site

Berkongsi Injil dengan Kanak-kanak » Panduan Kemandirian Ibu Menginap di Rumah

Seorang jiran baru-baru ini menghubungi bertanya bagaimana saya berkongsi Injil dengan anak-anak saya. Berkongsi Injil dengan kanak-kanak tidaklah rumit sama sekali. Langkah mudah untuk menggabungkan iman anda setiap hari akan mengajar banyak perkara.

Kita, sebagai ibu bapa, adalah contoh pertama iman kita yang dihayati. Kanak-kanak melihat bagaimana kita bertindak dan bertindak balas. Mereka melihat sama ada kita mengumpat atau menaikkan semangat. Tindakan kita secara langsung akan menunjukkan nilai kita kepada mereka. Jadi, kita kena hidup dengan bijak sebagai langkah pertama.

Untuk mula mengajar kanak-kanak tentang Yesus, Alkitab, dan Injil, dalam keluarga saya, kami mulakan dengan berdoa bersama sebelum tidur. Selepas itu, saya selitkan doa sebelum makan. Kemudian, kita mulakan ibadah harian.


<>>


Oleh kerana saya tidak bersekolah di rumah untuk seluruh kerjaya sekolah anak-anak saya, saya tidak memulakan segala-galanya dengan segera. Jika saya terpaksa melakukannya sekali lagi, saya akan memulakan semua ini dari saat bayi mula menjadi rutin di rumah.

Ini adalah senarai sumber dan petua saya. Saya telah menggunakan semua ini untuk mengajar anak-anak saya untuk mempunyai fokus Alkitabiah, pengetahuan, tumpuan yang mementingkan hamba, dan akhirnya untuk membesarkan mereka dalam iman.

Kami semua sedang dalam proses di sini. Ini adalah proses yang saya gunakan dan sedang saya gunakan untuk berkongsi Injil dengan kanak-kanak.


Devosi untuk Berkongsi Injil dengan Kanak-kanak

Belajar Berdoa

Dari saat pertama saya menidurkan bayi saya di rumah, saya berdoa dengan kuat untuk mereka. Saya mulakan dengan menggunakan “Sekarang saya berbaring…” untuk mengajar doa yang sama setiap malam. Setiap malam selepas penyusuan terakhir, saya akan berdoa doa ini bersama bayi saya.

Sekarang saya membaringkan saya untuk tidur,
Saya berdoa kepada Tuhan agar jiwa saya dipelihara.
Jika saya mati sebelum saya bangun,
Saya berdoa kepada Tuhan jiwa saya untuk mengambil.

Saya fikir hafalan doa berguna untuk mula mengajar kanak-kanak berdoa. Ia memberikan mereka perkataan untuk digunakan apabila mereka mungkin tidak tahu apa yang mereka mahu katakan. Ia membantu apabila mereka terlalu muda untuk bercakap.

Mereka mendengar kata-kata doa. Apabila kita mengulanginya setiap hari, kata-kata itu diingati.

Sebagai seorang kanak-kanak, saya membesar dengan membaca doa keluarga setiap malam. Kami semua akan berkumpul dalam satu bilik, berlutut, dan berdoa bersama-sama. Kami akan bersilih ganti antara bilik saya dan bilik abang saya.

Ibu, ayah, abang dan saya membaca doa bersama-sama. Ia adalah ingatan yang jelas dan saya masih berdoa pada waktu malam sebelum tidur. Ia rutin dan disengajakan.

Kami berdoa “Sekarang saya meletakkan saya” semasa kami masih muda dan kemudian Doa Bapa Kami setiap malam apabila kami lebih tua.

Rutin itu mengajar saya bahawa solat adalah penting untuk hari itu. Mempunyai kata-kata untuk berdoa bermakna apabila saya tidak mempunyai kata-kata, saya masih boleh berdoa.

Apabila anak-anak sudah besar sedikit, kami mula menggalakkan mereka berdoa sebelum makan. Untuk membantu faktor ketakutan dipanggil untuk berdoa, saya mencipta kad doa untuk mengucapkan rahmat.

Mengajar anak-anak untuk mengucapkan rahmat dan berdoa adalah elemen utama dalam rumah kita. Mereka membantu mengajar injil kepada kanak-kanak.


