site

Bolehkah apnea tidur menyebabkan Alzheimer


Penjaga dan profesional penjagaan kesihatan, berikut adalah beberapa maklumat yang bagus


Di sini adalah hebat sumber demensia untuk penjaga dan profesional penjagaan kesihatan,

Ikut alzheimersideas di twitter

Buku Harapan Pengasuh Demensia [Kindle Edition]Penduduk anda akan menyukainya Amazon Kindle Fire

Berikut adalah maklumat tentang menjadi yang terbaik pengasuh awak boleh jadi

Berikut ialah cara untuk pentadbir jururawat, pekerja sosial dan profesional penjagaan kesihatan lain untuk mendapatkan easyceu atau duaPenyelidikan telah lama menghubungkan apnea tidur dan Alzheimer. Satu kajian utama yang mengkaji Alzheimer dan pernafasan gangguan tidur (SDB) membuka soalan “ayam-atau-telur” baharu: Mana yang lebih dahulu? Hanya siapa yang menyebabkan apa?Satu kajian penting melihat pernafasan gangguan tidur (SDB) dan penanda risiko penyakit Alzheimer (AD) dalam cecair serebrospinal (CSF) dan pengimejan neuro menambah kepada badan penyelidikan yang semakin meningkat yang menghubungkan kedua-duanya.

Peningkatan SDB dalam Warga Emas?

Tetapi kajian terbaru ini juga menimbulkan persoalan yang menarik: Bolehkah AD dalam “peringkat praklinikal” juga membawa kepada SDB dan menjelaskan peningkatan kelaziman SDB di kalangan warga tua?

“Ia benar-benar cerita ayam dan telur, ” kata Ricardo S. Osorio, MD, penolong profesor penyelidik di NYU School of Medicine yang mengetuai kajian itu. “Kajian kami tidak menentukan arah kausalitas, dan, sebenarnya, tidak mendedahkan hubungan yang signifikan antara keduanya, sehingga kami memecahkan data mengenai pesakit kurus dan obes.”


Apabila penyelidik mempertimbangkan jisim badan, mereka mendapati bahawa pesakit kurus (ditakrifkan sebagai mempunyai indeks jisim badan 25), hipometabolisme glukosa juga ditemui dalam lobus temporal medial, tetapi tidak ketara di kawasan lain yang terdedah kepada AD.25>

10% hingga 20% Mempunyai SDB

“Kami tahu bahawa kira-kira 10 hingga 20 peratus orang dewasa pertengahan umur di Amerika Syarikat mempunyai SDB [defined as an apnea-hypopnea index greater than 5] dan jumlah itu melonjak secara mendadak pada mereka yang berumur 65 tahun ke atas,” kata Dr. Osorio, sambil menyatakan bahawa kajian meletakkan peratusan orang yang berumur lebih dari 65 tahun dengan SDB antara 30 dan 60 peratus. “Kami tidak tahu mengapa ia menjadi begitu berleluasa, tetapi satu faktor mungkin bahawa sesetengah pesakit ini berada di peringkat awal praklinikal AD.”

Menurut Dr. Osorio, petanda biokimia AD hadir 15 hingga 20 tahun sebelum mana-mana simptom yang diketahui pada masa ini menjadi jelas.

Kajian NYU mendaftarkan 68 pesakit tua yang normal secara kognitif (min umur 71.4±5.6, julat 64-87) yang menjalani dua malam pemantauan di rumah untuk SDB dan telah diuji untuk sekurang-kurangnya satu penunjuk diagnostik AD. Para penyelidik melihat P-Tau, T-Tau dan Aβ42 dalam CSF, FDG-PET (untuk mengukur metabolisme glukosa), kompaun Pittsburgh B (PiB) PET untuk mengukur beban amiloid, dan/atau MRI struktur untuk mengukur jumlah hippocampal. Pengurangan metabolisme glukosa di kawasan yang terdedah kepada AD, penurunan jumlah hippocampal, perubahan dalam P-Tau, T-Tau dan Aβ42, dan peningkatan pengikatan PiB-PET diiktiraf sebagai penanda risiko untuk AD dan telah dilaporkan tidak normal dalam subjek yang sihat. sebelum timbulnya penyakit.

Biomarker untuk risiko AD didapati hanya dalam kalangan peserta kajian kurus dengan SDB. Pesakit ini menunjukkan perkaitan linear antara keterukan tahap SDB dan CSF biomarker P-Tau (F = 5.83, t=2.41, β=0.47; p <0.05) dan antara SDB dan hipometabolisme glukosa menggunakan FDG-PET, dalam lobus temporal medial (F=6.34, t=-2.52, β=-0.57,p2-Tahun Kajian0>

Dr. Osorio dan rakan-rakannya merancang untuk menguji hipotesis mereka bahawa kecederaan otak AD praklinikal peringkat awal yang dikaitkan dengan biomarker ini boleh membawa kepada SDB. Mereka telah mencadangkan kajian membujur dua tahun yang akan mendaftarkan 200 subjek normal kognitif, termasuk biomarker AD dan merawat pesakit yang mengalami SDB sederhana hingga teruk dengan tekanan saluran udara positif berterusan, atau CPAP, dari semasa ke semasa.

“Sleep Apnea Meningkat pada Orang Tua”

Tujuan kajian baru ini adalah untuk menentukan “arah” kausalitas antara SDB dan AD praklinikal pada pesakit tua. Selepas penilaian awal, pesakit akan diberikan CPAP untuk merawat apnea tidur mereka. Selepas enam bulan, mereka akan dinilai semula untuk bukti biomarker AD.

“Jika biomarker berubah, ia mungkin menunjukkan bahawa SDB menyebabkan AD, ” jelas Dr Osorio. “Jika mereka tidak berubah, kesimpulan yang berkemungkinan ialah pesakit ini akan mengembangkan AD dengan atau tanpa CPAP, dan AD itu mungkin sama ada menyebabkan apnea atau mungkin hanya wujud bersama SDB sebagai sebahagian daripada penuaan.”

Sama ada cara, Dr. Osorio percaya hubungan antara SDB dan AD patut dikaji lebih lanjut. “Sleep apnea meroket pada orang tua, dan fakta ini tidak diberi perhatian yang sepatutnya oleh dunia tidur atau dunia Alzheimer,” kata Dr. Osorio. “Tidur terutamanya mengalami persepsi ketinggalan zaman bahawa ia adalah proses fisiologi yang tidak aktif, sedangkan, pada hakikatnya, ia adalah bahagian yang sangat aktif dalam hari untuk otak.”

Pengeluaran Hongkong

Togel Sydney Hari Ini

Result Sidney Hari Ini

Keluaran Sydney