site

Apa yang dikatakan oleh pekerja wanita tentang budaya Goldman Sachs

Bagi pekerja wanita dahulu dan sekarang, penyelesaian tuntutan diskriminasi jantina Goldman Sachs bernilai $215 juta yang telah lama dijalankan bukan sekadar peringatan tentang sejarah bank yang bermasalah dengan wanita. Hanya beberapa minggu lagi daripada percubaan, ia telah menghilangkan peluang untuk menyiarkan amalan berguna yang terus melanda firma Wall Street itu.

“Tingkah laku boleh diketepikan,” kata Jamie Fiore Higgins, yang merupakan salah seorang eksekutif wanita paling kanan Goldman sebelum dia berhenti pada 2016 dan tahun lalu diterbitkan Pasaran Pembuli, memoir selama 17 tahun di bank. “Dan sekarang rasa apa? Mereka menulis cek.”

“Setiap generasi telah menjadi lebih baik secara relatif. Secara mutlak, ia masih mengerikan,” tambahnya.

The Financial Times bercakap dengan lebih daripada sedozen pekerja Goldman semasa dan bekas wanita tentang pengalaman mereka bekerja untuk bank.

Komen mereka menyerlahkan persepsi bahawa, walaupun terdapat kemajuan, Goldman masih bergelut dengan beberapa cabaran yang digariskan dalam tuntutan tindakan kelas 2010. Ini termasuk perasaan bahawa memulakan keluarga boleh membantutkan kerjaya wanita dengan cara yang bukan untuk lelaki, dan bahawa terdapat terlalu sedikit wanita dalam peranan kepimpinan.

Jamie Fiore Higgins adalah salah seorang eksekutif wanita paling kanan Goldman sebelum dia berhenti pada 2016 © Nathan Congleton/NBC melalui Getty Images

“Saya akan diberi pampasan lebih baik jika saya bukan seorang ibu,” seorang wanita yang baru-baru ini meninggalkan bank memberitahu Financial Times. “Bagi lelaki, kebanyakan orang yang saya berinteraksi, isteri mereka tidak bekerja.”

Seorang pekerja wanita semasa, sementara itu, berkata “Goldman berjanji kepada wanita untuk masa yang lama mereka akan menjadi pemimpin kanan, kemudian jangan berbuat apa-apa mengenainya”.

Walaupun wanita yang ditemu bual berkata terdapat sedikit tanda seksisme yang terang-terangan berleluasa di Wall Street beberapa dekad yang lalu, mereka merasakan budaya bank itu kekal kurang dapat diakses oleh wanita tanpa minat dalam sukan, dan bercakap mengenai isu tertentu masih boleh merosakkan kerjaya mereka.

“Bagi saya tidak pernah ada berat sebelah yang jelas,” kata seorang wanita yang baru-baru ini meninggalkan bank. “Lebih sukar untuk berinteraksi dengan beberapa lelaki senior dengan cara kasual yang sama seperti rakan sekerja lelaki lain di peringkat saya.”

Seorang pekerja wanita muda semasa berkata bahawa walaupun “pada tahap yang sangat teoritis, kami digalakkan untuk bersuara . . . dalam amalan jika anda mengatakan sesuatu yang kontroversi ia tidak diterima dengan baik”.

Selepas mengumumkan pembayaran diskriminasi jantina – salah satu yang terbesar dalam sejarah korporat AS – Goldman Sachs berkata ia “berbangga dengan rekod panjangnya dalam mempromosi dan memajukan wanita” dan kekal “komitmen untuk memastikan tempat kerja yang pelbagai dan inklusif”. Ia telah menetapkan sasaran untuk mempunyai tenaga kerja global, pada masa ini sekitar 45,000, yang dibahagikan sama rata antara lelaki dan wanita, bermula dengan penganalisis dan rakan sekutunya.

