site

Bagaimana untuk memilih kerjaya yang bermanfaat

Cydney mempunyai masa setahun lagi sebelum menamatkan pengajiannya di Sekolah Tinggi Baldwin di Long Island, New York tetapi, setelah memutuskan dia mahukan kerjaya dalam media digital, dia telah meluangkan masa di dua syarikat dan mengadakan perbincangan dengan mentor untuk membantunya mencapai kejayaan. matlamat dia.

“Mesejnya adalah untuk meletakkan diri anda di sana: peluang tidak akan datang kepada anda sahaja,” katanya. “Jangan takut untuk bertanya atau gagal.”

Dia berada di salah satu daripada “akademi kerjaya” sekolah, yang menyediakan bimbingan dan menghubungkan pelajar dengan tempat kerja yang berkaitan.

Matlamatnya adalah untuk memotivasikan dan melibatkan pelajar, memberi mereka projek yang akan membantu meningkatkan peluang mereka untuk bekerja pada masa hadapan.

Dan ia diperlukan kerana terdapat jurang yang besar dalam pengetahuan, jangkaan dan kemahiran antara berjuta-juta anak muda dan majikan yang mereka ingin bekerja.

Grafik: kemahiran untuk mengubah tempat kerja

Tatal lebih jauh ke bawah untuk melihat beberapa carta yang menyerlahkan cara permintaan untuk kemahiran yang berbeza berubah

Bagi pelajar, maklumat mengenai kerjaya dan perkara yang sebenarnya mereka libatkan adalah jarang dan tidak lengkap. Sementara itu, aspirasi mereka boleh dihadkan oleh kenalan, maklumat dan peluang tempatan mereka sendiri.

Selalunya, guru mereka mempunyai sedikit pengalaman profesional di luar pendidikan; dan pengetahuan ahli keluarga boleh menjadi sempit, dibentuk dalam era yang sangat berbeza. Perkhidmatan kerjaya cenderung kekurangan dana, tidak lengkap atau tidak wujud.

Bagi majikan, mereka telah mengadu selama beberapa dekad bahawa pekerja baru mereka tidak “bersedia bekerja” dan meninggalkan sekolah atau kolej tanpa sifat yang diperlukan. Di luar numerasi dan literasi asas, ini selalunya bermakna interpersonal dan apa yang dipanggil kemahiran “lembut”.

Jadi panduan Dunia Kerja ini, disertai dengan acara dalam talian percuma, direka untuk membantu pelajar membuat keputusan tentang subjek untuk dipelajari, aktiviti di luar bilik darjah, dan sama ada untuk meneruskan pendidikan sepenuh masa, memasuki tenaga kerja atau menggabungkan kedua-duanya dengan latihan atau perantisan.

Sebahagian daripada program sekolah FT percuma, laporan itu menawarkan nasihat tentang cara membuat permohonan menonjol; pandangan tentang sektor pekerjaan yang berbeza; dan nasihat untuk pelajar tentang persediaan untuk kerja pertama mereka.

Dunia Kerja: acara dalam talian percuma untuk pelajar

Sertai kami pada hari Isnin 27 Mac jam 2 petang – 3.30 petang BST untuk acara digital yang dihoskan oleh FT Schools, menawarkan lebih banyak nasihat praktikal tentang pembinaan kemahiran dan perancangan kerjaya, serta Soal Jawab secara langsung. Sesi akan tersedia untuk ditonton atas permintaan juga.

Daftar tempat percuma anda di sini

Pelbagai pekerjaan yang tersedia dan cara untuk mendapatkannya berbeza-beza antara negara dan wilayah, dan dalam kalangan pelajar yang mempunyai latar belakang dan bakat yang berbeza.

Nancy Matimu, pengarah urusan untuk Kenya di syarikat hiburan MultiChoice, berkata: “Kami melihat dua kumpulan pelajar: mereka daripada keluarga kaya — sebilangan kecil yang mempunyai kemewahan untuk mengambil masa setahun, dengan banyak peluang untuk memikirkan kursus apa yang perlu diambil. kepada — dan selebihnya, yang hidup dalam kemiskinan dan ingin bekerja secepat mungkin.”

Tetapi, sama seperti di bahagian lain dunia, dia menunjukkan permintaan yang besar untuk kemahiran digital dan keterbukaan yang semakin meningkat oleh majikan untuk merekrut berdasarkan bakat dan bukannya hubungan — dengan peluang untuk pelajar yang melakukan penyelidikan mereka untuk mencari kursus dan pengambilan yang terbaik rangkaian. “Cara anda mempersembahkan diri anda, postur anda, cara anda berkomunikasi – tanggapan adalah penting,” tambah Matimu.

Berita baiknya, secara keseluruhannya, semakin banyak sumber kerjaya kini tersedia.

Tempat kerja moden juga telah menjadi lebih terbuka dan dinamik; kecekapan dikira sebanyak mata pelajaran atau prestasi akademik semata-mata; dan “pekerjaan seumur hidup” telah digantikan dengan fleksibiliti, jadi tiada keputusan perlu muktamad.

