site

Bolehkah kecerdasan buatan menyampaikan pembelajaran sebenar di sekolah perniagaan?

Bagi kebanyakan orang, ChatGPT nampaknya muncul entah dari mana — panggilan bangun yang mengejutkan kepada potensi peluang dan ancaman kecerdasan buatan (AI). Tetapi Zsolt Katona, profesor pemasaran di Berkeley Haas School of Business California, telah menggunakan pelopor, GPT-2, seawal 2019, kedua-duanya untuk mengajar eksekutif mengenai program kepimpinan teknologi tentang teknologi baru muncul dan menulis skrip untuk video yang disertakan. kursusnya.

“Ia adalah tugas yang sangat membosankan untuk menulis skrip yang kemudiannya saya baca dari teleprompter,” ingat Katona. “Saya tidak pernah mahir menulis teks yang bagus, sama ada dalam bahasa Inggeris atau bahasa Hungary asal saya. Tetapi, pada masa itu, skrip yang dihasilkan cukup bagus.”

Katona mempunyai sedikit masa untuk penentang ChatGPT. “Saya sukakannya. Ia adalah alat pendidikan yang hebat,” katanya. “Saya masih ingat bagaimana keadaan di sekolah menengah apabila tiada internet. Sama seperti Carian Google untuk generasi sebelumnya, ChatGPT akan menjadi cara orang mengakses pengetahuan dalam generasi ini. Ini bermakna kita boleh menjadi lebih cekap dalam pendidikan, termasuk pendidikan eksekutif.”

ChatGPT telah menyebabkan gelombang kerana ia menggunakan model bahasa AI generatif, membolehkannya mencipta kandungan baharu berdasarkan maklumat yang disediakan dalam bentuk teks, imej atau audio. Kualiti outputnya bergantung kepada kualiti input yang diterimanya. Profesor Christian Terwiesch di Sekolah Wharton Universiti Pennsylvania mendapati bahawa chatbot itu dapat lulus peperiksaan akhir untuk MBA sekolahnya, menjaringkan antara B- dan B dalam Kursus Pengurusan Operasi.

Dalam kertas penyelidikannya, Terwiesch meramalkan “keupayaan luar biasa ChatGPT untuk mengautomasikan beberapa kemahiran pekerja berpengetahuan tinggi secara amnya dan khususnya pekerja berpengetahuan dalam pekerjaan yang dipegang oleh graduan MBA termasuk penganalisis, pengurus dan perunding”.

Profesor perintis: Zsolt Katona telah menggunakan AI sejak 2019 © Cayce Clifford

Fakulti sekolah perniagaan dibahagikan. Sesetengah bimbang AI generatif mungkin mengecas turbo salah laku akademik dalam penilaian. Yang lain, seperti Katona, sudah merancang untuk membuat aktiviti kelas di mana pelajar menggunakan ChatGPT untuk menyelesaikan masalah dengan bertanya soalan atau bekerja dalam kumpulan untuk menganalisis ketepatan maklumat yang diberikannya. Sekurang-kurangnya, interaksi dengan AI generatif mungkin dijangka mencetuskan rasa ingin tahu peserta dan memberi inspirasi kepada mereka untuk bertanya lebih banyak soalan.

Dalam pendidikan eksekutif khususnya, AI generatif boleh digunakan untuk mencipta simulasi yang meniru interaksi perniagaan dunia sebenar, seperti rundingan dan promosi jualan. Eksekutif boleh menggunakan AI sebagai “rakan belajar”, yang dengannya mereka mengamalkan pemikiran kritis dan kemahiran menyelesaikan masalah. Sifat perbualan respons ChatGPT bermakna peserta boleh mendapatkan maklum balas diperibadikan serta-merta selain daripada yang boleh ditawarkan oleh fakulti yang memerlukan masa.

Simulasi perniagaan, penjanaan idea dan sparring adalah antara aktiviti dikuasakan AI yang sedang dijalankan di Insead di Perancis. Profesor tambahan Adrian Johnson telah menyepadukan ChatGPT ke dalam rundingan simulasi, di mana eksekutif tawar-menawar dengan AI.

Profesor Strategi Insead Phanish Puranam menjalankan latihan reka bentuk organisasi, di mana pelajar menggunakan ChatGPT untuk membantu menjana pelbagai kemungkinan penyelesaian. Dia juga berfikir untuk menggunakannya sebagai rakan tanding, dengan algoritma mengkritik pemikiran eksekutif dan meminta mereka untuk mendapatkan penjelasan lanjut.

“Dalam perniagaan mereka sendiri, pengurus perlu melihat AI melalui penapis berganda,” kata Prof Puranam. “Adakah ia benar-benar meningkatkan cara organisasi mereka berfungsi, dan adakah ia akan menjadikan mereka lebih atau kurang mementingkan manusia?”

© Erik Carter

Polimi Graduate School of Management di Milan menggunakan alat berkuasa AI yang dipanggil Flexa, dibangunkan dengan Microsoft, untuk menyediakan bimbingan kerjaya. Peserta menggunakan platform untuk memutuskan di mana dan cara mengakses laluan pembelajaran yang diperibadikan, bermula dengan fasa penilaian menilai kemahiran yang perlu mereka perbaiki. Flexa kemudian menggunakan AI untuk mencipta program yang disesuaikan untuk setiap pengguna, yang boleh mengakses kira-kira 800,000 bahan pembelajaran, termasuk kursus digital, webinar, podcast, artikel dan kajian kes kendiri.

“Teknologi ini masih perlu dikembangkan,” kata dekan bersekutu Tommaso Agasist. “Kami belum mempunyai banyak alat lagi untuk membantu eksekutif menangani masalah sebenar menggunakan kecerdasan buatan, tetapi kami fikir ia akan berlaku tidak lama lagi.”

Alain Goudey, dekan bersekutu untuk digital di Neoma Business School di Perancis, bersetuju. “AI boleh menganalisis keutamaan pembelajaran, kekuatan dan kelemahan pelajar individu, membolehkan sekolah perniagaan menyesuaikan latihan, kandungan dan kurikulum mereka dengan sewajarnya.” Sekolah menggunakan AI untuk mengenal pasti pelajar yang lambat dan cepat, untuk membantu kedua-duanya mencapai potensi mereka. “AI bertindak seperti teman kepada pelajar dan akan membantu fakulti untuk lebih fokus pada cabaran tertentu atau pengalaman pembelajaran dalam kelas yang lebih baik,” katanya.

Russell Miller, pengarah inovasi untuk pendidikan eksekutif di Imperial College Business School di London, juga tidak sabar-sabar untuk melihat sekolah menggunakan AI untuk mencipta pembelajaran adaptif bukan linear yang disasarkan kepada keperluan pelajar. Beliau percaya ia boleh menilai jurang pengetahuan dan di mana sokongan tambahan diperlukan. “Ini bermakna pelajar menghabiskan lebih sedikit masa bekerja melalui perkara yang mereka sudah tahu,” katanya.

AI Generatif malah boleh membantu sekolah perniagaan menyampaikan pengalaman yang lebih inklusif, cadang René Eber, pensyarah di HEC Paris Executive Education. “Kemahiran persembahan bahasa Inggeris masih menjadi penghalang utama bagi sesetengah peserta,” katanya. “Kami meminta mereka menggunakan ChatGPT untuk menceritakan kisah yang lebih meyakinkan apabila melontarkan idea mereka di hadapan juri, serta laporan bertulis. Ini bermakna padang permainan yang sama untuk peserta dari semua latar belakang.”

totobet singapure

result sdy

result sdy

pembukaan hongkong

data singapura