Pekerja wanita lebih baik diwakili dalam pangkat junior Goldman dan satu cabaran bagi syarikat ialah mengekalkan lebih ramai daripada mereka apabila mereka menjadi lebih senior.

Jacqueline Arthur, ketua pengurusan modal insan Goldman, menegaskan kepelbagaian adalah “keutamaan yang berpandangan ke hadapan untuk firma”.

“Penganalisis dan kelas bersekutu kami di Amerika Utara ialah 45 peratus wanita, yang mencerminkan pertumbuhan 10 peratus dalam 10 tahun lepas,” katanya kepada FT, manakala perwakilan wanita dalam barisan pengarah urusan dan rakan kongsi juga semakin meningkat.

Sepuluh daripada 31 orang jawatankuasa pengurusan kanan Goldman adalah wanita tetapi hanya seorang — Stephanie Cohen yang menjalankan perniagaan penyelesaian platform bank — bertanggungjawab ke atas perniagaan yang menjana pendapatan, kekurangan yang ketara bagi kebanyakan pekerja wanita bank itu.

Perjuangan Goldman untuk membina tenaga kerja yang lebih pelbagai adalah cerminan arah aliran dalam industri perkhidmatan kewangan yang lebih luas. Laporan 2021 oleh McKinsey dan LeanIn.org mendapati bahawa wanita di Amerika Utara “kekal secara dramatik kurang diwakili” dalam industri perkhidmatan kewangan, terutamanya dalam peranan pengurusan kanan.

Jane Fraser di Citigroup ialah satu-satunya wanita yang mengendalikan salah satu bank utama AS dan pesaing utama untuk mengambil alih sebagai ketua eksekutif firma Wall Street utama lain, Morgan Stanley, semuanya adalah lelaki.

“Ia bukan seolah-olah mana-mana individu berkata, ‘hei, mari kita kekalkan wanita’ — bukan itu cara ia berfungsi,” kata Martin Davidson, profesor pentadbiran perniagaan dan ketua pegawai kepelbagaian global di Universiti Virginia Darden School of Business. “Ia hanya di dalam air. . . maskuliniti adalah roti dan mentega industri perbankan pelaburan.”

Tetapi Goldman menghadapi cabaran yang sangat teruk memandangkan budaya kerja sepanjang masa, yang dirasakan wanita sering memberi kesan kepada mereka berbanding lelaki.

“Saya benar-benar rasa Goldman cuba tetapi ada masalah industri dan ada masalah gaya hidup,” kata seorang jurubank muda wanita yang baru-baru ini berhenti Goldman.

Stephanie Cohen, Ketua Penyelesaian Platform Global di Goldman Sachs © Brendan McDermid/Reuters

“Ia sebenarnya lebih kepada peluang dan sokongan sebagai seorang wanita di Goldman dari segi kemajuan kerjaya,” kata seorang wanita yang bekerja di bank itu. “Terdapat sangat sedikit wanita di atas, terutamanya mereka yang menjalankan perniagaan.”

Di luar jawatankuasa pengurusan, wanita yang menerajui perniagaan Goldman termasuk Kim Posnett, yang baru-baru ini dinaikkan pangkat untuk mengetuai kumpulan teknologi perbankan pelaburan, media dan telekomunikasi, ketua bersama bahagian pembiayaan Beth Hammack dan ketua bersama perniagaan pengurusan kekayaan swasta Meena Flynn.

Punca kes undang-undang bermula pada 2005 apabila Cristina Chen-Oster meletak jawatan daripada Goldman selepas lapan tahun berikutan apa yang didakwanya sebagai diskriminasi yang konsisten dan sistematik. Dia kemudiannya memfailkan aduan dengan Suruhanjaya Peluang Pekerjaan yang Sama, sebuah agensi kerajaan AS.

Chen-Oster akhirnya menyaman Goldman, bekerjasama dengan dua bekas pekerja lain – Shanna Orlich, dan Lisa Parisi – dan membina kes tindakan kelas dengan lebih daripada 2,800 peserta.