Oli de Botton, ketua Syarikat Kerjaya dan Perusahaan UK, berkata: “Adalah penting bagi golongan muda untuk menjadi destinasi yang selamat tetapi laluan agnostik. Terdapat beberapa laluan berasaskan kemahiran yang hebat di luar sana. Pertimbangkan pengalaman serta keputusan akademik. Dan ingat bahawa kerjaya kekal seumur hidup dan berubah dari semasa ke semasa. Mencari tempat di mana anda boleh berkembang maju adalah matlamatnya.”

Dengan itu, berikut adalah lapan petua untuk berjaya dalam kehidupan selepas sekolah:

  1. Buat kajian anda. Terdapat ketidakpadanan antara jangkaan dan keperluan untuk banyak laluan kerjaya, tetapi sumber dalam talian boleh membantu merapatkan jurang. Perkhidmatan kerjaya nasional dan organisasi bukan untung menawarkan kit alat, menyediakan maklumat dan memupuk kemahiran hidup (lihat kotak sumber). Baca FT untuk mengetahui lebih lanjut tentang majikan, sektor dan tema.

  2. Rangkaian. Ambil setiap peluang untuk meminta nasihat orang: rakan, keluarga, kenalan, orang lain yang boleh anda jangkau melalui rangkaian sosial seperti LinkedIn. Jika anda meminta beberapa minit nasihat dan bukannya pekerjaan, kebanyakan orang gembira untuk membantu dan boleh membawa anda ke peluang masa depan apabila masa yang sesuai.

  3. Ingat ada banyak kerjaya yang memuaskan. Terdapat tumpuan baru pada kepentingan “hati, tangan dan minda” dan bukannya keupayaan intelek semata-mata. Unjuran oleh OECD mencadangkan bahawa permintaan untuk tugas rutin — manual dan kognitif — sedang menurun, tetapi ia berkembang untuk tugas bukan rutin. AI dan pengekodan tidak boleh menggantikan pekerjaan mahir seperti paip, memasak dan menjaga.

  4. Terimalah bahawa universiti bukan untuk semua orang. Universiti adalah peluang untuk mereka yang ingin tahu secara intelek untuk meneroka dan diregangkan, dan membina rangkaian rakan. Tetapi tidak semua orang mampu atau akan menikmatinya, atau bersedia untuk itu begitu muda. Terdapat cara lain untuk meneruskan pendidikan sambil bekerja, seperti perantisan ijazah.

  5. Jangan fikir kerja itu selamanya. Hari-hari pekerjaan untuk kehidupan sebahagian besarnya telah berakhir. Kebanyakan kerjaya pada masa hadapan akan melibatkan pelbagai aktiviti dan majikan. Pelajar perlu bersedia untuk peranan yang masih belum ditakrifkan atau dicipta. Keputusan hari ini tidak terkunci seumur hidup.

  6. Memperoleh kemahiran keras dan lembut. Literasi dan numerasi adalah penting, begitu juga dengan kemahiran baharu seperti pengekodan. Tetapi begitu juga kemahiran praktikal, termasuk komunikasi yang jelas, pemikiran kritis, kreativiti dan dapat bergaul dengan baik dengan orang lain dan membuatkan mereka selesa.

  7. Nilai pengalaman serta kelayakan. Prestasi akademik adalah penting, tetapi majikan mahukan bukti kapasiti yang berbeza: pengalaman kerja, kesukarelawanan, sokongan keluarga dan aktiviti di luar bilik darjah boleh menunjukkan kepimpinan, inisiatif, belas kasihan dan kerja berpasukan.

  8. Terus belajar. Semakin hari, kita semua perlu meluangkan lebih banyak masa dalam latihan untuk mengikuti perkembangan teknologi dan mempelajari kemahiran baharu. Pendidikan pada masa hadapan akan menjadi lebih kontinum sepanjang hayat dan bukannya sesuatu yang tertumpu kepada golongan muda sebelum atau pada permulaan kerjaya mereka.

Kemahiran untuk mengubah tempat kerja

Carta ini menggunakan analisis daripada Forum Ekonomi Dunia dan OECD, untuk menunjukkan bagaimana permintaan untuk kemahiran yang berbeza berubah apabila dunia pekerjaan berkembang.

Carta menunjukkan bahawa permintaan semakin meningkat untuk kemahiran analisis

Seperti yang anda lihat dalam carta 1, permintaan untuk “kemahiran insaniah” – seperti pemikiran kritis dan penyelesaian masalah – semakin meningkat. Dan carta 2 menyerlahkan peralihan yang semakin meningkat daripada kerja rutin, manual dan tidak mahir ke arah kerja kognitif bukan rutin yang tidak boleh diautomasikan dengan mudah.

Aliran masyarakat yang lebih luas, termasuk populasi yang semakin tua, dan penggunaan teknologi yang lebih meluas, juga memacu pertumbuhan dalam sektor tertentu, termasuk penjagaan kesihatan dan pendidikan, yang pada masa ini tidak terdapat pekerja yang mencukupi dengan kemahiran yang sesuai untuk memenuhi permintaan, lihat carta 3.

totobetnet sgp

pengeluaran sidney hari ini

toto sydney lengkap

keluar hongkong malam ini

keluaran sgp hari ini