>>>Anda boleh mengakses kad doa yang boleh dicetak dengan menjadi pelanggan e-mel. Tiada bayaran dikenakan. Teruskan dan langgan untuk semua akses kepada semua hadiah percuma.<<<<


Buku yang tidak dapat digambarkan

Sebelum bersekolah di rumah, masa kami bersama sekeluarga terhad pada waktu petang. Selepas beralih ke homeschooling, kami mendapat lebih banyak masa sepanjang hari bersama sebagai sebuah keluarga.

Saya ingin memulakan pembelajaran homeschool kami dengan pengabdian harian.

Terdapat banyak pilihan untuk ibadah keluarga. Kami telah menggunakan kad harian seperti ini (pautan Amazon).

Seterusnya, kami membaca buku itu Tak terkata. Ia sesuai untuk pelbagai umur anak-anak saya.

Mengajar kanak-kanak tentang injil bermula dengan mempelajari tulisan suci dan penerapannya di dunia. Tidak dapat digambarkan apakah ini mengikat dalam tema sains.

Anak-anak saya berumur 5 hingga 10 tahun pada masa kami membaca ini. Saya membaca satu kebaktian setiap hari. Ia adalah cara yang sangat mudah dan teratur untuk mempelajari Injil bersama-sama sebagai sebuah keluarga.

>>>Anda boleh membaca lebih lanjut mengenainya atau dapatkan buku itu melalui pautan Amazon saya di sini.<<<

Buku Fikiran untuk Membuat Hati Anda Bernyanyi

Satu perjalanan perpustakaan, kebetulan saya menjumpai buku kebaktian yang hebat ini. Saya menggunakannya sebagai gesaan seni untuk si kembar.

Saya membaca salah satu puisi setiap hari. Saya menggalakkan mereka melukis gambar untuk memadankan apa yang mereka rasa atau fikirkan semasa mendengar.

Setiap puisi diikat dalam kitab suci. Kita boleh meneroka pemikiran yang diasaskan dalam kebenaran dan menggunakannya sebagai inspirasi seni.

Pantunnya cepat. Fikiran untuk Membuat Hati Anda Bernyanyi sangat bagus untuk kanak-kanak sekolah rendah, menengah dan menengah untuk menyelami Alkitab dan Injil.

>>>Anda boleh mendapatkan buku itu melalui pautan Amazon saya di sini.<<<


Pos Aktiviti Advent

Musim Krismas adalah permulaan pembelajaran tentang Injil. Ia membolehkan kita memulakan pembelajaran tentang Yesus dengan perasaan, tumpuan dan maklumat yang hebat.

Kelahiran Yesus berkaitan dengan kanak-kanak, kerana hari lahir adalah perayaan besar utama mereka. Perasaan yang mendorong kita untuk merasakan Krismas adalah berkaitan dengan kanak-kanak.

Siaran aktiviti untuk musim Adven ini adalah senarai yang membantu Injil berasa lebih ketara kepada kanak-kanak kecil. Kanak-kanak kecil sangat konkrit dalam cara mereka melihat, belajar dan mengalami dunia.

Itu semua dikaitkan dengan peringkat perkembangan mereka.

Mengikat dalam aktiviti yang membolehkan pengalaman konkrit itu berkembang: Ini memperdalam cara kanak-kanak belajar tentang Injil. Mereka boleh meneroka iman dengan cara yang masuk akal untuk mereka.


Produk Bukan Dimakan

Saya sangat mengesyorkan, apabila anak-anak mencapai usia sekolah menengah dan menengah, melakukan pengajian Bible di rumah. Satu sumber yang hebat dan berguna untuk ibu bapa berkongsi Injil dengan anak-anak di rumah ialah Tidak Dimakan.

Lihat semua kajian Alkitab dan sumber bhakti yang tersedia di sini.

Tidak Dimakan tertumpu pada pelayanan keluarga dan pelayanan anda di rumah anda. Pelbagai kajian Bible akan menjadi sumber yang besar untuk anda apabila anak anda membesar.

Terdapat kajian Bible untuk kanak-kanak untuk bekerja sendiri. Ada pengajian keluarga. Terdapat kajian untuk anda sebagai ibu bapa.

Terokai keseluruhan laman web sumber mereka untuk mengajar tentang iman.


Kad Perbualan (Boleh Cetak Percuma)

Pemula perbualan membantu kita bercakap dengan anak-anak kita tentang injil, iman dan Yesus setiap hari. Kad perbualan yang boleh dicetak ini meletakkan injil di barisan hadapan dalam perbualan keluarga kami.

