site

Anda tidak boleh menyematkan semua masalah tenaga kerja pada Gen Z

Saya baru sahaja keluar dari universiti dan pada penghujung minggu pertama saya bekerja apabila rakan sekerja yang lebih tua membawa saya ke tepi, di pub, tidak dapat dielakkan. “Anda kelihatan seperti seorang lelaki yang baik,” kata veteran yang berhati-hati ini, yang mungkin berusia 32 tahun pada masa itu, “tetapi anda memberi gambaran bahawa anda sedang belajar kewartawanan, tidak mengamalkannya.”

Dia ada satu perkara, yang saya ambil hati. Tetapi pertukaran ini kembali kepada saya apabila saya membaca tajuk berita terkini tentang betapa cemasnya majikan hari ini tentang rekrut terbaru mereka.

Deloitte dan PwC merasakan keperluan untuk memberi bimbingan tambahan kepada kakitangan UK termuda mereka selepas menamatkan tahun mereka dalam penutupan Covid dan sekatan menyebabkan mereka kurang mahir dalam rangkaian dan bercakap dalam mesyuarat, lapor FT bulan ini.

Bagi ahli Gen Z yang memasuki tenaga kerja selepas Covid-19 melanda, “pandemi mengubah pekerjaan pertama mereka menjadi panggilan video selama dua tahun”, mengecewakan laporan baharu oleh Oliver Wyman dan The News Movement, yang melukis gambar seorang yang terpisah. kohort lebih berminat dengan kesibukan sampingan mereka daripada pekerjaan harian mereka.

Kami menyaksikan salah satu panik berkala dunia pekerja bahawa ketibaan terbaharunya akan merosot untuk mematuhi cara perkara yang telah dilakukan. Kali ini, kebimbangan itu dipertingkatkan oleh firasat bahawa tahun-tahun pandemik sangat mengganggu pengalaman universiti biasa sehingga generasi mikro yang berparut Covid mendarat di tempat kerja tanpa kemahiran sosial yang biasa.

Ketakutan ini tidak disokong secara konsisten oleh tinjauan: kajian Lembaga Persidangan baru-baru ini mendapati bahawa kepuasan kerja pekerja AS tidak pernah lebih tinggi, manakala penyelidikan Oliver Wyman mendapati bahawa pekerja Gen Z lebih berkemungkinan untuk berkembang maju di tempat kerja berbanding orang tua mereka.

Walaupun begitu, ia memberi kuasa kepada banyak keresahan yang dimiliki oleh majikan tentang membawa orang ramai kembali ke pejabat tempat pengurus Gen X dan milenium mereka memulakan kerjaya mereka. “Pembangunan kerjaya berlaku dalam detik-detik pengajaran antara ahli pasukan,” kata BlackRock kepada kakitangannya minggu lalu untuk menjelaskan mengapa mereka perlu berada di pejabatnya sekurang-kurangnya empat hari seminggu.

Pengurus berhak untuk membahaskan berapa kerap pekerja termuda mereka harus berada di meja mereka semasa mereka cuba menyeimbangkan antara fleksibiliti dan “saat mengajar”. Tetapi mereka juga harus memikirkan tentang apa yang mereka lakukan untuk pekerja Gen Z sebaik sahaja mereka berada di pejabat — dan kekerapan mereka mengeluarkan mereka daripadanya.

Melissa Swift, rakan kongsi di perundingan Mercer, melihat Gen Z sebagai “terperangkap dalam pergaduhan antara Covid dan ChatGPT”. Pandemik meninggalkan mereka “di padang belantara” sebagai pelajar dan kini kecerdasan buatan meningkatkan banyak kerja yang mana profesional kerjaya awal pernah mempelajari perdagangan mereka, katanya.

Walaupun begitu, dia melihat keperluan luar biasa kumpulan ini bertembung dengan hakikat bahawa pengurus mereka sangat letih sehingga mereka mempunyai sedikit masa untuk meluangkan masa untuk melatih generasi akan datang, atau melihat pengalaman di tempat kerja mereka. Anda tidak boleh menyematkan ini semua pada Gen Z, dengan kata lain.

Syarikat telah membelanjakan berbilion dolar untuk meningkatkan pengalaman pelanggan, kata Tiffani Bova, penginjil pertumbuhan global Salesforce, tetapi tidak melakukan usaha yang setanding untuk meningkatkan pengalaman pekerja. Sebaliknya, dorongan produktiviti mereka telah menyebabkan pekerja muda terbeban, sementara mereka masih mempromosikan bos ke dalam peranan pengurusan dengan sedikit latihan tentang kemahiran seperti bimbingan.

Oleh itu, apakah yang perlu dilakukan oleh Gen X dan pengurus milenium untuk meningkatkan kehidupan kerja Gen Z?

Wayne Berson, ketua eksekutif akauntan BDO USA, berkata firmanya, seperti PwC dan Deloitte, memikirkan semula pendekatannya terhadap latihan. Tetapi ia juga telah menugaskan mentor kepada semua rekrutnya, dan bercakap dengan pemimpinnya tentang cara mewujudkan lebih persahabatan.

Itu boleh bermakna apa-apa daripada mendapatkan pasukan untuk bekerja di bilik kerjasama kepada menganjurkan jam gembira atau makan malam, katanya. Swift juga seorang penyokong waktu gembira, dan digalakkan oleh kelab restoran dan liga sukan yang dia lihat pekerja muda terbentuk.

Belanjawan hiburan kakitangan dipotong semasa wabak, tetapi terdapat kes untuk memberi subsidi pada majlis tidak formal di mana rakan sekerja boleh belajar antara satu sama lain dalam suasana yang kurang paksaan daripada kursus latihan. Banyak perkara yang saya pelajari tentang perdagangan saya, dan tempat yang saya gunakan, saya belajar bukan di meja saya tetapi pada waktu malam, makan tengah hari dan minum kopi dengan rakan sekerja saya.

Majikan juga perlu memberi masa kepada pengurus dan pendatang baru untuk melakukan ini, memahami bahawa masa yang dihabiskan untuk bertukar cerita dan nasihat tidak dicuri dari hari bekerja, tetapi sebahagian penting daripadanya.

Tidak semua orang selesa berada di pub seperti saya berumur dua puluhan, jadi jika waktu gembira kelihatan seperti resipi untuk ketidakbahagiaan maka sekurang-kurangnya ambil pekerja baru anda untuk makan tengah hari. Dan semasa anda memberikan cerapan yang diperoleh sepanjang kerjaya anda yang panjang, luangkan masa untuk bertanya apakah cerapan yang mereka ada untuk anda.

andrew.edgecliffe-johnson@ft.com

totobet net singapura

pengeluaran sydne

totobagus sydney

togel hkg 2021 hari ini keluar live result

keluaran sgp hari ini