site

BlackRock memburu peluang ‘transformasi’ apabila aset mencecah $9.1tn

BlackRock sedang memburu peluang “transformasi” yang dicipta oleh kegawatan perbankan baru-baru ini dan terkehel pasaran, kata ketua eksekutif Larry Fink pada hari Jumaat apabila pengurus wang terbesar dunia melaporkan aset di bawah pengurusan telah pulih kepada $9.1tn.

“Jika ada peluang untuk melakukan sesuatu transformasi, kami akan bersedia untuk melakukannya,” katanya kepada penganalisis. “Bagaimana kita boleh menggandakan apa yang kita lakukan dengan . . . teknologi. Bagaimanakah kita boleh membina jejak kita secara global pada masa ini?”

Bank-bank serantau AS, broker dan pengurus kekayaan berada di bawah tekanan selepas kejatuhan Silicon Valley Bank bulan lepas mencetuskan kebimbangan mengenai kerugian tidak nyata dalam portfolio sekuriti dan pinjaman mereka dan menghantar pendeposit bergegas ke bank-bank yang lebih besar dan dana pasaran wang.

BlackRock menghantar kepada pasukan ke Switzerland untuk melihat pembelian sebahagian daripada Credit Suisse sebelum ia digabungkan secara paksa ke dalam UBS bulan lalu, dan Fink secara serong merujuk keputusan itu, mengulangi apa yang dia katakan kepada eksekutifnya minggu itu: “Saya berkata untuk berada dalam permainan , kita mesti bermain permainan itu. Jadi kami berada dalam permainan.”

Fink membeli apa yang menjadi perniagaan dana dagangan bursa iShare yang besar apabila Barclays memerlukan wang tunai semasa krisis kewangan 2008, dan ia telah melakukan beberapa siri tawaran yang lebih kecil untuk mengembangkan jangkauan perniagaan teknologi Aladdinnya.

Kenyataan pada hari Jumaat dibuat apabila BlackRock mendedahkan bahawa Fink mengambil potongan gaji 30 peratus, kepada $25.2 juta pada 2022, sebagai mengiktiraf “penurunan keuntungan firma” di tengah-tengah pasaran yang jatuh. Pasukan kepimpinan tertinggi Fink, termasuk ketua pegawai kewangan yang akan keluar Gary Shedlin, melihat pengurangan yang sama, dalam apa yang disifatkan firma itu sebagai usaha untuk mengurangkan kesan pendapatan yang lebih rendah ke atas pekerjanya yang lain.

BlackRock juga melaporkan bahawa pendapatan bersih suku pertama jatuh 19 peratus tahun ke tahun kepada $1.1 bilion disebabkan oleh margin yang berkurangan, pasaran yang lemah dan yuran prestasi yang lebih rendah. Itu diterjemahkan kepada $7.64 sesaham. Pada asas yang diselaraskan, EPS ialah $7.93, mendahului $7.67 yang dijangkakan oleh penganalisis yang ditinjau oleh Bloomberg.

Hasil turun 10 peratus tahun ke tahun kepada $4.2 bilion, dengan yuran prestasi ke atas dana lindung nilainya dan tawaran pelaburan alternatif lain turun lebih daripada 40 peratus kepada $55 juta, kata pengurus wang itu.

Walau bagaimanapun, aset di bawah pengurusan meningkat sebanyak $500bn pada suku tersebut kepada $9.1tn, lebih daripada jangkaan penganalisis, walaupun ia masih kurang daripada paras tertinggi $10tn pada akhir 2021. BlackRock juga menyaksikan aliran masuk $110bn, dengan bon dana dagangan bursa menunjukkan prestasi yang kukuh.

BlackRock adalah antara pengurus wang pertama yang melaporkan bagi suku tersebut, dengan yang lain dalam sektor itu mengalami tekanan untuk mengurangkan kos bagi mengimbangi pendapatan yang lebih rendah selepas tahun 2022 yang sukar. Margin operasi suku pertamanya sebanyak 33.9 peratus turun mendadak daripada suku yang sama tahun lepas, dan sedikit meleset dari jangkaan.

Aliran masuk termasuk $103bn kepada dana jangka panjang dan mencerminkan prestasi kukuh di AS di mana BlackRock telah menghadapi serangan berterusan daripada pegawai negeri dan badan perundangan di negeri Republikan berhubung penggunaan faktor persekitaran, sosial dan tadbir urus dalam pelaburan.

Bendahari negara Republik telah menarik lebih daripada $4 bilion pencen kerajaan dan dana perbendaharaan daripada syarikat itu atas alasan ia “memboikot” bahan api fosil. BlackRock telah membalas, menafikan dakwaan tersebut dan berhujah bahawa ia melabur wang seperti yang pelanggan mahukan.

Syarikat itu menyaksikan aliran keluar daripada produk pengurusan tunainya pada Januari dan Februari tetapi kemudian aliran masuk $40 bilion pada Mac apabila pelabur melarikan diri dari bank serantau.

BlackRock menambah perniagaan pengurusan wangnya dengan perniagaan perkhidmatan teknologi besar yang berpusat pada platform pengurusan risiko Aladdinnya. Hasil dalam bahagian itu pada asasnya tidak berubah dari tahun ke tahun pada $340 juta, titik terang apabila kebanyakan kawasan lain merosot.

Kyle Sanders dari Edward Jones berkata keputusan itu “melebihi jangkaan rendah” dan menyerlahkan “keupayaan BlackRock untuk mengekalkan aliran masuk aset yang kukuh dalam pasaran yang tidak menentu” tetapi memberi amaran bahawa margin keuntungan akan kekal di bawah tekanan sehingga pasaran pulih.

Saham BlackRock naik 3.1 peratus di New York pada hari Jumaat.

pengeluaran sgp hari ini

pengeluaran sidney hari ini

togel sydnèy hari ini

angka hk keluar

totobet net singapura