Pada waktu makan malam, keluarkan kad dan pergi mengelilingi meja meminta setiap ahli untuk jawapan mereka. Ini adalah cara yang baik untuk berkongsi kesaksian iman anda dengan anak-anak anda secara santai juga. Berkongsi injil dengan kanak-kanak boleh semudah perbualan waktu makan malam.

>>>Dapatkan satu set kad pemula perbualan yang memfokuskan Iman di sini.<<<


Kad pengesahan

Mengetahui blogger lain cuba menjadi orang yang baik dan membesarkan manusia yang baik adalah menggalakkan saya. Rakan saya, Lauren, pencipta blog The Military Wife and Mom, melakukan itu dengan falsafah dan strategi keibubapaannya sendiri.

Dia dan saya adalah pasangan tentera dan blogger. Kami sebenarnya berjiran di California untuk seketika! (Ia benar-benar dunia yang kecil.)

Kad Pengesahannya ialah alat yang hebat untuk digunakan untuk menggalakkan buah semangat untuk berkembang di rumah anda.

Anda boleh menggunakannya sebagai permulaan perbualan setiap malam. Kad itu bagus untuk fokus dalaman kita sendiri setiap hari sebagai ibu!

Baca lebih lanjut mengenai Kad Pengesahan di sini di blog The Military Wife and Mom.


Berkongsi Injil dengan Kanak-kanak adalah Pekerjaan Ibu Bapa

Seperti rakan blog saya yang lain, Ginger Harrington pernah berkata, “Jadilah termostat, bukan termometer.”

“Jadilah termostat, bukan termometer.”

-Halia Harrington

Kami ibu bapa menetapkan suhu dan nada di rumah kami. Ia adalah tugas kita, dan ia adalah satu keperluan, untuk menjadi orang yang mengajar nilai kepada anak-anak kita.

Ya, kampung itu wujud untuk sesetengah orang. Tetapi, kita mesti yakin bahawa kampung yang kita amanahkan kepada anak-anak kita adalah mengajar nilai yang kita mahu mereka pelajari.

Kita mesti yakin bahawa kampung yang kita amanahkan kepada anak-anak kita adalah mengajar nilai yang kita mahu mereka pelajari.”

-Jaimi Erickson

Ini bukan tentang menutup pengetahuan. Ini adalah mengenai membesarkan anak-anak kita untuk mempelajari kebenaran dan menjalani kehidupan yang berjaya.

Kami sebagai ibu bapa belajar semasa kami pergi juga. Anak-anak kita melihat pertumbuhan kita setiap hari adalah kunci kepada perspektif realistik kehidupan mereka. (AKA kesihatan mental!)

Saya melihat petikan hebat baru-baru ini:

“Apabila kita membesar, kita tidak menyedari bahawa kita sedang melihat ibu bapa kita membesar juga.”

berkuasa!

Meletakkan diri saya dalam kedudukan ibu bapa saya, mengetahui apa yang saya tahu sekarang selepas keibubapaan selama lebih sedekad, saya menyedari bahawa petikan itu benar.

Ibu bapa saya membuat beberapa langkah penting dalam hal keibubapaan yang menetapkan saya untuk belajar memberi tumpuan kepada kehidupan yang dipimpin oleh Injil.

Akhirnya, ia adalah hidup saya untuk hidup. Pilihan saya untuk dibuat, tetapi asasnya dibina oleh mereka.

Kini, saya tahu bahawa saya boleh mengajar dan mendedahkan anak-anak saya kepada nilai dan kepercayaan yang berkongsi seluruh skop kemanusiaan. Apabila mereka dewasa, mereka akan menjalani kehidupan mereka.

Tetapi, saya akan melakukan segala-galanya untuk “mengajar mereka jalan yang sepatutnya mereka tempuh,” dan berdoa agar mereka memilih apa yang betul. Berkongsi Injil dengan kanak-kanak adalah tempat saya bermula.

Bagaimanakah anda berkongsi Injil dengan anak-anak di rumah? Sebarang idea atau aktiviti yang anda lakukan setiap hari untuk mengajar anak-anak anda tentang iman?

Nikmati masa anda di rumah!

Data Pengeluaran HK

HK Pools

Pengeluaran Singapore

Result Sidney

Data Result SDY