site

Bank dan pelanggan Credit Suisse yang dirayu oleh pesaing Switzerland

Bank-bank swasta Switzerland sedang berusaha untuk memburu kakitangan utama dan pelanggan dari Credit Suisse kerana pemotongan kerja yang tinggi dan bonus memaksa jurubank memasuki pasaran berikutan pengambilalihan oleh UBS.

Julius Baer, ​​Pictet, Lombard Odier, EFG dan LGT adalah antara pengurus kekayaan Switzerland yang menyuarakan ketidakpuasan hati bankir Credit Suisse, orang yang biasa dengan perbualan berterusan telah memberitahu Financial Times, menawarkan kestabilan pekerjaan dan pakej daftar masuk yang menarik untuk menebus bonus yang disekat atau dihapuskan oleh pengambilalihan UBS yang disokong kerajaan.

Pekerja Credit Suisse menyaksikan bonus tertunda bernilai ratusan juta franc dipadamkan oleh pengambilalihan kecemasan minggu lalu, manakala kerajaan Switzerland telah mengarahkan pembekuan pembayaran bonus masa depan. Ramai juga menjangkakan pemberhentian kerja yang berubah-ubah, kerana UBS berusaha untuk mengintegrasikan saingan terbesarnya ke dalam francaisnya yang berjaya.

“Orang terbaik tidak menunggu,” kata seorang eksekutif kanan di lima bank Swiss teratas yang sedang berunding dengan individu di Credit Suisse. “Ini adalah persekitaran yang sangat kompetitif. Semua yang UBS tawarkan ialah lima tahun ketidakamanan.”

Seorang ahli lembaga pengarah di saingan lain berkata dia mengetahui seluruh pasukan Credit Suisse, 10-15 orang, yang sedang mencari jalan keluar. “Mereka akan bergerak dalam satu blok. [It’s] di lokasi di mana UBS sudah mempunyai pasukan. Ketua lokasi tahu dia tidak akan menjadi nombor satu, jadi dia telah memutuskan dia mahu mencari pilihan lain dan pasukannya akan mengikutinya . . . Keadaan berjalan sangat pantas.”

Operasi Credit Suisse di Asia adalah bidang tumpuan tertentu, beberapa bank saingan berkata: rantau ini telah menjadi pemacu utama pertumbuhan keuntungan dalam perbankan swasta Switzerland sejak sedekad yang lalu, tetapi harta rampasan telah dikongsi secara tidak sama rata. Banyak bank Switzerland bersaiz sederhana, sehingga kini, telah dikalahkan oleh dua bank besar itu.

Harga saham di Julius Baer, ​​yang mempunyai jejak Asia yang besar, meningkat 13 peratus minggu lepas.

Walaupun kebanyakan penganalisis bersikap positif tentang maksud pengambilalihan Credit Suisse untuk UBS, kehilangan pekerja utama akan memberi kesan yang ketara ke atas rupa francais pengurusan kekayaan gabungan bank itu, ada yang memberi amaran.

“Akhirnya ini adalah perniagaan perhubungan,” kata Andreas Venditti, penganalisis di Vontobel, satu lagi bank swasta Switzerland yang besar. Beliau menjangkakan jurubank kanan akan membawa pelanggan utama bersama mereka apabila mereka berlepas. Dalam beberapa hal, katanya, mereka akan menolak di pintu terbuka.

“Anda mempunyai ramai individu yang mempunyai nilai bersih yang sangat tinggi [UHNWI] yang merupakan pelanggan UBS dan Credit Suisse, kerana mereka menghargai kepelbagaian,” katanya. “UBS telah cuba mengecilkan pertindihan pelanggan tetapi saya akan sangat terkejut, terus terang, jika ia adalah rendah.”

Beliau juga menunjukkan aliran keluar sedia ada: pelanggan kaya mengambil SFr95.7bn daripada akaun Credit Suisse, bersih, tahun lepas.

Ketua sebuah bank swasta yang berpangkalan di Geneva berkata mereka telah melihat aliran masuk “ketara” daripada pesaing mereka dan menjangkakan lebih banyak lagi. “Sudah tentu, jika anda seorang UHNWI yang mempunyai aset yang dikongsi antara CS dan UBS, anda kini ingin berkongsi aset anda di tempat lain dengan kedua-duanya menjadi satu.”

Dia juga berkata dia sedang berunding dengan kakitangan Credit Suisse: “Kami menghabiskan banyak masa di telefon.”

“Pelanggan bimbang – semua orang bimbang – tentang ke mana arahnya,” kata Nicole Curti, ketua eksekutif Capital Y, penasihat kepada individu dan keluarga yang bernilai tinggi, dan presiden Alliance of Swiss Wealth Managers.

“Nasihat yang kami telah berikan kepada pelanggan adalah untuk mempelbagaikan — kepada bank swasta seperti Pictet, Lombard Odier dan sudah tentu Julius Baer, ​​tetapi juga kepada bank kantonal Switzerland, yang mempunyai sistem pembayaran dalam talian yang baik untuk menjaga wang tunai.”

Curti berkata beliau juga menjangkakan ramai bankir Credit Suisse untuk menyertai butik penasihat kekayaan yang lebih kecil, atau menubuhkan mereka sendiri, serta berduyun-duyun ke bank swasta yang ditubuhkan.

Seorang penasihat kepada UBS berkata pengekalan kini menjadi isu “nombor satu” untuk pengurusan kerana ia bergelut dengan mencerna pesaingnya.

Bank gabungan itu akan mempunyai kunci kira-kira hampir SFr5trn, dengan SFr3.3trn aset diuruskan untuk golongan kaya.

“Ahli bank swasta Credit Suisse dipanggil kiri, kanan dan tengah,” katanya. “Kebimbangan sebenar di UBS ialah mengenai pengekalan dalam tempoh enam minggu akan datang sebelum perjanjian itu selesai . . . beberapa bank Swiss domestik akan pergi ke bank swasta Credit Suisse dan menawarkan peningkatan dalam pampasan tetapi juga komited untuk membayar bonus yang sekurang-kurangnya termasuk pampasan tertunda mereka, jadi mereka akan membuat mereka keseluruhan pada apa yang mereka hilang di CS.”

resuld sgp

pengeluaran sidney ini hari

keluaran togeĺ sydney hari ini 2023

pengeluaran angka hk

pengluaran hk