Dakwaan itu tertumpu pada amalan penilaian prestasi Goldman mengenai “360 ulasan” dan “menyindir”, yang melibatkan temu bual dengan rakan sebaya dan pengurus, dan digunakan untuk memaklumkan keputusan pembayaran dan promosi. Plaintif mendakwa hasil proses ini jelas menunjukkan berat sebelah yang tertanam terhadap wanita di perbankan pelaburan, pengurusan aset dan perniagaan perdagangan Goldman.

Tuntutan itu mendakwa bahawa wanita pulang dari cuti bersalin dengan prospek kerjaya yang berkurangan dan pengurus Goldman, yang majoritinya lelaki, mempunyai budi bicara yang tidak disemak mengenai cara mereka memberikan projek kepada pasukan mereka.

Seorang wanita yang bekerja di Goldman Sachs dalam tempoh yang diliputi oleh tuntutan mahkamah menggambarkan budaya di mana pergi ke HR untuk menyiarkan isu menjadikan anda “paria sepanjang hayat”.

“Firma itu menyediakan pelbagai saluran di mana kebimbangan sedemikian boleh dibangkitkan tanpa rasa takut akan tindakan balas,” kata bank itu.

Dalam tahun-tahun sejak tuntutan mahkamah bermula pada 2010, Goldman telah menangani beberapa dakwaan, termasuk menggunakan semula 360 ulasan untuk memberi tumpuan kepada pembangunan profesional dan bukannya penilaian prestasi.

“Goldman telah membuat perubahan ketara kepada amalannya kerana tuntutan mahkamah kami,” kata Anne Shaver, rakan kongsi di Lieff Cabraser yang mewakili plaintif tindakan kelas.

Sebagai sebahagian daripada penyelesaian, Goldman komited untuk meneruskan beberapa dasar ini dan bersetuju untuk mengupah seorang ahli ekonomi untuk mengenal pasti jurang gaji jantina untuk tiga tahun akan datang.

Goldman tidak mengeluarkan angka jurang gaji untuk perniagaan ASnya. Purata perbezaan gaji setiap jam antara lelaki dan wanita di Goldman Sachs International, entiti utamanya di UK, ialah 53 peratus pada 2022, meningkat sedikit berbanding setahun sebelumnya, walaupun ia mengatakan lelaki dan wanita yang melaksanakan peranan yang serupa dengan cara yang sama menerima gaji yang sama.

Arthur berkata bank itu menawarkan “faedah utama industri yang menyokong profesional wanita kami”, termasuk sekurang-kurangnya 20 minggu cuti untuk lelaki dan wanita selepas mempunyai anak, cuti 20 hari sekiranya keguguran atau kehilangan kehamilan, dan bilik laktasi di pejabatnya di seluruh dunia.

Goldman tahun lalu turut menamakan lebih ramai pasangan wanita dan kulit hitam berbanding sebelum ini sebagai sebahagian daripada upacara dwitahunan di mana ia mengisi barisan elitnya. Mereka menyertai rakan kongsi wanita lain termasuk ketua peguam bela Kathy Ruemmler, ketua pegawai pentadbiran Ericka Leslie dan ketua bersama pembiayaan global Beth Hammack.

Walau bagaimanapun, sementara wanita di Goldman mengalu-alukan usaha itu, ada yang ragu-ragu perubahan sebenar akan dirasai dengan cepat.

“Anda tidak boleh mengkritik mereka kerana cuba membuat perubahan,” kata seorang pekerja semasa. “Kita akan lihat jika mereka berpegang padanya dan jika ia mempunyai kesan.”

Laporan tambahan oleh Taylor Nicole Rodgers dan Harriet Agnew

result sgp mlm ini

sidney pengeluaran

sidney totobet

totobet hongkong hari ini

keluaran hk malam ini