site

Boom dalam ketua perniagaan wanita Australia menyangkal kekurangan wanita dalam pasaran buruh yang lebih luas

Apabila Qantas melantik ketua eksekutif baharunya, Vanessa Hudson — ketua wanita pertamanya dalam satu abad sejak syarikat penerbangan itu diasaskan — ia menandakan titik perubahan dalam promosi wanita ke puncak syarikat terbesar di Australia. Pesaing dalaman Hudson untuk jawatan teratas ialah rakan wanita, Olivia Wirth, manakala calon luar yang berkemungkinan besar, Jayne Hrdlika, kini mengetuai saingan syarikat penerbangan itu, Virgin Australia.

Pada 2020, hanya 5 peratus daripada 20 syarikat tersenarai terbesar ASX dikendalikan oleh wanita. Ketua Eksekutif Wanita (CEW) kumpulan advokasi memberi amaran tahun lalu bahawa ia akan mengambil masa 100 tahun untuk korporat Australia mencapai keseimbangan jantina sebanyak 40 peratus. Namun nisbah itu kini tiba-tiba melonjak kepada 30 peratus daripada ASX20 apabila beberapa syarikat telekomunikasi, perlombongan dan runcit terbesar Australia melantik pemimpin wanita yang tergesa-gesa – seperti Sherry Duhe, ketua eksekutif sementara Newcrest Mining, yang menjadi sasaran bidaan $19bn.

Kebangkitan ketua eksekutif wanita Australia itu terbukti pada persidangan pemimpin perniagaan tahunan Macquarie, yang diadakan di Sydney minggu lalu, apabila pengurus dana mungkin telah menonton lima sesi berturut-turut dipengerusikan oleh pemimpin wanita yang meliputi nadir bumi, bijih besi, penerokaan minyak dan gas, telekomunikasi dan pengiklanan luar.

Macquarie sendiri melantik ketua eksekutif wanita pertamanya pada 2018 apabila ia menaikkan Shemara Wikramanayake ke jawatan tertinggi. Mulai tahun depan ia akan mempunyai dua kali lebih ramai wanita dalam lembaganya berbanding lelaki. Wikramanayake, yang sebelum ini menyifatkan perjuangan menarik wanita ke pekerjaan dalam industri perkhidmatan kewangan, mengalu-alukan perwakilan jantina yang lebih besar yang, katanya, “lebih mencerminkan masyarakat”.

ASX — yang melantik ketua eksekutif wanita pada 2022 — tiba-tiba kelihatan dalam bentuk yang lebih baik daripada FTSE 100, yang hanya mengira seorang CEO wanita, Emma Walmsley dari GSK, dalam 20 perniagaan terbesarnya. Kenaikan pangkat Margherita Della Valle Vodafone baru-baru ini kepada ketua eksekutif tetap menjadikan bilangan pemimpin wanita dalam keseluruhan FTSE 100 kepada lapan sahaja.

Kebangkitan pemimpin wanita generasi baharu mencerminkan langkah Australia untuk meluaskan asas jantina dalam solekan politik dan korporatnya sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Parti Buruh menetapkan kuota untuk bilangan calon wanita yang dipilih di kerusi parlimen yang boleh dimenangi pada 1990-an, dan secara konsisten menaikkan kuota tersebut kepada hampir 50:50 hari ini.

Peningkatan eksekutif seperti Hudson dan Vicki Brady dari Telstra telah diraikan secara meluas tetapi dengan kaveat bahawa budaya toksik misoginis dalam parlimen dan bahagian-bahagian penubuhan perniagaan Australia tidak boleh dihapuskan dengan mudah. Perhitungan dalam industri perlombongan negara – yang telah dilanda laporan serangan dahsyat ke atas pelombong wanita – menunjukkan bahawa beberapa sektor mempunyai perjalanan yang jauh.

CEW memberi amaran bahawa masih terdapat terlalu sedikit wanita dalam peranan penyuap CEO dengan tanggungjawab untung dan rugi di luar syarikat teratas. “Wanita biasanya kurang diwakili dalam peranan ini dengan wanita memegang lebih satu daripada 10 peranan pengurusan barisan dalam ASX300 dalam banci terbaru kami,” kata seorang jurucakap.

Eliza Littleton, ahli ekonomi kanan di Pusat Kerja Masa Depan Institut Australia, berkata walaupun siri pelantikan ketua eksekutif wanita menggembirakan, kemajuan ini belum dapat dilihat dalam pasaran buruh yang lebih luas di negara itu. Dengan jurang gaji jantina lebih daripada 13 peratus, wanita masih memperoleh purata jauh lebih rendah daripada rakan lelaki mereka. “Kita tidak akan melihat jurang gaji jantina ditutup sehingga 2053. Itu kemajuan yang sangat perlahan. Mereka yang berada di peringkat tinggi cenderung menjadi pengecualian kepada peraturan, “kata Littleton.

Undi wanita profesional memainkan peranan besar dalam pemilihan kerajaan Buruh yang telah berjanji untuk menangani ketidaksamaan di tempat kerja. Belanjawan minggu ini akan menetapkan pelan dasar Buruh untuk memperbaiki keadaan untuk wanita dalam pasaran buruh dalam bidang seperti subsidi penjagaan anak, cuti ibu bapa bergaji dan kenaikan gaji untuk pekerja jagaan. Kerajaan telah pun menubuhkan pasukan petugas mengenai kesaksamaan ekonomi wanita.

Hudson berharap kebangkitan generasi baharu pemimpin wanita akan berterusan — tetapi impak penuh ketinggiannya dirasai lebih dekat dengan tanah air. Dia menggambarkan memberitahu dua anak perempuannya bahawa dia telah memenangi pertandingan untuk mengambil salah satu peranan kepimpinan yang paling mencabar di Australia. “Saya sentiasa menjadi ibu yang mahu memimpin melalui teladan dan mendengar renungan mereka malam tadi amat bermakna bagi saya,” katanya.

nic.fildes@ft.com

totobet singapura

pengeluara sdy

togel. sdy

totobet singapura