site

Berhenti mengeluh tentang graduan Gen Z — mereka mungkin mengajar kita sesuatu

Jika terdapat satu frasa yang dijamin untuk membuat sesiapa sahaja di pejabat bekerja, ia adalah “ketegangan antara generasi”. Kata-kata ini menyembunyikan kebencian, ketakutan dan prasangka lama yang jelas. Ia adalah kisah abadi — selagi manusia takut akan usia dan tidak relevan, kita juga akan takut kepada golongan muda.

Garis kesalahan profesional ini sering disembunyikan di sebalik dinding kesopanan asas, jargon “kemasukan dan kepunyaan” HR yang mengerikan dan kata-kata yang tinggi tentang membawa seluruh diri kita bekerja. Tetapi berita minggu ini bahawa dua daripada firma perunding Big Four, PwC dan Deloitte, percaya bahawa pekerja graduan mempunyai kerja berpasukan dan kemahiran komunikasi yang lebih lemah daripada kohort sebelumnya telah melontarkan perbahasan kembali ke tempat terbuka. PwC meminta kakitangan berpengalaman yang berhadapan dengan pelanggan untuk menjadi jurulatih bagi graduan. Di Deloitte, peserta baharu akan menghadiri sesi yang membingungkan mengenai “ketahanan mental, mengatasi kesukaran dan kepentingan minda”.

Ini adalah yang terbaru dalam barisan panjang pertempuran di tempat kerja antara generasi. Pada awal 2000-an, boomer dan pekerja Generasi X, yang telah dijangka “dilihat dan tidak didengari” sebagai pekerja junior, mengeluh tentang “milenium yang berhak” dengan berani meminta gaji dan kenaikan pangkat yang lebih tinggi. (Saya mengaku: Saya mengerang). Malah, golongan milenial banyak membantu kami — kami semua belajar cara untuk menjadi kurang pasif di tempat kerja.

Beberapa dekad kemudian, kebanyakan kohort milenium yang semakin menua (yang tertua dilahirkan pada tahun 1981) merungut tentang graduan Gen Z dan tabiat mereka yang berpotensi menakutkan pelanggan untuk berkongsi secara berlebihan tentang perkara kesihatan fizikal dan mental. Pekerja baharu ini, yang dilahirkan dari tahun 1997 dan seterusnya, sebahagian besarnya telah membesar dalam era dalam talian sambungan segera dan capaian global. Tidak hairanlah mereka kelihatan terlalu biasa: mereka mendekati dunia dengan sangat berbeza.

Surat berita Working It

Daftar ke surat berita Working It untuk semua yang anda perlukan untuk maju di tempat kerja, dalam peti masuk anda setiap hari Rabu

Setelah memasuki tempat kerja semasa pandemik, Gen Z mungkin berasa terkilan dengan andaian bahawa pendatang baru mesti mematuhi peraturan yang ditetapkan dalam era profesional sebelumnya. Kita perlu membalikkan naratif itu. Norma di tempat kerja pasti berubah untuk menyesuaikan diri dengan golongan muda, bukan sebaliknya. Demografi tidak henti-henti: menjelang 2025, Gen Z akan membentuk 27 peratus daripada tenaga kerja di negara OECD, dan meningkat. Pengekalan adalah sebab lain. Kakitangan Gen Z akan pergi jika mereka rasa tidak dihargai.

Edelman, sebuah perundingan yang telah meneliti sikap dan kepercayaan golongan muda, menyuarakan perhatian tentang andaian Deloitte-PwC tentang kemahiran tempat kerja Gen Z. “Mungkin kerana norma digital pada asasnya berbeza daripada norma secara peribadi,” kata ketua penglibatan pekerja globalnya, Cydney Roach. “Sudah menjadi perkara biasa untuk tidak menyumbang dalam persekitaran digital, kerana terdapat begitu ramai orang yang menerima panggilan; sekali lagi ini membawa kepada masalah di mana ahli pasukan junior tidak bersuara.”

Untuk mengekalkan Gen Z, kita yang lain perlu lebih memahami. Pernahkah anda melihat orang Gen Z dengan rela bercakap melalui telefon di tempat kerja? Sudah tentu tidak. Kebanyakannya, mereka hidup dalam aliran kesedaran pemesejan. Kemajuan teknologi akan mengubah cara kita berkomunikasi di tempat kerja dan, walaupun kita tidak dapat meramalkan bagaimana ia akan berlaku, kita boleh yakin bahawa revolusi akan dipimpin oleh mereka yang hampir dilahirkan dalam talian. Kakitangan yang lebih tua hanya perlu menerimanya (kemudian mengerang di WhatsApp kepada rakan sekerja kami yang sesuai dengan umur).

Pemimpin yang melakukan kesilapan kini berdepan ancaman keterkenalan dalam talian. Klip Andi Owen, ketua eksekutif jenama perabot MillerKnoll, menjadi viral selepas dia memberitahu kakitangan untuk meninggalkan “bandar kasihan” apabila mereka mengadu tentang tidak menerima bonus. Itu akan terus berlaku kerana Gen Z enggan berdiam diri apabila mereka mengalami ketidakadilan di tempat kerja. Bos, ambil perhatian.

Sama seperti golongan milenial mengganggu hierarki yang sudah lapuk, Gen Z akhirnya akan menjadikan kerja lebih baik untuk semua orang. Namun, ikat pinggang — mungkin memerlukan sedikit masa untuk membiasakan diri.

Penulis menjadi tuan rumah podcast dan surat berita FT Working It, isabel.berwick@ft.com

totobet singapura

pengeluaran angka sydney hari ini

hasil togeĺ sydney hari ini 2023

totobet hongkong hari ini

togel singapore hari ini