestasi perniagaan kami.”

resulf sgp

pengeluaran sindy

lagu togel sdy

info keluaran hk

totobet singapura hari ini